Dünya Son dakika... Kuzey Kore dünyayı karıştırdı! ABD harekete geçti, Çin öfkeli

Son dakika... Kuzey Kore dünyayı karıştırdı! ABD harekete geçti, Çin öfkeli

07.03.2017 - 10:08 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un izlediği denemede, dört değil daha fazla füzenin ateşlendiği fotoğraflarda yer aldı. ABD, testin üstünden bir gün geçmeden Güney Kore'ye füze savunma sistemini gönderdi. Washington'ın hamlesi, Çin'den gelen gözdağıyla yeni bir boyut kazandı. Rusya da füze savunma sistemine tepkili.

Son dakika... Kuzey Kore dünyayı karıştırdı ABD harekete geçti, Çin öfkeli

Kuzey Kore'nin dün gerçekleştirdiği ve dünyayı diken üstüne getiren füze denemeleri, bölgede tüm dengeleri değiştirdi. Denemenin üstünden bir gün geçmeden ABD Güney Kore’ye füze savunma sistemini gönderdi.

Haberin Devamı

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansının servis ettiği fotoğraflarda, Pyeongtaek'teki Osan hava üssüne ulaşan füze savunma sisteminin kargo uçağından indirildiği görülüyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, "Trump yönetimi Kuzey Kore’nin balistik füze tehditlerine karşılık Güney Kore’ye THAAD (Yüksek İrtifa Bölge Hava Savunması) sistemi yerleştirerek gerekli önlemleri alıyor" dedi.

Çin gözdağı verdi

Füze savunma sisteminin Güney Kore'ye gelişine ilk tepki Çin ve Rusya'dan geldi.

THAAD füze sistemine kesinlikle karşı olduğunu belirten Pekin yönetimi, "Ulusal güvenlik çıkarlarımızı korumak için gerekli tedbirleri alacağız ve bundan sonra doğacak tüm sonuçlardan ABD ve Güney Kore sorumlu olacaktır" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, Washington ve Seul yönetimlerine süreci derhal durdurma çağrısı yaptı.

Moskova'dan yapılan resmi açıklamada ise, füzelerin bölgedeki sorunu daha da çıkmaza sokacağı belirtildi.

Son dakika... Kuzey Kore dünyayı karıştırdı ABD harekete geçti, Çin öfkeli

Fırlatılan füzelerin fotoğrafları ortaya çıktı

Sabah 07.36'da aynı anda fırlatılan menzilleri 1000 kilometreyi bulan füzeleri, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un da izledi.

Dün açıklandığı gibi yalnızca dört değil, daha fazla füzenin ateşlendiği görülüyor. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon da, gece yaptığı açıklamada bu bilgiyi doğruladı.

Kuzey Kore, bölgede nükleer savaşın eşiğine gelindiği uyarısında da bulundu. Ülkenin BM Daimi Temsilcisi Ja Song Nam, ABD'nin 1 Mart'tan bu yana Güney Kore ile yürüttüğü ortak tatbikatlarda, nükleer uçak gemileri, denizaltılar ve bombardıman uçakları ile hayalet uçaklar kullandığını belirtti.

Tatbikatların bölgeyi nükleer felakete sürükleyebileceğini belirten Pyongyang temsilcisi, askeri hareketliliğin sona ermesini istedi.

BM kınadı

Birleşmiş Milletler (BM), Kuzey Kore'nin balistik füze denemesini kınadı. Genel Sekreter Antonio Gutterres, "Bu tür eylemler BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ediyor ve bölgesel barış ve istikrara zarar veriyor" dedi.

ABD'den Rusya'ya tüm dünyanın tepkisini çeken füzelerden dördü, Japonya açıklarına düşmüştü. ABD ve Japonya, BM Güvenlik Konseyine acil toplanma çağrısı yapmıştı.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 2006'dan bu yana Kuzey Kore'ye bazı yaptırımlar uyguluyor. Konsey, Kuzey Kore'ye nükleer faaliyetleri nedeniyle füze denemesi yapmayı yasaklamıştı.