Dünya Son dakika... Irma Kasırgası yıkıp geçiyor! İlk görüntüler geldi...

Son dakika... Irma Kasırgası yıkıp geçiyor! İlk görüntüler geldi...

06.09.2017 - 08:15 | Son Güncellenme:

Karayipler'de 300 kilometre hızı ulaşan fırtınayla karaya çıkan kasırga, evleri yıktı, şehirleri elektriksiz bıraktı. Bazı adalarla iletişim koptu, gelen ilk görüntüler St Barthelemy'nin tümüyle sular altında kaldığını gösteriyor. Amerikan Ulusal Kasırga Merkezi (NHC), Bahamalar ve Dominik Cumhuriyeti'nde su seviyesinin 6 metreyi bulacağını duyurdu. Kasırga nedeniyle uçakların rotaları değiştiriliyor. Papa'yı Kolombiya'ya götüren uçak, Porto Riko üzerinden geçemedi. Büyük bir felaket getirmesinden korkulan kasırganın seyrini dakika dakika aktarıyoruz.

Son dakika... Irma Kasırgası yıkıp geçiyor İlk görüntüler geldi...

16.30 : Kasırgası çapı 600 kilometre. Bir uçtan bir uca neredeyse İstanbul'dan İzmir'e kadar uzanan kasırganın kapladığı alan Fransa'dan büyük.

Haberin Devamı

16.00 : The Miami Herald, Florida'da çoktan benzin ve gaz kuyruğuna girmiş araçların fotoğraflarını servis ediyor. Irma'nın ABD'nin güneyindeki eyalete Pazar günü ulaşması bekleniyor.

15.20 : Fransa, sınır aşırı adaları St Barthelemy ve St Martin'de büyük hasara yol açtığını resmi açıklamayla duyurdu.

İki adada çok sayıda ev enkaza döndü, çatılar uçtu. Açıklamada itfaiye istasyonlarının su altında kaldığı ve itfaiyecilerin birinci katta kurtarılmayı beklediği belirtildi.

14.40 : Florida merkezli PTZtv, Irma Kasırgası'nın St Marteen'i vurduğu anın görüntülerini yayınladı. Videodaki sesler dehşet verici.

13.45 : ABD lideri Donald Trump, yazdığı Twitter mesajları Irma Kasırgası'nı yakından takip ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

12.55 : St. Martin Adası'nda bulunan İngiliz vatandaşı Alex Woolfall, elektrikler gitmeden son Twitter mesajlarını paylaştı. Ateist olduğunu belirten Woolfall, yine de kendisi için dua edilmesini isterken, fırtınanın sesinin giderek arttığını ve hayatında daha önce bunu yalnızca filmlerde gördüğünü belirtti.

12.50 : Irma'dan hemen sonra Meksika Körfezi'nde bu kez Jose fırtınası ortaya çıktı. Tropikal fırtınanın şu anki hızı 65 kilometreyi buluyor.

12.40 : Amerikan Ulusal Kasırga Merkezi (NHC), kasırganın gün içinde Virgin Adaları'na ulaşacağını, ardından akşam saatlerinde Porto Riko'dan geçeceğini bildiriyor. Fırtına ve şiddetli yağışlar dev dalgalara yol açacak, su seviyesi Turks and Caicos Adaları ile Porto Riko'da 4 metre, Bahamalar ve Dominic Cumhuriyeti'nde 6 metre yükselecek.

12.25 : Papa Francis'i Kolombiya'ya götüren uçak, Irma Kasırgası nedeniyle rotasını değiştirdi. Vatikan, uçağın Porto Riko yerine Barbados, Grenada ve Trinidad'dan geçerek Kolombiya'ya ulaştığını açıkladı.

11.35 : Fransa'nın denizaşırı toprağı St Martin ve St Barhelemy adalarında Irma'nın gelişi canlı yayınla aktarılıyor. St Barth'daki Gustavia limanına konulan kamera, YouTube üzerinden an be an görüntü geçiyor. Yayının ne kadar süreceği belirsiz.

10.40 : Halihazırda kasırganın üstünden geçtiği Barbuda'dan yeni bilgi edinmek hayli zor. Yaklaşık 2 bin insanın yaşadığı adada elektrik yok, telefon hatları kesildi. Telefonların kasırganın gözünün ada üstünden geçerken kesildiği bildiriliyor.

Barbuda'dan sonra Irma'nın sonraki duraklarından biri Antiqua olacak. Associated Press haber ajansı, Antiqua sakinlerinin kilise, okul ve toplum merkezlerine sığındığını bildiriyor. Ancak şimdiye kadar sığınma merkezleri hiç kategorisi 5 olan bir kasırga tarafından test edilmiş değil.

Haberin Devamı

09.30 : Bahamalar'da Mayaguana, Inagua, Crooked Island, Acklins, Long Cay ve Ragged adaları zorunlu olarak tahliye edildi. Başbakan Hubert Minnis, söz konusu adalarda yaşayanların bugün uçakla Nassau'ya aktarılacaklarını duyurdu. Söz konusu tahliye, Bahamalar tarihinin en büyüğü olma özelliğini taşıyor.

08.40 : Amerikan Ulusal Kasırga Merkezi (NHC), kasırganın şiddetli yağmurla birlikte geldiğini aktarıyor. Merkezin aralarında Antigua ve Barbuda'nın da bulunduğu Leeward Adaları'nda yer yer 50 santimetreye kadar yağış düşebileceği uyarısını yaptı.

08.25 : NASA, ürkütücü kasırganın ilerleyişini gösteren bir Twitter mesajı paylaştı.

08.00 : Atlas Okyanusu'nda bugüne kadar kaydedilen en güçlü kasırga olan Irma karaya çıktı. Kasırganın Barbuda Adası kıyılarına 295 kilometre hızla çarptığı bildiriliyor. Rüzgar gücünü kaybetmeden ilerleyen kasırganın Karayipler'deki Antiller, Barbuda, Anguilla, Montserrat, St Kitts, Nevis, Saba, St Eustatius, Saint Maarten, Saint Martin, Saint Barthelemy, İngiliz Virgin Adaları, Amerikan Virgin Adaları, Porto Rico, Vieques ve Culebra gibi noktaları vurması bekleniyor.

Haberin Devamı

07.35 : NHC, beşinci kategorideki tehlikeli Irma Kasırgası'nın felakete yol açabileceği uyarısını yapıyor. Irma'nın ABD'nin Florida eyaletine Pazar günü ulaşması bekleniyor. Teksas ve çevresini yıkıp geçen Harvey Kasırgası'nda 60 insanın öldüğü ABD'de, yeni kasırga için acil durum ilan edildi.

Son dakika... Irma Kasırgası yıkıp geçiyor İlk görüntüler geldi...

07.00 : Karayip Denizi üstündeki adalarda milyonlarca insan sığınak arıyor. Evlerini korumak isteyenler ise, kontraplak ve diğer materyallerle binaları kapatma telaşında.
Son dakika... Irma Kasırgası yıkıp geçiyor İlk görüntüler geldi...

06.10 : Birçok adada market rafları boşaldı, gıda, su, pil ve jeneratörlerin neredeyse hepsi alındı. Uluslararası haber ajansları, marketlerde kuyruğa girmiş insanların fotoğraflarını servis ediyor.

Haberin Devamı