Dünya Son dakika... Kim yine yaptı!

Son dakika... Kim yine yaptı!

18.04.2019 - 09:51 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore, yeni silahını test ettiğini duyurdu. Denemenin ardından Pyongyang, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yu muhatap almak istemediğini açıkladı.

Son dakika... Kim yine yaptı

Dünyayı sarsan açıklama, bugün erken saatlerde Pyongyang’dan geldi. Kuzey Kore yeni “taktik güdümlü silah sistemi”ni denediğini açıkladı.

Haberin Devamı

Uluslararası haber ajansları, denemenin, karşı çıkılan uzun ya da orta menzilli füzelerle yapılmadığını belirtti. Uzmanlar, bu durumun, müzakerelere etki etmesinin beklenmediğini ifade etti.

Kuzey Kore, Kim Jong Un’un ABD Başkanı Donald Trump’la görüşmeler yaptığı son bir yıl içinde ne nükleer, ne de uzun menzilli füze denemesi gerçekleştirdi.

Denemenin ardından Pyongyang, iki ülke arasındaki müzakerelerde muhatap olarak ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yu görmek istemediğini duyurdu. Kuzey Kore devlet haber ajansı KCNA, müzakerelerde "daha olgun ve dikkatli" birinin istenildiğini vurguladı.

Sıcak mesajların ardından…

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, hafta başında parlamentoda yaptığı konuşmada, ABD'nin yıl sonuna kadar adil ve her iki tarafın kabul edebileceği bir anlaşma önermesi durumunda yeniden masaya oturmaya hazır olduğunu açıklamıştı.

Haberin Devamı

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un ülkesinin nükleer programına ilişkin görüşmeler konusunda son mesajını memnuniyetle karşılayarak, Kim ile mümkün olan en kısa sürede bir araya gelmeyi ümit ettiğini söylemişti.

Trump-Kim zirvesinden sonuç çıkmamıştı

ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ilk kez 12 Haziran 2018'de Singapur'da yapılan tarihi zirvede bir araya gelmiş, burada Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması ve kalıcı barış konusunda mutabakata varılmıştı.

İki lider 26-27 Şubat 2019'da Vietnam'ın başkenti Hanoi'de bir araya gelmiş ancak zirve beklenenden hızlı şekilde ve anlaşmasız sona ermişti. Trump, Kim ile görüşmesine ilişkin, "Onlar yaptırımların tamamen kaldırılmasını istedi. Biz ise bunu yapmaya niyetli değildik. Bu nedenle anlaşamadık." demişti.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho ise zirvede yaptırımların kısmen kaldırılmasını talep ettiklerini söylemişti. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kuzey Kore ile görüşmelerin süreceğini ifade etmişti.