Ekonomi Son dakika haberi: Piyasaların beklediği haber! Doların ilk tepkisi..

Son dakika haberi: Piyasaların beklediği haber! Doların ilk tepkisi..

13.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Piyasalarda son dakika... Merekla beklenen FED Eylül ayı toplantı tutanakları açıklandı. Tutanakların açıklanmasının ardından dolar/TL ilk tepki olarak 3.08 sınırına kadar çekildi. Üyelerin görüşlerinin aktarıldığı tutanaklarda sadece birkaç üyenin faiz artırımı istediği bilgisine yer verildi.

Son dakika haberi: Piyasaların beklediği haber Doların ilk tepkisi..

Piyasaların merakla beklediği ABD Merkez Bankası'nın (Fed) eylül ayı Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) toplantı tutanakları açıklandı.

Haberin Devamı

ÜYELER ŞAHİN Mİ GÜVERCİN Mİ?

Üyelerin görüşlerinin aktarıldığı tutanaklarda sadece birkaç üyenin faiz artırımı istediği bilgisine yer verildi.

Faiz artırımını savunan üyelerin artırımın çok gecikmesinin resesyona sebep olabileceğinden endişe ettiği belirtilirken, aynı zamanda gecikmenin Fed'in kredibilitesine zarar verebileceğinden de tedirgin oldukları vurgulandı.

Tutanaklarda ayrıca, üyelerin çoğunun enflasyona ilişkin daha fazla işaret görmek için beklemek gerektiğini kaydettiği bilgisine yer verildi. Kayda değer bir çoğunluk ise görünüme ilişkin kısa vadeli risklerin "neredeyse dengeli" olduğunu düşünüyor.

DOLARIN İLK TEPKİSİ NE OLDU?

Tutanakların açıklanmasının ardından dolar/TL ilk tepki olarak 3.08 sınırına kadar çekildi. Kur bugün gün içinde 3.09'un üzerine tırmanarak rekor seviyeye yükseltmişti.

Haberin Devamı

EYLÜL TOPLANTISINDA NE OLMUŞTU?

Fed Eylül toplantısında federal fonlama oranı hedefini yüzde 0,25-0,50 arasında bırakırken, toplantıda 10 üyeden 3'ü faiz artırım yönünde oy kullanmıştı.

FED, ŞAHİNLER VE ORTADA KALANLAR

KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, açıklamanın ardından sıcağı sıcağına yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"Yakın zamanda artan faiz beklentilerinin ışığında, Fed’in faiz artırında ne gibi bir noktada olduğunu analiz etmek için tutanaklardaki satır başları önemli bir yer tutuyordu. Fed’in 2 numarası Stanley Fischer, faizlerin sabit tutulması yönündeki kararın Eylül toplantısında az bir farkla alındığını belirttikten sonra da tutanaklar biraz daha anlam kazandı.

Normalde 3 üyenin Eylül ayında kullandıkları faiz artışı oyundan dolayı bu konudaki rengini kesin olarak biliyoruz. Bu üyeler George, Rosengren ve Mester. Diğer 7 üye faizin sabit kalması yönünde oy kullandı yani. Fed’de dengeler hassas noktada. Oy vermeyen üyelerin birkaç yorumunun da faiz artırımına destek verdiğini belirtelim. Ortada olan üyelerin şahin tarafa geçmeleri olumlu verilerle beraber mümkün olabilir. Son dönemde gelen bazı iyi ABD verilerinin buna zemin hazırladığını belirtmek lazım.

Haberin Devamı

NEDEN KASIM DEĞİL DE ARALIK?

Peki arada Kasım olmasına rağmen, neden sürekli Aralık diyoruz? Kasım toplantısı aslında yabancı deyimiyle “non-event” konumunda, yani önem derecesi oldukça düşük. Öte yandan 2 Kasım, Fed’in de geleceğinin belirsiz olduğu bir zaman dilimine denk geliyor. Çünkü bildiğimiz gibi; 8 Kasım’da ABD’de Başkanlık seçimleri var. Donald Trump Başkanlık koltuğuna oturursa Janet Yellen’in Fed Başkanlığı görevini bırakması çok kuvvetli bir ihtimal. Zaten Trump da Fed’in politikalarını ciddi anlamda eleştiriyor ve faizlerin kasıtlı olarak düşük tutulduğunu, faiz artırımı olduğunda çöküş yaşanacağını söylüyor. Trump ciddi bir siyah kuğu faktörü, çünkü Fed konusunda ne gibi adımlar atacağı veya Yellen yerine o koltuğa kimi oturtacağı belli değil.

FED 2017'DE NASIL BİR POLİTİKA DURUŞU İZLEYECEK?

Fed Kasım’da faiz artırmaz, Aralık FOMC’sinde kredibilite düşünülerek bir faiz artışı yapılacağı yönündeki görüşümüzü koruyoruz. Sonrasında USD’nin yol haritası büyük bir ihtimalle Kasım ve Aralık FOMC toplantılarının birinde belirsizlik ortadan kalkana kadar güçlü bir fiyatlamayı içerecektir. Asıl önemli nokta da şu: Fed Aralık’ta yüksek ihtimalle faiz artıracak, bu biliniyor ama asıl 2017 yılına nasıl bir politika duruşuyla girecek? Burada USD’de güçlü fiyatlamayı faiz artırımı senaryosunda devam ettirecek durum, 2-3 faiz artırımı öngörüsü olacaktır.2016’ya da 4 faiz artırımı beklentisiyle girildi, gelinen nokta ortada."