Dünya Son dakika... Kuzey Kore dünyayı ayağa kaldırdı! ABD'den sonra Rusya ve Çin...

Son dakika... Kuzey Kore dünyayı ayağa kaldırdı! ABD'den sonra Rusya ve Çin...

29.11.2017 - 08:13 | Son Güncellenme:

Yeni kıtalararası balistik füze testi dünya devlerini kızdırdı, ABD, Rusya ve Çin'den peş peşe açıklamalar geldi. ABD lideri Trump "Bununla ilgileneceğiz" derken, Kremlin provokatif adımın Pyongyang yönetiminin silah programı için müzakereler yapma ihtimalini azalttığını aktardı. Kim Jong-un'un bizzat imzaladığı emirle ateşlenen Hwasong-15 tipi füze, gökyüzünde 4 bin 475 km yükseldi. 53 dakikada havada kalan kıtalararası füze, 950 kilometre uçup Japonya açıklarına düştü. ABD, füzenin şimdiye kadarki en yüksek irtifaya ulaştığını duyurdu.

Son dakika... Kuzey Kore dünyayı ayağa kaldırdı ABDden sonra Rusya ve Çin...

Kuzey Kore'nin yeni füze testi dünyayı ayağa kaldırdı. Bir kıtalararası balistik füzenin fırlatıldığını önce Güney Kore ve ABD duyurdu, saatler sonra Pyongyang'dan resmi açıklama geldi. Açıklamaya göre, yerel saatle 02.47'de fırlatılan Hwasong-15 tipi füze ABD'nin tümünü vurma kapasitesine sahip.

Haberin Devamı

Resmi haber ajansı KCNA, füzenin gökyüzünde 4 bin 475 kilometre irtifaya ulaştığını ve 950 kilometre uçtuktan sonra Japon Denizi'ne düştüğünü bildiriyor. KCNA'ya göre, füze 53 dakika havada kaldı.

Kim Jong-un, Kuzey Kore'nin artık bir nükleer güç olduğunu ilan etti.

ABD, füzenin Kuzey Kore'deki Sain Ni'den fırlatıldığını bildiriyor. Füze denemesine karşılık Güney Kore ordusu da aynı saatlerde güdümlü füze ateşledi.

13.00 : Rusya öğle saatlerinde sessizliğini bozdu ve Kuzey Kore’nin füze fırlatmasının provokatif bir hareket olduğunu duyurdu.

Kremlin sözcüsü Dimitry Peskov, söz konusu adımın Pyonyang’ın silah programı hakkındaki görüşmeler yapma ihtimalini azalttığını savundu.

Peskov, Kore yarımadasındaki en kötü senaryodan uzak kalmak için bütün tarafların sükûnetini koruması gerekliliğini vurguladı.

Haberin Devamı

12.20 : Füze testinin ardından ABD Başkanı Donald Trump, hem Güney Kore hem de Japonya liderleriyle telefonda görüştü. Müttefikler, Pyongyang'a karşı atılacak adımları masaya yatırdı.

10.55 : Çin, füze testinden ciddi endişe duyduğunu açıkladı. Füze testine karşı olduğunu belirten Pekin yönetimi, Kim Jong-un'dan BM kararlarına uymasını istedi. Çin, Pyongyang'ın en önemli ekonomik müttefiki konumunda. ABD lideri Trump, yıl içinde birçok kez nükleer savaşın eşiğine geldiği Kuzey Kore'yi Çin üzerinden baskı kurarak durdurmayı denedi ancak bu politika başarısız oldu.

10.20 : Füze denemesini kınayan ülkelerden biri de Filipinler. Manila yönetimi, "Anlamlı diyalog ancak Kuzey Kore bu tür provokatif ve tehlikeli eylemlerine son verdiğinde gerçekleşebilir" açıklamasını yaptı.

Son dakika... Kuzey Kore dünyayı ayağa kaldırdı ABDden sonra Rusya ve Çin...

09.55 : KCNA, Pyongyang'daki tren istasyonunda sevinç gösterileri yapan Kuzey Korelilerin fotoğraflarını dünyaya servis etti. Resmi televizyon KRT ise, Kim'in füzenin fırlatma emrini imzaladığı görüntüleri ekrana getirdi.

KANADA'DA KORE ZİRVESİ

08.35 : Kuzey Kore'ye karşı uygulanacak yeni yaptırımlar, dışişleri bakanları toplantısıyla Kanada'da ele alınacak. Füze denemesini şiddetle kınayan Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, tehdidin tolere edilemez olduğunu söyledi. Söz konusu zirveye ABD, Çin, Güney Kore ve Japonya dışişleri bakanları katılacak.

Son dakika... Kuzey Kore dünyayı ayağa kaldırdı ABDden sonra Rusya ve Çin...

08.00 : Kuzey Kore'nin Kim Jong-un'dan sonra en tanınan siması olan spiker Ri Chun Hee, televizyona çıkarak özel anonsla füze testinin başarılı geçtiğini izleyicilerine aktardı.

Haberin Devamı

ABD: DAHA YÜKSEĞE ÇIKTI

07.50 : ABD lideri Donald Trump, ilk yaptığı açıklamada "Bununla ilgileneceğiz. Bu konu hakkında General Mattis ile uzun bir konuşmamız oldu. Bu, ele alıp değerlendireceğimiz bir durum" dedi.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ise fırlatılan füzenin öncekilerden daha yükseğe çıktığını söyledi.

Yazılı bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, "ABD, Kuzey Kore'nin bu son kıtalararası füze denemesini kınamaktadır. Diplomatik seçenekler şimdilik hala açık durumdadır" ifadesini kullandı.

Tillerson, yeni BM yaptırımları gelebileceği sinyalini de verdi.

ULUSLARARASI TEPKİLER

07.45 : Avrupa Birliği ile birçok ülkeden kınama mesajları geliyor. AB'den yapılan açıklamada, "Kuzey Kore'nin uluslararası sorumluluklarının kabul edilemez ihlali" denildi.

Haberin Devamı

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters, "Bu füze testleri derin hayal kırıklığı yaratıyor. BM yaptırımlarını tam olarak uygulamak dahil olmak üzere, görevimizi yerine getirmeye devam edeceğiz. Yeni Zelanda, küresel güvenliğe yönelik bu tehdide karşı diplomatik bir çözümü destekliyor" dedi.

Son dakika... Kuzey Kore dünyayı ayağa kaldırdı ABDden sonra Rusya ve Çin...

SON TESTTEN 75 GÜN SONRA

07.40 : Kuzey Kore lideri Kim Jong-un bu yıl içinde 20'den fazla füze testine imza attı. İlk kıtalararası balistik füzesini Temmuz ayında fırlatan Kim'in 15 Eylül'de ateşlediği ikinci kıtalararası balistik füze, 3 bin 700 kilometre mesafe katederek Japonya'nın üstünden geçti ve Pasifik Okyanusu'na düştü.

Eylül ayı başında test edilen hidrojen bombası ise, bölgede 6.3 büyüklüğünde depreme yol açtı.

Birleşmiş Milletler (BM) mevcut yaptırımlara bu yıl yenilerini eklese de Kim Jong-un füzelerinden vazgeçmedi.

Haberin Devamı

JAPONYA ŞOKA UĞRADI

07.25 : Japon hükümeti, Kuzey Kore'nin süren kışkırtıcı davranışlarının kabul edilemez olduğunu belirterek denemeyi kınadı. Tokyo yönetimi ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) acil toplantıya çağırdı.

07.00 : Kuzey Kore'nin yeni füze testi ve gelen tepkileri gün boyunca canlı blogla aktaracağız.