Siyaset Son dakika: Hollanda Maslahatgüzarı, Dışişleri'ne çağrıldı

Son dakika: Hollanda Maslahatgüzarı, Dışişleri'ne çağrıldı

23.02.2018 - 11:18 | Son Güncellenme:

Hollanda Maslahatgüzarı, 1915 kararı için Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu 'Hollanda'nın aldığı kararın hiçbir bağlayıcılığı yok" açıklaması yaptı. Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ise "Bu parlamentonun aldığı kararı  kınıyoruz, bizim için yok hükmündedir." dedi.

Son dakika: Hollanda Maslahatgüzarı, Dışişlerine çağrıldı

Hollanda Temsilciler Meclisi'nin, Ermenilerin 1915 olaylarına ilişkin iddialarını "soykırım" olarak tanıyan kararı Türkiye'nin sert tepkisine neden oldu. Peş peşe açıklamalar geldi. Hollanda Büyükelçiliği Maslahatgüzarı bugün bakanlığa çağrıldı.

Haberin Devamı

HÜKÜMETİN TUTUMU NOT EDİLDİ

Hollanda Temsilciler Meclisi’nin 1915 olayları hakkında aldığı kararları protesto ettiğimiz iletilmiş ve bu yöndeki tepkimiz dile getirilmiştir. Bu konuda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin aldığı kararlara ve Avrupa hukukuna yerleşmiş içtihatlara atıfla, Temsilciler Meclisi’nin kendisini Mahkeme yerine koymaması ve siyasi saiklerle çarpıtma yapılmaması mesajları verilmiştir. Ayrıca, dünkü Bakanlık açıklamasında da belirtildiği üzere, Hollanda Hükümetinin konuya ilişkin tutumunun ve Temsilciler Meclisi’nin dünkü oturumunda Hükümet adına konuşan Dışişleri Bakanı Vekilinin tutumunun not edildiği iletilmiştir.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: KIT BİLGİLERLE KARAR ALMIŞLAR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yaptığı açıklamada "Hollanda zaten aşırı akımların merkezi olmuştur. Irkçı partilerinin de desteği her zaman artar. Karar doğaldır ama yanlıştır. Siyasetçiler tarihle ilgili kıt bilgileriyle karar almamalıdır"dedi. Çavuşoğlu'nun açıklamalarının satır başları şöyle: "Dışişleri Bakan Yardımcısı hükümetin bu kararı onaylamayacaklarını söylemiştir. Bizim savunduğumuz tezleri söylemiştir. 1915 olayları ile ilgili verilen kararlar var. Ama herkesi bağlayan AİHM kararları da vardır. 1 yıldır Hollanda ile ilişkilerimiz, referandum öncesi onların insanlığa ve hukuka sığmayan uygulamlarardan sonra bir gerginlik oldu. Dışişleri Bakanı görevinden ayrıldı, ayrılmadan önce bazı girişimleri oldu. Biz de ilişkilerin düzelmesi için şartlarımızı sunduk. Hollanda bizimle ilişkileri düzeltmek istiyorsa, böyle şeylerle uğraşmak yerine Türkiye'yi kazanmak için ne yapması gerektiğine kafa yormalı. Kararın hiçbir bağlayıcılığı yok. Kendi kendilerini tatmin etmişlerdir."

Haberin Devamı

ABA BAKANI ÇELİK: YOK HÜKMÜNDEDİR

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, AK Parti Genel Merkezi'ne gelişinde, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Hollanda'nın 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıyan kararını nasıl değerlendirdiğine yönelik soru üzerine Çelik, tarih üzerinden polemik yapmak suretiyle ortaya çıkan bu parlamento kararlarının iyi diyaloğa ve doğru çözümlere hiçbir şekilde hizmet etmeyeceğini söyledi. Çelik, burada bir kere daha görüldüğü gibi bir parlamentonun hiçbir şekilde konuya vakıf olmadan böyle bir karar aldığını ifade etti. Bu kararın neticesinde ortaya çıkan şeyin hiçbir şekilde Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine olanak sağlamayacağına işaret eden Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aynı şekilde bu karar sonucunda ortaya çıkan şey, bu meselenin çözümüne ve konuşulmasına, iyi bir diyalog ortamı oluşmasına da imkan sağlamayacaktır. Daha önce Türkiye buradaki tavrını ortaya koydu. Ortak bir acıdan bahsettik. Cumhurbaşkanımız o zaman yaptığı konuşmada, Tarih Komisyonu kurulmasını, herkesin arşivlerini açmasını ve bu arşivlerin açılması neticesinde ortaya çıkacak karara da herkesin saygı duymasını istedi.

Haberin Devamı

O zaman, herkes çok iyi hatırlayacaktır, karşılıklı olarak güven arttırıcı tedbirler söz konusu olacaktı. Fakat karşılıklı olarak o güven artırıcı tedbirler konusunda yapılacak çalışmalarla ilgili adım atılacakken, herkesin bildiği gibi, Ermenistan Anayasa Mahkemesi o kararı iptal etti. Dolayısıyla diyaloğa, burada oturup da beraber çalışmaya yanaşmayan taraf Ermenistan Anayasa Mahkemesinin kararıyla Ermenistan olmuştur."

Haberin Devamı

Çelik, hem diasporanın tutumunun hem de bazı parlamentoların aldığı bu kararın esasında Ermenistan'ın daha da izole olmasına, doğru bir diyalog ortamının ortaya çıkmamasına yol açtığını vurguladı. "Bizim arzu ettiğimiz şey, Srebrenitsa gibi bir soykırım meselesinde son derece sorumluluğu olan, son derece yanlış işlere imza atmış olan, bu soykırım konusundaki sorumluluğu açık olan Hollanda'nın bu konularda daha dikkatli davranması gerektiğiydi. Dolayısıyla Türkiye açısından bir geçerliliği yoktur." diyen Ömer Çelik, "Tabii ki Hollanda hükümetinin, parlamentonun aldığı bu karara karşı bir bilgi notunu göndermesini not ediyoruz. Bu önemlidir ama her halükarda bu parlamentonun aldığı kararı kınıyoruz, bizim için yok hükmündedir." değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı