Dünya Son dakika... Manchester'da bir terör ağı var! Bombayı imal eden şüpheli yakalandı

Son dakika... Manchester'da bir terör ağı var! Bombayı imal eden şüpheli yakalandı

24.05.2017 - 08:35 | Son Güncellenme:

İngiltere'de gizli servis ve polis insan avı başlattı, Reuters konser salonunu kana bulayan patlayıcıyı yapan şahsa ulaşılmış olabileceğini bildiriyor. Manchester'ın güneyinde üç şüpheliyi gözaltına alan polis, bir terör ağıyla karşı karşıya olduklarını duyurdu. Konser salonunda 22 gencin ölümüne yol açan saldırgan Salman Abedi, Manchester doğumlu, Libya kökenli. Saldırganın İngiltere dışına seyahat ettiği ve patlamadan birkaç gün önce ülkeye döndüğü ortaya çıktı. Hastane kaynakları, 20 yaralının yoğun bakımda olduğunu duyurdu. Can kaybının artmasından endişe ediliyor. Başbakan May, ülkedeki terör tehdit seviyesini en üst düzeye çıkardı ve kritik noktalarda silahlı askerlerin görev alacağını resmen açıkladı. Bu da ikinci bir saldırının her an olabileceği anlamına geliyor. 3 bin 800 askerden bazıları Londra'da görev almaya başladı bile.

Son dakika... Manchesterda bir terör ağı var Bombayı imal eden şüpheli yakalandı

İngiltere'yi derinden sarsan Manchester'daki terör saldırısının ardından başlayan soruşturmada önemli bir adım atıldı. Reuters haber ajansı, terör tehdit seviyesi en üst düzeye çıkarılan ülkede bombayı yapan kişinin yakalanmış olabileceğini bildiriyor.

Haberin Devamı

BBC'den Dominic Casciani, halihazırda gizli servisin yeni bir saldırıyı önlemek için bomba parçalarını didik didik ettiğini ve ipuçlarına ulaştığını bildiriyor. Bombayı temin eden kişinin yakalanmasıyla insan avının genişlemesi bekleniyor.

Manchester polisi, bir terör ağıyla karşı karşıya olduklarından kuşku duymuyor.

Başbakan Theresa May, tehdit seviyesinin 'ciddi'den 'kritik'e yükseltilmesi üzerine "Bu, bir saldırının sadece kuvvetle muhtemel olmakla kalmadığı, her an gerçekleşebileceği anlamına geliyor" dedi.

Ülkenin kritik birçok noktasına asker konuşlandırılıyor. İçişleri Bakanı Amber Rudd, 3 bin 800 askerin görev alacağını açıkladı.

Son dakika... Manchesterda bir terör ağı var Bombayı imal eden şüpheli yakalandı

Londra'daki Başbakanlık binası ve diğer resmi binaların çevresine yerleştirilen askerlerin ilk fotoğrafları gelmeye başladı.

Haberin Devamı

Libya'dan dönüp patlattı

Bombayı patlatan Salman Abedi'nin saldırıyı yalnız başına yapmış gibi görünmediğini belirten İçişleri Bakanı Rudd'a göre, saldırgan Libya'dan döndükten sonra patlama gerçekleşti.

Manchester polisi, bugün kentin güneyinde operasyon yaptı ve üç şüpheliyi gözaltına aldı. Dün de 23 yaşında bir erkek gözaltına alınmıştı.

KANLI SALDIRIDAN 4 SAAT ÖNCE...

Saldırgan manşetlerde

Aralarında sekiz yaşında bir çocuğun da bulunduğu 22 masum insanın öldüğü saldırıyı yapan isim, Selman Abedi. 22 yaşındaki Abedi, Manchester'da doğdu, Libya kökenli. Saldırganın İngiltere dışına seyahat ettiği ve patlamadan birkaç gün önce ülkeye döndüğü ortaya çıktı.

Son dakika... Manchesterda bir terör ağı var Bombayı imal eden şüpheli yakalandı

Salman Abedi'nin tanıdıkları şaşkın
Manchester Arena'da bombayı patlatan Salman Abedi, 31 Aralık 1994'te aynı kentte doğdu. Abedi ailesi, Muammer Kaddafi rejiminin zulmünden kaçıp İngiltere'ye geldi ve Manchester'a yerleşti. Manchester, ülkede en çok Libya kökenlinin yaşadığı kentlerden biri.

Abedi, kentin ünlü futbol kulübü Manchester United'ın taraftarıydı. Salford Üniversitesi'nde öğrenim gören saldırgan, bir fırında çalıştı.

BBC, saldırganın ailesinin sonraki yıllarda Libya'ya geri döndüğünü aktarıyor. Komşuları, ailenin yılın belli dönemlerinde evlerine Libya bayrağı astıklarını söylüyor.

Polis, ailenin daha önce yaşadığı evlere baskınlar yaptı. Bu adreslerden ikisi, Fallowfield'da Elsmore caddesi ile Whalley Range'de.

BBC editörü Mark Easton'a göre, polisin baskın yaptığı bölge son birkaç yıldır, Suriye ve Libya ile bağlantılı radikal İslamcıların ağırlık yaşadığı yer olarak biliniyordu.

Manchester'da yaşayan bir Libyalı, Guardian gazetesine açıklamasında zanlıyla ilgili şunları söyledi: "Salman mı? Çok şaşırdım. Çok sessiz biriydi, bana karşı çok saygılıydı. Ağabeyi İsmail dışadönük biri ama Salman çok sessizdi. Bunu yapacak biri değil."

Gazeteye konuşan Libyalı, Abedi'nin babasının 'Ebu İsmail' olarak bilindiğini ve sesi çok güzel olduğu için müezzinlik yaptığını belirterek, "Ebu İsmail öfkeden çılgına dönecek. Cihatçı ideolojiye zıttı. IŞİD cihat bile değil, suç. Ailesi yıkılacak" dedi.

Manchester İslam Merkezi'nin önde gelen üyelerinden Mohammed Saeed ise 'bir vaazda, IŞİD ve Libya'daki Ensar el Şeria'yı eleştirdiği için Salman Abedi'nin kendisine öfkelendiğini' aktardı.

İngiliz basını, Abedi'nin geçmişini didikliyor. Saldırganın geçtiğimiz yıllarda Libya sahilinde arkadaşlarıyla birlikte çekilmiş bir fotoğrafı, manşetlerden verildi. Haberlerde, bir çocuğun bir canlı bombaya nasıl dönüştüğü sorgulanıyor.

Amerikan Associated Press haber ajansının servis ettiği bir fotoğrafta, Abedi'nin evinde yapılan aramada bulunan bir kitapçık görülüyor.

Manchester'ın farkı

Terör örgütü IŞİD, dün yaptığı açıklamayla saldırıyı üstlendi. Polis henüz IŞİD'i bağlantısını kanıtlayan bir delile ulaşamasa da, ortaya çıkan ipuçları IŞİD'i gösteriyor.

Haberin Devamı

Aylardır İngiliz istihbarat birimlerinin IŞİD saldırılarına karşı alarmda olduğunu yazan The Times gazetesi, Mart ayındaki Londra saldırısında kullanılan yöntemle Manchester arasındaki farka dikkat çekiyor. Londra'da bir ciple yayaları ezen Halid Mesut isimli İngiliz vatandaşı, dört kişinin ölümüne yol açmıştı.

Times muhabiri Sean O'Neill'e göre, Londra saldırısını önlemek neredeyse imkansızdı ancak Manchester farklı. O'Neill şunları yazdı:

"El Kaide'nin 7 Temmuz 2005'te yaptığı ölümcül saldırıdan bu yana İngiltere'de ilk defa teröristler başarılı bir şekilde patlayıcı kullandı. Manchester Arena'ya saldıran intihar bombacısı patlayıcıları üretmek ya da almak için mutlaka birinden yardım almış olmalı."

IRA saldırısı

Telegraph gazetesi ise, patlamanın Manchester kentindeki ilk bombalı saldırı olmadığını hatırlatıyor. İrlanda Kurtuluş Ordusu (IRA), 1996 yılının Haziran ayında kentin kalbindeki Arndale alışveriş merkezini havaya uçurmuştu. Park halindeki bir kamyonun içine yerleştirilen ev yapımı patlayıcıların kullanıldığı saldırı, binayı yerle bir etmişti.

Bu, bölgede İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana patlatılan en büyük bombaydı. Saldırıda kimse ölmemiş, ancak 200 kişi yaralanmıştı.

Telegraph'ın haberi şöyle: "IRA, telefondan yaptığı uyarıyla bölgenin boşaltılmasına izin vermişti. Enkazın temizlenmesi ve binanın yenilenmesi aylar sürmüş ancak 10 binlerce metrekarelik yeni bir bina inşa edilerek, yüzlerce iş yerinin yeniden açılması sağlanmıştı. Manchester küllerinden yeniden doğmuştu."

Son dakika... Manchesterda bir terör ağı var Bombayı imal eden şüpheli yakalandı

Kurbanlar arasında Polonyalı çift de var

Haberin Devamı

Manchester'da önceki akşam gerçekleşen saldırıda yaşamını yitirenlerin isimleri de belli oluyor. Kurbanların en küçüğü, sekiz yaşındaki Saffie Rose Roussos.

Kurbanlardan biri de 15 yaşındaki kızı Olivia Campbell. Ailenin sosyal medyayı kullanarak aradığı Olivia'nın hayatını kaybettiği açıklandı. Annesi, kızının ölümünü Facebook üzerinden duyurdu.

Haberin Devamı

Manchester polisi, saldırıda bir polis memurunun da öldüğünü basın toplantısıyla açıkladı.

Polonya Dışişleri Bakanlığı, saldırıda ölenler arasında Polonyalı bir çift olduğunu duyurdu. Dışişleri Bakanı Witold Waszczykowski, çiftin çocuklarının kurtulduğunu ancak anne ve babanın yaşamını yitirdiğini söyledi.

Hastaneye taşınan 64 yaralı arasında ise, 16 yaşından küçük 12 çocuk var.