Dünya Son dakika: Halep'te anlaşma sağlandı! Saatler içerisinde başlayacak

Son dakika: Halep'te anlaşma sağlandı! Saatler içerisinde başlayacak

14.12.2016 - 12:51 | Son Güncellenme:

Suriye'de İran komutasındaki Şii milislerle Beşşar  Esed ordusunun kuşatmasındaki doğu Halep'te, ateşkesin yeniden sağlanması  konusunda uzlaşmaya varıldı. Sivillerin bölgeden çıkmaya başlaması ve sürecin  sorunsuz işlemesi halinde otobüslerle tahliyenin hızlandırılması öngörülüyor.

Son dakika: Halepte anlaşma sağlandı Saatler içerisinde başlayacak

Kuşatma bölgesindeki muhalif grupların komutanlarından alınan bilgiye göre, muhalif savaşçıların cephe hatlarına 40 dakika önce duyuru yapılarak ateşkese dönüldüğü ilan edildi.

Haberin Devamı

Diğer taraftan, akşam saatlerinde İranlı general Seyit Cevat komutasında karadan tanklar ve ağır silahlarla operasyona başlayan Şii milisler de yarım saat önce saldırıları durdurdu.

Muhalif kaynaklar, ateşkesin yeniden sağlanmasıyla aracı olan sivillerin bölgeden çıkmaya başlayacağını bildirdi. Her an başlaması beklenen sürecin sabaha kadar sorunsuz devam etmesi durumunda da otobüsler bölgeye girerek sivilleri ve muhalif savaşçıları hızla tahliye edecek.

AA muhabirine bilgi veren Türk istihbarat kaynakları, Türkiye ve Rusya arasında gerçekleşen görüşmelerin ardınan ateşkesin sağlandığını anlattı.

Kaynaklar, Türkiye'nin muhalifler, Rusya'nın ise rejim güçleri adına garantör olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Kuşatma altındaki bölgeden çıkanların Halep'in güneybatısında bulunan ve muhaliflerin kontrolündeki İdlib iline geçmeleri bekleniyor. Suriye'nin Türkiye sınırındaki İdlib, Hatay'ın karşısına denk düşüyor. (AA)

Şİİ MİLİSLER KARA HAREKATI BAŞLATTI

İranlı General Cevat komutasındaki Şii milisler, Halep’te kuşatma altındaki bölgeye kara harekatı başlattı. Doğu Halep’teki Şii milislerin saldırısını Hizbullah, Afganistanlı Fatimiyun Tugayı ve Iraklı Nüceba Hareketi Tugayı düzenliyor.

Çatışmaların şiddetlendiği dakikalarda hava saldırıları da yeniden başladı. Kentteki yaralıları enkazdan kurtaran Beyaz Baretliler grubu, bombardımanda çok sayıda kişinin öldüğünü duyurdu. Grup, ordunun kendi bölgelerine girmesi halinde herkesin infaz edileceğini de Twitter mesajıyla paylaştı.

Bölgedeki muhabirler, kentin doğusunda sıkışıp kalan sivillerin saldırılardan kaçmak için dehşet içinde sokaklarda koşturduklarını bildiriyor.

Halep Sivil Savunma Müdürü Necip Ensari, "Yaralılar çıkış noktalarına kadar ulaştı ama bu noktalar kapalıydı. Şu ana kadar hiçbir yaralı çıkış yapmadı. Şu anda saldırılar çok şiddetli, her türlü ağır silahla sürüyor. 40'tan fazla yaralı var" dedi.

İran'ın ateşkes anlaşmasını hiçe saydığını belirten muhalifler, "Şu anda bazı bölgelerde rejim güçleri ilerlemeye çalışıyor. İran milisleri top atışları gerçekleştirerek Rusya’nın vardığı anlaşmayı hiçe saymıştır" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Türk Kızılayı: 1000 kişi İdlib yolunda bekletiliyor

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık Kerem Kınık, dün gece Halep'ten ayrılmayı başaran yaklaşık 1000 kişinin İran milisleri tarafından İdlib yolunda durdurulduğunu söyledi. Minibüs ve otobüslerle bölgeden çıkarılan kalabalığın, milisler tarafından yolda bekletildiğini söyledi.


Patlama sesleri

Kentte bugün sabah sivillerin ve silahlı muhaliflerin tahliyelerinin başlaması bekleniyordu ancak kent merkezinde patlama sesleri duyuldu.

Reuters'a konuşan muhalifler, rejim güçlerinin tank, top ve havan atışlarıyla saldırdığını dile getiriyor. Ajansa konuşan görgü tanıkları ise, sabah yaklaşık yarım saat süren saldırının ardından rejim taarruzunun durduğunu belirtmişti.

Anadolu Ajansı da, rejim ordusu ve İran komutasındaki Şii milislerin Halep'in doğusunda sağlanan ateşkesi ihlal ederek saldırıya geçtiğini bildirdi. Ajans, kuşatma altındaki bölgeye saldırının 10.30 sularında başladığını ve dakikalar içinde onlarca top ve havan mermisinin düştüğünü aktardı.

Haberin Devamı

Muhaliflerin saldırıya geçtiğini savunan Rusya ise, rejim güçlerinin söz konusu saldırıyı geri püskürttüğünü açıkladı.

Onbinlerce sivili misket bombasıyla vurdular

Suriye'nin doğu Halep bölgesinde ateşkesi ihlal eden İran komutasındaki Şii milisler ve Beşşar Esed rejimi ordusu, onbinlerce sivilin bulunduğu 6 kilometrekarelik alanı bombalamayı sürdürdü.

Kuşatma altındaki bölgede bulunan AA muhabirlerinin bildirdiğine göre, dün akşam varılan ateşkesi sabah saatlerinde ihlal etmeye başlayan İran komutasındaki Şii milisler ve Esed rejimi, Sukkeri ve Selahaddin semtleri, Amiriyya mahallesi ve Hac Köprüsü Kavşağı'nı onlarca kez top, havan ve çok namlulu roket atarlarla vurdu.

Bu saldırıları, rejimin savaş uçaklarının Sukkeri mahallesinde tahliye için bekleyen sivillerin toplandığı yeri misket bombasıyla vurması izledi. Saldırıda, 2 kişi hayatını kaybederken 100'e yakın sivil yaralandı.

Haberin Devamı

Muhalif güçler, rejim güçlerinin ilerlemek için hazırlık yaptığını aktardı.

Otobüsler bekledi ama...

Reuters haber ajansı, görgü tanıklarına dayandırdığı haberinde, 33 otobüsün sabah gün ağarmadan Halep'in dışındaki Ramuse bölgesinde ana caddeye park ettiğini ve kentin doğusundan çıkacak insanları beklediğini duyurdu. Tahliyelerin yerel saatle 06.00'da başlaması gerekiyordu ancak kentteki gözlemciler herhangi bir neden gösterilmeden tahliyenin ertelendiğini bildiriyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, sivilleri almak için hiçbir otobüsün gelmediğini, tahliye işleminin ertelendiğini, erteleme gerekçesinin ise henüz bilinmediğini açıkladı.

Muhalifler, rejim güçleri arasında yer alan İran destekli Şii milislerin sivillerin bölgeden ayrılmasına izin vermediğini aktarıyor.

İngiliz muhabir: Umut yok

İngiliz ITV televizyonu muhabiri Dan Rivers, bu sabah Halep'ten paylaştığı Twitter mesajlarında halen tahliyenin beklendiğini belirtiyor. Ancak Rivers'a göre, şu an için pek umut görünmüyor.

İran'dan yeni şartlar

Reuters ise adını vermediği bir BM yetkilisi ve muhalif kaynaklara dayandırdığı haberinde, İran'ın ateşkes için yeni şartlar öne sürdüğünü belirtti. Buna göre İran, İdlib'de muhaliflerin kuşatması altındaki Fua ve Kefreyya'da bulunan sivillerin, Halep'teki sivillerle eş zamanlı olarak tahliye edilmesini istiyor.

Fua ve Kefreyya, İdlib’in kırsalında muhaliflerin kuşatması altındaki iki Şii kasabası. İran daha önce Şam’ın kırsalında Hizbullah tarafından kuşatılan muhaliflerin denetimindeki Madaya ve Zebadani bölgelerine yardımın ulaşmasına izin verme karşılığında Fua ve Kefreyya’ya da aynı miktarda yardım girmesini istemişti.

Rusya'dan yeni rakamlar

Rusya, son 24 saat içinde yaklaşık 6 bin sivilin bölgeden çıkarıldığını duyurdu. Moskova'nın verdiği bilgiye göre, 366 muhalif de silahlarını bırakarak aynı sürede kentin doğusundan ayrıldı.