Dünya Son dakika... İspanya, Katalonya'daki okulları kapattı!

Son dakika... İspanya, Katalonya'daki okulları kapattı!

30.09.2017 - 12:33 | Son Güncellenme:

Madrid yönetimi, yarın referanduma gitmeyi planlayan Katalonya'da oy verme işlemini engellemek için 2 bin 300 okulun yarıdan çoğunu mühürledi. Velilere işgal edilen okulları boşaltmaları için yarın sabaha kadar süre veren polis, ayrılmayanların zorla çıkarılacağını duyurdu. Referandum için kararlı olan Katalanlar ise, oy verme merkezlerinde nöbet tutuyor. İspanya, feribotlarla Barcelona limanına takviye polis gönderiyor. Reuters ve AP, limandaki yüzlerce polis aracının fotoğraflarını servis etti.

Son dakika... İspanya, Katalonyadaki okulları kapattı

Avrupa'nın gözü kulağı İspanya'daki tartışmalı referandumda. Katalonya eyaletinin bağımsızlık için sandığa gitmesine saatler kala, gerilim zirveye çıktı.

Haberin Devamı

Referandumu engellemeye çalışan Madrid yönetimi, Katalonya'daki 1300 okulu kapattığını duyurdu. Polis, velilerden işgal ettikleri okulları yarın sabah 05.00'a kadar boşaltmaları için süre verdi. Ayrılmayanlar zorla bina dışına çıkarılacak.

Madrid yönetimi ayrıca Barcelona limanına takviye polis güçleri gönderiyor. Binlerce polisin yarınki referandumu durdurmak için görev alması bekleniyor. Uluslararası haber ajansları Reuters ve AP, Barcelona limanındaki yüzlerce polis aracının fotoğraflarını dünyaya servis etti.

Resmi açıklamaya göre, bölgedeki 163 okul Katalanlar tarafından işgal edilmiş durumda. Oy verme merkezlerinde nöbet tutan çok sayıda Katalan, yarın sabaha kadar bulundukları yerden ayrılmayı düşünmüyor.

Haberin Devamı

İspanyol polisi ayrıca, sabah saatlerinde de Katalan yönetimine ait telekomünikasyon merkezine baskın düzenledi.

Baskıyı artıran Madrid yönetimi, oy pusulalarının bir kısmına el koymuş, oyalamayla ilgili internet sitelerini kapatmış ve referandumu organize eden anahtar roldeki bazı kişileri de gözaltına almıştı.

Katalonya'da yaşayan herkes bağımsızlıktan yana değil. İspanya'dan ayrılmaya karşı çıkan yaklaşık 2 bin kişi, karşı eylem düzenlemek üzere Katalonya'nın ana muhalefet partisi Ciudadanos önderliğinde cuma gecesi bir araya geldi.

Referandum, İspanya'nın 1975'te Francisco Franco diktatörlüğünün bitmesi sonrası geçtiği demokratik yönetimde karşılaştığı en büyük kriz.