Dünya Son dakika... Musul'da son darbe iniyor! Telafer'e doğru yeni saldırı başlattılar

Son dakika... Musul'da son darbe iniyor! Telafer'e doğru yeni saldırı başlattılar

12.05.2017 - 13:14 | Son Güncellenme:

Musul'da terör örgütü IŞİD'in lideri Bağdadi'nin halifelik ilan ettiği tarihi caminin çevresi savaş uçakları tarafından vuruluyor, kentin üstü siyah dumanlarla kaplı. Kuzeybatı cephesinde ilerleyen askerler, onlarca bomba yüklü aracı imha etti. İran destekli Şii milisler Haşdi Şabi, Türkmenlerin yaşadığı Telafer'e doğru taarruza geçti. Milislerin ilk hedefi, örgütün kalelerinden Kayruvan'ı geri almak. Türkiye, Türkmenlerin yaşadığı ilçeye Şii milislerin girmesine karşı çıkıyor.

Son dakika... Musulda son darbe iniyor Telafere doğru yeni saldırı başlattılar

Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'un kutsal Ramazan ayı başlamadan IŞİD'den temizlenmesi bekleniyor. Birkaç gün içinde terör örgütünün yenileceğini duyuran Irak ordusu, IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'nin Haziran 2014'te kendisini halife ilan ettiği El Nuri Camii'ne doğru ilerliyor. Eski Şehir bölgesi savaş uçakları tarafından bombalanıyor.

Haberin Devamı

Yeni açılan kuzeybatı cephesinde ise ölümcül çatışmalar var. Son 24 saatte en az 18 bomba yüklü araç imha edilirken, sokak sokak IŞİD'li avlayan askerler ele geçirilen silahları sosyal medyadan paylaştı. Terör örgütünün kendi ürettiği hafif silahların yanında roketatarlar dikkat çekiyor.

Son dakika... Musulda son darbe iniyor Telafere doğru yeni saldırı başlattılar

Kanlı örgüt kaçmaya çalışan sivilleri infaz ediyor

Musul'u üç yıl önce işgal eden IŞİD'in elinde artık yalnızca sekiz mahalle kaldı. İyice köşeye sıkışan örgüt, son bir haftada kentten kaçmaya çalışan 138 sivili infaz etti. Öldürülen Musulluların 10'u aynı aileden. Yerel kaynaklar, sürekli mevzi kaybeden terör örgütünün infazlarında artış olduğunu bildiriyor.

Haberin Devamı

Sayıları 1000'den az olan teröristler, kuşatma altındaki Eski Şehir bölgesinde 450 bin kadar sivili rehin tutuyor. Kuzey cephesinden ilerleyen ordu birlikleri, Eski Şehir'i çevreleyen askerlerle buluşacak.

Son dakika... Musulda son darbe iniyor Telafere doğru yeni saldırı başlattılar

Telafer'e doğru taarruz

Türkmen kenti Telafer'in çevresindeki Şii milisler Haşdi Şabi grubu ise, ilçeye doğru büyük bir saldırı başlattı. Batı ve güneybatı cephelerinden ilerleyen İran destekli milisler, örgütün kalelerinden Kayruvan'ı geri almaya çalışıyor.

Türkiye, Türkmenlerin yaşadığı ilçeye Şii milislerin girmesine karşı çıkıyor.

Uluslararası Af Örgütü, daha önce yayınladığı raporda Haşdi Şabi milislerinin IŞİD kontrolündeki bölgelerden kaçan sivillere yönelik savaş suçlarına varan ciddi insan hakları ihlâllerinde bulunduğunu belirtmişti.

Son dakika... Musulda son darbe iniyor Telafere doğru yeni saldırı başlattılar

630 bin sivil evlerini terk etti, 8 bin sivil öldü

Operasyonun başlangıcından bu yana Musul'daki çatışmalardan en az 630 bin sivil kaçtı. Evlerini terk etmek zorunda kalan yüz binlerce insanın büyük kısmı çevredeki çadır kentlerde barınıyor, bazıları ise diğer kentlerdeki akrabalarının yanına sığındı.

Son dakika... Musulda son darbe iniyor Telafere doğru yeni saldırı başlattılar

Birleşmiş Milletler verilerine göre, savaşın başlangıcından bu yana 8 bin sivil öldü veya yaralandı. Cephede savaşan askerlerden ise 774'ü hayatını kaybetti, 4 bin 600'ü ise yaralandı.

Haberin Devamı

Musul operasyonunda ordu birlikleri, Peşmergeler, Şii milisler Haşdi Şabi ve aşiretlerin de içinde bulunduğu 100 bini aşkın silahlı güç katılıyor.

GÜN GÜN OPERASYON
- Büyük operasyon, ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonun desteğiyle 17 Ekim'de başladı.
- 1 Kasım'da IŞİD mevzilerinde ilk gedik açıldı, ordu birlikleri Musul'un doğusuna girdi. Terör örgütü lideri Ebubekir El Bağdadi, "Ölene kadar savaşın" çağrısını yaptı.
- Musul'un batısından ilerleyen güçler kuzeydeki Peşmergelerle 23 Kasım'da birleşti, tamamen kuşatılan kentin Rakka ile bağlantısı kesildi.
- 8 Ocak'ta ordu birlikleri kenti ikiye bölen Dicle Nehri'ne kadar ilerledi.
- Dicle Nehri'nin doğusunda kalan tüm mahalleler 18 Ocak'ta IŞİD'den temizlendi, terör örgütüne büyük bir darbe vuruldu.
- 19 Şubat'ta kentin batı yakasını IŞİD'den kurtarmak için ikinci operasyon başladı.

En stratejik nokta

17 Ekim 2016'da başlayan büyük Musul operasyonunda kenti ikiye bölen Dicle Nehri'nin doğusundaki mahalleler Ocak ayında IŞİD'den temizlendi. Şubat ayında ise batı yakası için operasyon başlatıldı.

İlk günlerde hızlı bir şekilde güney ve güneybatı cephelerinden ilerleyen ordu birlikleri, hayati önemdeki Musul Uluslararası Havalimanı ve El Gizlani Askeri Üssü'nü IŞİD'den geri aldı. Peşinden Musul-Telafer yolu kesildi, Mart'ın ikinci haftasında hükümet binalarının bulunduğu bölge kurtarıldı. Bu bölgede, artık tamamen enkaza dönmüş Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu binası da yer alıyordu.

Eski Şehir'in kapısına dayanıldığında ise, ilerleme neredeyse durdu. Haftalardır IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'nin Haziran 2014'te kendisini halife ilan ettiği El Nuri Camii kuşatma altında ve teröristler dar sokaklara kurdukları pusularla direniyor.

Haberin Devamı

Bunun üzerine Mayıs ayının ilk haftasında kuzeybatı cephesi açıldı.

Topraklarının üçte ikisini kaybetti

Musul, terör örgütü IŞİD'in elinde tuttuğu en büyük kent. Terör örgütü, şu anda Musul'un yanı sıra Rakka'da da kuşatma altında tutuluyor. Örgütün batıdaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı.

IŞİD, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. 2014'ten bu yana Irak'ta kaybettiği alan ise yüzde 65. Irak'ta Felluce ve Libya’da Sirte gibi kentlerden temizlenen kanlı örgüt, Musul'u da kaybetmesi halinde yalnızca Rakka'ya sıkışacak.