Dünya Son dakika... Korkulan oldu! Çatışma başladı, can kaybı ve yaralılar var

Son dakika... Korkulan oldu! Çatışma başladı, can kaybı ve yaralılar var

15.05.2018 - 08:16 | Son Güncellenme:

İsrail askerleri, Filistin Batı Şeria ve Gazze'de göstericilere ateş açıyor. Göz gözü görmeyen sokaklarda en az bir ölü ve 17 yaralı var. Bir yandan da dün yaşamını yitiren 60 kişinin cenaze törenleri düzenleniyor. Hollanda'da hükümetin büyük ortağı Liberal Sağ Parti, Amsterdam Belediyesi meclis grubunun kapısına İsrail bayrağı astı. Bayrağın fotoğrafını paylaşan meclis üyesi Jazie Veldhuyzen, "İsrail aralarında çocukların da bulunduğu 60 masum insanı katletti. Bugün Amsterdam Belediyesi VVD grubu kapısına İsrail bayrağı asıyor. Ne çirkin bir düşünce #FilistineÖzgürlük" diye yazdı. ABD'nin BM büyükelçisi Haley, ölümlerden Filistinlileri sorumlu tuttu ve "Gazze'deki şiddetin ABD'nin büyükelçiliğiyle ilgili olduğunu söyleyenler yanılıyor. Büyükelçiliği taşımak doğru hareketti. Buradaki hiçbir ülke İsrail'den daha ölçülü davranamazdı" dedi.

Son dakika... Korkulan oldu Çatışma başladı, can kaybı ve yaralılar var

milliyet.com.tr

22.30: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya Twitter aracılığıyla "Hamas terör örgütü değildir ve Filistinliler de terörist değildir" mesajını iletti. Erdoğan, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından İngilizce olarak yaptığı paylaşımda "Netanyahu'ya hatırlatma: Hamas terör örgütü değildir ve Filistinliler de terörist değildir." ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu (Hamas) Filistin'in ana yurdunu işgalci güce karşı koruyan bir direniş hareketidir. Dünya, zalimlere karşı Filistin halkı ile dayanışma içindedir." mesajı verdi.

Haberin Devamı

22.12: ABD Temsilciler Meclisinde görev yapan Müslüman Minnesota Vekili Keith Ellison, Wisconsin vekili Mark Pocan, Washington vekili Pramila Jayapal, Georgia vekili Henry Johnson Jr. ve Arizona vekili Raul Grijalva Gazze'deki katliamla ilgili ortak bir bildiri yayımladı. Bildiride, "İsrail askerleri tarafından çoğunluğu silahsız göstericilere karşı Gazze sınırında ölümcül silahların kullanılması karşısında şok olduk ve ürktük. Bu şekilde bir gün içinde 50'den fazla Filistinli hayatını kaybetti, 2 binden fazlası da yaralandı." ifadeleri kullanıldı.

20.26: İsrail askerlerinin, Gazze sınırında ABD'nin Kudüs'te büyükelçilik açmasını protesto etmek ve Nekbe'nin (Büyük Felaket) 70. yılını anmak isteyen göstericilere ateş açması sonucu şehit edilen Filistinlilerin sayısının 62'ye yükseldiği belirtildi.

Haberin Devamı

20.02: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İngiltere temasları kapsamında İngiltere Başbakanı May ile ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Uluslararası toplumu ve Birleşmiş Milletleri zaman kaybetmeksizin harekete geçmeye, (Filistin'deki) bu zulme son vermeye davet ediyorum." dedi. İngiltere Başbakanı May, İsrail'in Gazze'deki katliamına ilişkin, "İnsan hayatı kaybı trajik. Bu bir şiddet ve barış çabalarına da zarar veriyor." dedi.

19.34: İsrail polisi, İsrail’in Gazze’deki katliamlarını ve ABD’nin Kudüs’te büyükelçiliğinin açılmasını protesto etmek amacıyla işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinin Şam kapısında toplanan bir grup Filistinliye müdahalede bulundu.

18.18: Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Netanyahu, savunmasız bir halkın topraklarını BM kararlarını ihlal ederek 60 yıldan fazla süredir işgal altında tutan apartheid (ırkçı) devletinin başbakanıdır. Elinde Filistinlilerin kanı vardır ve suçlarını Türkiye'ye saldırarak saklayamaz." ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnsanlık dersi istiyorsanız on emiri okuyun." ifadesine yer verdi.

Çin: 'Bu gariban insanları hedef alan vahşi şiddete karşı çıkıyoruz'

Haberin Devamı

17.50 : Çin'in dışişleri bakanı sözcüsü Lu Kang, düzenlenen bir basın toplantısında dün yaşananlardan ötürü ciddi bir kaygı duyduklarını söyledi.

"Gariban insanlara karşı kullanılan vahşi şiddete karşı çıkıyoruz. Özellikle İsrail başta olmak üzere bütün tarafları bu durumun daha da gergin bir hale bürünmemesi için adım atmaya çağırıyoruz. Bu problemin ana kaynağı uluslararası toplumun bildiği gibi Kudüs meselesi etrafında dolanmaktadır."

ABD şaşırtmadı!

17.45 : ABD'nin BM'deki daimi temsilcisi Nikki Haley, bugünkü toplantıda yaptığı açıklamada Hamas'ın şiddeti kışkırttığını savunarak ölümlerden Filistinlileri sorumlu tuttu.

Haley, "Gazze'deki şiddetin ABD'nin büyükelçiliğiyle ilgili olduğunu söyleyenler yanılıyor. Büyükelçiliği taşımak doğru hareketti. Buradaki hiçbir ülke İsrail'den daha ölçülü davranamazdı" dedi.

Hollanda'da skandal!

17.30 : Hollanda’da hükümetin büyük ortağı Liberal Sağ Parti (VVD), Amsterdam Belediyesi meclis grubunun kapısına İsrail bayrağı astı.

Haberin Devamı

Amsterdam Belediye Meclisi üyesi Jazie Veldhuyzen, Başbakan Mark Rutte’nin partisi VVD’nin İsrail ile dayanışma amacıyla kapıya astığı bayrağın fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaştı.

Veldhuyzen, "Dün İsrail aralarında çocukların da bulunduğu 60 masum insanı katletti. Bugün Amsterdam Belediyesi VVD grubu kapısına İsrail bayrağı asıyor. Ne çirkin bir düşünce #FilistineÖzgürlük" diye yazdı.

Son dakika... Korkulan oldu Çatışma başladı, can kaybı ve yaralılar var

VVD’li Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, sol partilerin 'İsrail Büyükelçisi’nin bakanlığa çağrılması' önerisine olumsuz yanıt verdi. Hollandalı bakan, Pazartesi günü Kudüs’te yaşanan olaylara ilişkin kapsamlı bir soruşturmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Blok, video görüntülerine dayanarak olaylara ilişkin bir sonuç çıkarılamayacağını savundu.

Hollanda’da yaşayan tarih araştırmacısı Mehmet Tütüncü de, Kudüs’teki katliamı protesto etmek amacıyla 28 Mayıs’ta Bar Ilan Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek olan Türkiye Yahudileri ilgili 'Between Coffee and Ayran' konulu konferanstan çekildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

17.05 : Belçika, İsrail'in Brüksel Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı

16.55 : Gazze'deki Bureij mülteci kampı yakınlarında bir Filistinlinin daha öldüğü açıklandı.Ölen kişinin 51 yaşındaki Nasser Aourab olduğu belirtildi.

16.5o : Fransa Dışişleri Bakanı, "Ortadoğu'da savaş çıkabilir" dedi.

16.05 : Dışışleri Bakanlığı, İsrail'in Ankara Büyükelçisine, "bir süre ülkesine dönmesinin uygun olacağını" bildirdi.

16.00 : Başkent Ankara'daki ABD Büyükelçiliği ve İstanbul'daki İsrail konsolosluk binası önünde gösteriler var. Türkiye ve Filistin bayrakları taşıyan yüzlerce kişi, İsrail'in katliamını protesto ediyor.

Son dakika... Korkulan oldu Çatışma başladı, can kaybı ve yaralılar var

15.50 : İsrail'in Ankara Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

15.10 : Haaretz gazetesi, Batı Şeria Beytüllahim'de 12 Filistinli'nin yaralandığını duyurdu. Yaralananlara İsrail askerlerinin plastik mermiyle ateş açtığı bildiriliyor. Beyt El'de ise üç yaralı var. Erken saatlerde ise El Halil'de iki kişi yaralanmıştı.

15.05 : İsrail askeri, yaşananların katliam değil, incelikli bir operasyon olduğunu savunurken; El Cezire muhabiri Hüda Abdülhamid, kendisinin hedef alındığı anları Twitter hesabından paylaştı.


15.00 : İlk çatışma fotoğrafları Batı Şeria Ramallah'ta çekildi. Yahudi yerleşim bölgesinin hemen yanında Filistinli gençler lastikler yaktı, İsrail polisi gösterilere müdahale ediyor.

Gazze sınırında ise devasa lastik yığını var.

14.15 : Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, "bütün taraflara itidal çağrısı" yaptığını duyurdu. Bağımsız bir komisyonun İsrail'in Gazze sınırında neler olduğunu aydınlatabileceğini öne sürdü.

13.40 : Gazze'de on binlerce kişi sınıra doğru yürüyor, dev gösteri başladı. Batı Şeria'daki El Halil'de ise iki Filistinli genç İsrail askerlerinin açtığı ateşte yaralandı.

13.30 : İsrail-Gazze sınırındaki askerlerin yeni fotoğrafları geliyor. Sınırın sıfır noktasında yeni mevziler inşa eden İsrail ordusu, muhtemel bir müdahaleye hazırlanıyor.

Gazze sınırına yakın başka bir noktada ise, İsrail ordu birlikleri tatbikat yaptı.

13.20 : Avustralya, İsrail'den orantılı olmasını ve aşırı güç kullanımından kaçınmasını istedi.

Dışişleri Bakanı Julie Bishop imzasıyla resmi sitede yer alan açıklamada, Avustralya'nın iki devletin yan yana olmasını desteklediği belirtildi.

13.00 : Batı Şeria'da yeni gösteriler başladı. Ramallah ve çevresinde binlerce Filistinli sokağa çıktı.

12.30 : Katliam yapan İsrail, dünyaya meydan okudu. Adalet Bakanı Ayelet Shaked, Tel Aviv yönetiminin Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden ve uluslararası hukuktan korkmadıklarını söyledi. İsrail radyosuna konuşan Shaked, ateş açan ordu birliklerinin çok çok iyi hareket ettiklerini savundu.

Son dakika... Korkulan oldu Çatışma başladı, can kaybı ve yaralılar var

12.15 : Reuters haber ajansı, Gazze sınırında konuşlu bir İsrail tankının fotoğrafını dünyaya servis etti.

12.00 : BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nden gelen açıklamada, Filistinlilerin dikenli tellere yaklaşmasının, gerçek mermi kullanılması için gerekçe olamayacağı vurgulandı. Uluslararası hukukun kuralların çiğnendiği belirtilerek İsrail'in saldırılarının kınandığı açıklamada, bugün ve önümüzdeki günlerde gelişebilecek olaylardan dolayı çok endişeli olunduğu belirtildi ve 'Yeter' denildi.



11.40 : Türkiye, Filistin'deki katliamdan sonra üç günlük yas ilan etti ve bugün bayraklar yarıya indirildi.
Son dakika... Korkulan oldu Çatışma başladı, can kaybı ve yaralılar var

11.15 : Yaralı bir Filistinlinin daha hayatını kaybetmesinin ardından, İsrail askerlerinin dünkü protestolarda öldürdüğü insan sayısının 60'a çıktığı açıklandı.

10.50 : Hayatını kaybeden sekiz aylık Leyla Enver Gandur isimli bebeğin ailesi, kızlarının cenazesini toprağa veriyor. Aile üyeleri, bebeklerini son yolculuğuna uğurlarken gözyaşlarına boğuldu.

Son dakika... Korkulan oldu Çatışma başladı, can kaybı ve yaralılar var

10.45 : Batı Şeria'da bu sabah boykot başlatıldı. Bölgede dükkanlar, kamplar, ulaşım araçları, üniversiteler, okullar, bankalar ve benzin istasyonları kapalı.

Boykot, Kudüs'ü de kapsıyor. Reuters haber ajansı, hayatın durduğu kutsal kentten ilk fotoğrafları servis etti.

Son dakika... Korkulan oldu Çatışma başladı, can kaybı ve yaralılar var

10.40 : İsrail ordusu yanlış alarm verildiğini açıkladı.

10.30 : İsrail'in Gazze sınırında füze sirenleri çalmaya başladı. Ancak füze fırlatılıp fırlatılmadığı konusunda henüz bir bilgi yok.

09.25 : ABD, Orta Doğu'da yüksek derecede alarma geçti. Savunma Bakanlığı Pentagon, bölgeyi alev topuna çeviren büyükelçilik hamlesinin ardından Orta Doğu'daki büyükelçilikleri korumak için daha fazla deniz piyadesi sevk etti. İsrail'in Haaretz gazetesinin haberine göre, söz konusu özel kuvvetler askerleri Mısır, Ürdün ve Lübnan gibi ülkelerde görev alacak.

08.20 : Bugün Filistin topraklarında yeni protestolar bekleniyor. Dün 59 can kaybının yanı sıra yaklaşık 3 bin kişinin yaralanması, dört yıl önceki Gazze Savaşı'ndan bu yana en kanlı gün olarak kayıtlara geçti.

08.15 : Katliam yapan İsrail yeryüzünün her noktasında protesto ediliyor. ABD'nin New York, Washington ve Los Angeles kentlerinde sokağa çıkanlar, Filistin bayrakları taşıdı.

New York'ta toplanan Filistin ve Arap toplumundan bir grup gösterici 'Filistin'i ırkçı işgalden kurtarın', 'Kudüs Filistin'in başkentidir' gibi pankartlar taşıdı. Gösteride yürüyenler arasında işgal karşıtı Ultra Ortodoks Yahudiler de vardı.

Son dakika... Korkulan oldu Çatışma başladı, can kaybı ve yaralılar var

Başkent Washington'daki Trump Otel önünde bir araya gelen göstericiler, sloganlar attı.

Los Angeles'ta ise İsrail konsolosluğu önünde toplananlar gösterilerde yaşamını yitirenlerin isimlerinin yazılı olduğu bir pankart açtı, bayrağın üzerine 'Özgür Filistin' yazıldı.

Son dakika... Korkulan oldu Çatışma başladı, can kaybı ve yaralılar var

Beyaz Saray Sözcüsü Raj Shah, akıllara durgunluk veren bir açıklama yaptı. Shah, "Gazze'de bugün yaşanan ve devam eden şiddet olaylarıyla ilgili haberlerin farkındayız. Buradaki trajik ölümlerin sorumlusu yine doğrudan Hamastır. Hamas kasten ve alaycı bir çekilde böyle bir yanıtı provoke ediyor" diyerek İsrail'i tek kelimeyle bile eleştirmedi.

Öte yandan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) İsrail askerlerinin imza attığı katliamı soruşturmasına yönelik teklif ABD'nin engeline takıldı. Söz konusu öneri Kuveyt'ten gelmişti.

MEKSİKA'DA GÖSTERİ

08.05 : Meksika'nın başkenti Mexico City'deki ABD Büyükelçiliği'nin önünde toplananlar, İsrail'i protesto etti.

Son dakika... Korkulan oldu Çatışma başladı, can kaybı ve yaralılar var

08.00 : Filistin'in komşusu Ürdün'ün başkenti Amman'daki gösteride, İsrail bayrakları yakıldı.

07.55 : Kudüs'te ABD'nin büyükelçilik hamlesini hem İsrailliler hem de Filistinliler birlikte protesto etti. Büyükelçilik yakınındaki gösteriye, işgal karşıtı bazı Ultra Ortodoks Yahudiler de destek verdi.

YAHUDİ KÖKENLİ HOLLANDALI ESKİ BAKANDAN İSRAİL'E: UTANIYORUM!

07.50 : Hollanda’da Yahudi kökenli eski bakan Hedy d’Ancona, 'akrabam' dediği İsrail'in yaptıklarından utanç duyduğunu söyledi.

D’Ancona, İsrail’in 70. kuruluş yıldönümü nedeniyle Trouw gazetesine yaptığı açıklamada, "Başkalarına baskı yaparak özgürlüğünüzü kutlayamazsınız" dedi.

İşçi Partili eski bakanın babası, Polonya’daki bir Nazi toplama kampından kurtulmuştu.

İsrail’i işgal politikası yürütmekle suçlayan D'Ancona, insan haklarını ihlal eden çocukların hapsedilmesi gibi uygulamaların utanç verici olduğunu söyledi.

07.45 : Filistin lideri Mahmud Abbas'la görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail ordusunun uyguladığı şiddeti kınadı. Resmi açıklamaya göre Macron, "Bugün ve son haftalarda Gazze'de çok sayıda Filistinli sivilin hayatını kaybedişinin üzüntüsünü duyuyor. İsrail ordusunun göstericilere karşı uyguladığı şiddeti kınadı. Tüm sorumluluk sahiplerine ölçülü olma, gerilimin düşürülmesi için çaba sarf etme ve gelecek günlerde düzenlenecek gösterilerin şiddetten uzak bir şekilde geçirilmesi için gerekenin yapılması çağrısında bulundu" ifadelerini kullandı.

Fransa lideri, bugün İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'yu arayacak.

07.40 : İngiltere'nin Ortadoğu'dan Sorumlu Bakanı Alistair Burt, "Gazze ve Batı Şeria'da bugün yaşanan şiddet şoke edici. Yaşanan can kayıpları ve çok sayıda yaralı Filistinlinin yaralanması trajik" dedi.

Son dakika... Korkulan oldu Çatışma başladı, can kaybı ve yaralılar var

07.35 : İran, uluslararası topluma acil müdahale çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, İsrail askerlerinin katliamını kınadığını belirterek Filistine yönelik ekonomik ambargonun biran önce durdurulmasını istedi.

07.30 : Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, "Her ülkenin kendi sınırlarını korumaya hakkı var ancak bu tek taraflı yaşam kaybının olduğu kahredici bir durum. Meydana gelen şiddeti kınıyoruz" açıklamasını yaptı.

Ardern, "ABD'nin temsilciliklerini Kudüs'e taşıyacaklarını açıkladığında bunun kesinlikle barışa yakınlaştıracağını düşünmedik ve bunda da haklı çıktık, Gazze sınırındaki protestoların sonuçlarının kahredici olduğunu gördük" diye konuştu.

07.25 : Kanada'da ise katliama sessiz kalan Başbakan Justin Trudeau'ya tepki var. Muhalefet partisi Yeni Demokrat Parti (NDP), ölümlere tepki vermeyen Başbakanı Trudeau'yu kınadı.

NDP lideri Jagmeet Singh, "Hükümetimiz, Gazze'deki son gelişmelere utanç verici bir şekilde sessiz kaldı. Başbakan bu şiddeti kınamalı, İsrail'i uluslararası hukuk ihlallerini durdurmaya çağırmalı ve bu ölümlere ilişkin bağımsız bir soruşturmayı desteklemelidir" dedi.

Son dakika... Korkulan oldu Çatışma başladı, can kaybı ve yaralılar var

07.20 : Fas'ın başkenti Rabat'ta sokağa çıkanlar ABD lideri Trump ve İsrail Başbakanı Netanyahu'nun çarpı atılmış fotoğraflarını taşıdı.

07.15 : Türkiye'nin dört bir yanında İsrail protesto edildi. Başkent Ankara'daki İsrail Büyükelçiliği ve İstanbul'daki konsolosluk önünde toplananlar sloganlar attı.

Son dakika... Korkulan oldu Çatışma başladı, can kaybı ve yaralılar var

İstanbul'da ayrıca binlerce kişi İstiklal Caddesi'nde yürüdü.

07.10 : İngiltere'de temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'i en sert eleştiren lider oldu.

Erdoğan, "Şu anda İsrail devlet terörü estirmektedir. İsrail bir terör devletidir ve bir terör devleti olarak da şu anda attığı adımlarla bunu ispatlamaktadır. İsrail’in yaptığı bir soykırımdır ve bu soykırımı ilk defa bugün yapmıyor. Ta 1948’den itibaren biliyorsunuz bu işgal devam etmektedir. Küçüle küçüle Filistin bugünkü bir avuç yerde kaldı. Şimdi de buradan atmanın gayreti içindeler. Gayri meşru karara karşı sadece demokratik hakkını kullanan sivillere yönelik bu saldırılar bir kez daha İsrail’in çirkin yüzünü ortaya koymuştur" diye konuştu.

07.00 : İsrail askerlerinin ABD büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasını protesto eden Filistinlileri öldürmesi, dünyayı sarstı. Gelişmeleri gün boyunca canlı blogla aktaracağız.