Gündem Son dakika haberi: Milli Savunma Bakanı'ndan flaş operasyon açıklaması

Son dakika haberi: Milli Savunma Bakanı'ndan flaş operasyon açıklaması

01.11.2016 - 16:06 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, sınıra yapılan zırhlı araç sevkiyatına ilişkin, "Bölgemizde önemli gelişmeler var. Bir taraftan Türkiye'nin içerisinde çok ciddi bir terörle mücadele var, diğer yandan da sınırımızın hemen diğer tarafında önemli gelişmeler var. Bütün bu gelişmelere hazırlıklı olmak açısından yapılan bir çalışma bu. Türkiye her türlü ihtimale önceden hazırlık yapmak durumunda, bu hazırlıkların bir parçası." dedi.

Son dakika haberi: Milli Savunma Bakanından flaş operasyon açıklaması

Milli Savunma Bakanı Fikri Işik A Haber televizyonunda konuştu. Sınıra yapılan zırhlı araç sevkiyatına ilişkin Bakan Işık şöyle konuştu: "Bölgemizde önemli gelişmeler var. Bir taraftan Türkiye'nin içerisinde çok ciddi bir terörle mücadele var, diğer yandan da sınırımızın hemen diğer tarafında önemli gelişmeler var. Bütün bu gelişmelere hazırlıklı olmak açısından yapılan bir çalışma bu. Türkiye her türlü ihtimale önceden hazırlık yapmak durumunda, bu hazırlıkların bir parçası. Bu konular muhataplarımızla görüşülüyor. Türkiye'nin kırmızı çizgilerinin korunmasını hedefliyoruz. Bu sevkiyat Genelkurmay Başkanımızın bir çalışması detaylarını paylaşamayız."

'Kırmızı çizgiler aşılırsa Türkiye gerekeni yapar' diyen Bakan Işık'ın açıklamalarınnı satır başları şöyle:

Haberin Devamı

TÜRKİYE'NİN KIRMIZI ÇİZGİLER AŞILIRSA...

Irak ile temaslar devam ediyor. Türkiye'nin kırmızı çizgileri var o çizgiler aşılırsa Türkiye yapması gerekeni yapacaktır. Şu anda diyaloglarımız devam ediyor. Öyle bir durum söz konusu değil. Musul'un demografik yapısını değiştirecek gelişmeler Türkiye'nin kırmızı çizgisidir. Bu konular Irak ile ve koalisyonla görüşülüyor. Bu arada Türkiye tabii ki gereken hazırlığı yapıyor. Terör tehditlerine asla müsade etmeyeceğiz. Türkiye olarak her ihtimale hazırız.

KUZEY IRAK'TA GÜVENLİ BÖLGE

Bu konular muhataplarımızla görüşülüyor. Türkiye'nin kırmızı çizgilerinin korunmasını hedefliyoruz. Bu sevkiyat Genelkurmay Başkanımızın bir çalışması detaylarını paylaşamayız.

Haberin Devamı

Şİİ MİLİSLERİN MUSUL VE TELAFER'E GİRMESİ

Yabancı unsurların Musul'a girmesi ve işin içinden çıkılmaz bir duruma gelmesini istemiyoruz. İstikrarsızlığa Türkiye'nin seyirci kalmasını kimse beklemesin. Türkiye'nin hem bölgesel güvenliğini hem de tarihi bağı olan insanlar için hak kaybına uğramasına seyirci kalmayacağız. Irak'ın toprak bütünlüğüne yönelik bir adım değil. Musul operasyonunu fırsat bilerek yabancı unsurların terör örgütlerinin burada zemin kazanacak hiçbir gelişmeye Türkiye müsade etmeyecek. Bölgenin yabancısı olan ve çatışamları körükleyecek bir duruma müsade etmeyeceğiz. İnsanların kendi toprağını kendisinin savunması önemli. Musul'un DEAŞ'tan temizlenmesini istiyoruz. Türkiye gelişmeleri yakından takip ediyor.

RUSYA HALEP'E GİRERSE...

Bizim baştan beri tavrımzı belli. Suriye küresel güçlerin çatışma alanı olamaz. Üzerinde ısrarla durmamız gereken Suriye'deki problemin barışçı yollarla çözümü. Türkiye olarak bunu yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. İsteğimiz bu işe barışçıl bir çözümün bulunması. Türkiye'nin çabası hep bu yönde oldu. Siviller bombalanarak ne elde edilecek?

İnsani durum Halep'te kötüleşirse bu durumdan kimsenin çıkarı olmayacak. Buna Rusya'da dahil. Bu noktada Türkiye amaçlarının gerçekleşmesi için tüm paydaşlarıyla görüşüyor.

RAKKA OPERASYONU

Rakka'da yapılacak operasyon bir anda Rakka'da DEAŞ'ın temizlenmesi için topyekün bir harekat olmayacak. Öncelikle izolasyon yapılacak. NATO Savunma Bakanları toplantısında PYD ve YPG unsurlarının kullanılmaması şartıyla Türkiye'nin gereken desteğini vereceğini söyledik. Türkiye olarak bu bölgeden kaynaklanan terör tehdidine maruz kalan bir ülke olarak bunu mevkidaşlarımıza anlatıyoruz. Biz bunları ısrarla belirtmeye devam edeceğiz. ABD'yi bu noktada ısrarla cesaretlendiriyoruz. PYD ve YPG'ye mahkum değilsiniz diyoruz. Bu durum bölgede kalıcı barışın sağlanmasınada katkı sağlar.

Haberin Devamı

MÜNBİÇ'TEKİ PYD UNSURLARI

Bu noktada uzun süre arzu ettiğimiz gelişmeler olmadı. Yakın zamanda bu konuda çalışmalar başladı. ABD'nin taahhütlerini yerine getirme noktasında birlikte çalışmak için zemin daha iyi. Münbiç kesinlikle boşaltılacak. PYD ve YPG güçleri orada barınmayacak .

BAŞİKA'YA TAKVİYE YAPILACAK MI?

Peşmergenin Başika'yı DEAŞ'tan temizlerken topçularımzı onlara destek verdi. Irak hükümeti ile Türkiye arasındaki kopukluğu gidermeye çalışıyoruz. Irak'ın toprak bütünlüğünü esas alan bir birliktelik sağlanacak.Başika'daki askerimizin güvenliği bizim için olmazsa olmaz. Bunun için ilave kuvvet gerekirse gider. Türkiye'nin kimsenin toprağında gözü yok ama tehdit oluşturabilecek durumlarda Türkiye gerekeni yapacaktır.

Haberin Devamı

SINIR SEVKİYATININ ARKASI GELECEK Mİ?

Bunu burada paylaşmak doğru değil. Şu an Çankırı'dan birlikleri sevkettik. İhtiyaç duyulan güç kuvvet ihtiyaç duyulan bölgelere kaydırılır.

IRAK İLE MÜZAKERELER

Türkiye'nin kırmızı çizgileri aşılırsa bu noktada da karşımızda kayıtsızlık görürse durum değerlendirilir. Şu an önceliğimiz Irak hükümeti ile koordineli çalışmak.

BÖLGEDE DEAŞ, PYD, YPG'NİN ORTAK ÇALIŞTIĞI İDDİALARI

Bölgede kimin eli cebinde belli değil. Bazı yerlerde DEAŞ savaşmadan bölgeyi PYD'ye bırakıyor, bazı yerlerde PYD savaşmadan Peşmerge'ye bırakıyor. Hiçbirisi Türkiye ve ÖSO ile çarpışmadan bir yeri bırakmıyor.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI ÖZEL KUVVETLERE TAKVİYE YAPACAK

200 subay 500 astsubay alınacak. İlk defa Milli Savunma Bakanlığı olarak biz yapacağız. Bölgede bir hareketlilik var. Özel Kuvetlerimizi güçlü tutmak için böyle bir çalışmayı yürütüyoruz. İlk etapta 700 kişi ihtiyaç olursa duyurularımızı yapacağız. İhtiyaçlar artık stabil değil.İçeride çok ciddi terörle mücadele yürütülüyor. Bunun için dış kaynağı alıp eğitmek ve özel kuvvetlere hazırlamak daha öncelikli hale geldi. Zaten şu anda elimizdeki kaynak mevcut. Bunun için önceliği dış kaynağa yönlendirdik.

Haberin Devamı

NECDET ÖZEL'İN KOMSİYONA GİTMEMESİ

Necdet Paşa'nın kendi takdiri. Ben olsaydım bizzat sorulara cevap vermeyi tercih ederdim.

FETÖ'NÜN TSK'DA YAPILANMASI

Burada herkesin kusuru var. FETÖ'nün TSK'daki yapılanmasını hükümetin üzerine atmak haksızlık olur. Bundan sonra sistemik zaafları kaldırmak ve hiçbir örgütün devleti ele geçirme gibi bir sevdaya kapılmaması için alınması gereken tedbirler.

DARBECİLERİN OYAK'TAKİ PARALARINE EL KONULACAK MI?

Bu konularla ilgili şehit yakınlarımızdan ve gazilerimizden ciddi şikayetler almıştık. Devletin kendisine sağladığı imkanlarla okumuiş bir hain, milli iradenin tecelligahı olan TBMM'yi bombaladı, insanların üzerine ateş açtı. Bu zararların tazmin edilmesi gerekir. Buna mahkeme karar verecek. Eğer OYAK'ta alacağı varsa, buna dokunulur. Oradaki zararın tazmini için neyi var neyi yok el konulur. Buna da mahkeme karar verir. Darbeye karışan kişilerin mahkeme kararıyla paralarına el konulur.

TERÖR OPERASYONLARI

Operasyonlar kesinlikle durmayacak. Kararlılıkla sürdürülecek. Mevsim şartlarının arazi şartlarının gereği olarak bu operasyonlar sürdürülecek.

TSK'YA PİLOT OLMAK İÇİN BAŞVURULABİLİCEK

Acil ihtiyacımızdan biraz daha fazla pilotumuz var. Standardın bir hayli altındayız. Ancak acil ihtiyaç durumları için bir sorun yok şu anda. Pilot açığını kapatmak için tedbir alıyoruz. Sürekli bu konudaki eksiğimizi kapatmak için çalışıyoruz. Sivil üniversitelerden mühendis olarak mezun olan bir genç TSK’da pilot olmak için başvurabilecek.

ANKARA’YA İHA MERKEZİ

İHA’ların bir merkezi komuta kontrol merkezinin kurulması ve Türkiye’nin neresinde uçarsa uçsun merkeze görüntü göndermesi ve güçlü bir merkez kurulması için bir karar aldık. Merkez Ankara’da olacak. Çok önemli kararları savunma sanayi icra komitesinde aldık. F-35’lerden ilk olarak 6 tane sipariş verdik. 24 tane F-35 siparişi ile ilgili Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nı görevlendirdik.