Dünya Son dakika... Musul'dan feci görüntüler!

Son dakika... Musul'dan feci görüntüler!

08.03.2017 - 15:27 | Son Güncellenme:

Resmi binaların bulunduğu bölgeye bugün gerçekleşen IŞİD'in bombalı araçlarla saldırısı püskürtüldü ve yeniden kontrol sağlandı. Kurtarılan müzenin durumu içler acısı, gelen fotoğraflar feci tabloyu gösteriyor. Terör örgütünün başı Bağdadi'nin militanlarını yüzüstü bırakıp kaçtığı bildiriliyor. Ele geçirilen bir IŞİD aracı, Musul sokaklarında bir zırhlının arkasına bağlanarak götürüldü.

Son dakika... Musuldan feci görüntüler

Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'un batı yakasında köşeye sıkışan terör örgütü IŞİD, dün aldığı ağır darbenin ardından bugün karşı taarruza geçti ancak geri püskürtüldü.

Haberin Devamı

Valilik binasının da yer aldığı resmi komplekis dün kaybeden teröristler, bu sabah çok sayıda bomba yüklü araçla yeniden saldırdı.

Irak ordusundan Tümgeneral Ali Kadim el Lami, araçların imha edildiğini belirterek özel kuvvetler ve polis ekiplerinin bölgeyi militanlardan bir kez daha temizlediğini açıkladı.

Uluslararası haber ajansı Associated Press (AP), batıdaki sokaklarda IŞİD'in düzenlediği saldırılardan birini fotoğrafladı. Bugünkü saldırılara katılan militanların bazıları yabancı.

Son dakika... Musuldan feci görüntüler

Müzeden geriye kalanlar şoke etti

Resmi binaların bulunduğu bölgede yer alan müzenin hali içler acısı. AP, müzenin içinden ilk fotoğrafları servis etti. Fotoğraflarda, teröristlerin müzeyi tamamen enkaza çevirdiği ve içerisindeki tüm eserleri yok ettiği görülüyor.

Haberin Devamı

Tümgeneral el Lami, "Müze tamamen boşaltılmış, muhtemelen çaldılar" diyerek son tabloyu aktardı.

Terör örgütünün Şubat 2015'te yayınladığı bir videoda, müzedeki heykellerin balyozlarla paramparça edildiği yer almıştı. Teröristler, tahribat için büyük matkaplar da kullanmıştı.

IŞİD lideri Bağdadi Musul'dan kaçtı

Reuters haber ajansı, terör örgütü lideri Ebubekir El Bağdadi'nin militanlarını yüzüstü bırakarak Musul'u terk ettiğini bildiriyor.

Haberini ABD'li ve Iraklı yetkililere dayandıran ajansa göre, Bağdadi çöldeki köylerden birinde sivillerin arasında saklanıyor. İki ülkenin istihbarat örgütleri, örgüt içindeki iletişim kanallarını izleyerek bu sonuca vardı. Örgüt içindeki konuşmalar, elinde tuttuğu en büyük kentte adım adım yenilgiyi tadan Bağdadi'nin artık saldırılara kumanda etmediğini gösteriyor.

Haziran 2014'te Musul'daki El Nuri Camii'nde kendisini 'halife' ilan eden terör başının nerede olduğu doğrulanamıyor.

Son dakika... Musuldan feci görüntüler

Kent içinden sosyal medyaya yansıyan bir fotoğrafta, Irak askerleri ele geçirdikleri bir IŞİD aracıyla sokaklarda ilerliyor. Bombalı saldırılar için özel olarak tasarlanan araç bir zırhlının arkasına zincirle bağlanmış ve direksiyonunda da bir asker oturuyor.

Haberin Devamı

Can havliyle kaçış

Uluslararası ajanslar, kentin güneybatısında yer alan mahallelerden can havliyle kaçan sivillerin çok sayıda fotoğrafını dünyaya geçti. Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan kalabalıklar, yaya halde güvenli bölgeye ulaşmaya çalışıyor. Bazı yaşlılar, el arabalarıyla yakınları tarafından taşınıyor.

Son dakika... Musuldan feci görüntüler

Son 24 saatte çatışma bölgesinden kaçan 4 bini aşkın sivil kaçtı. 17 Ekim'de başlayan büyük Musul operasyonunda yerinden olanların sayısı 300 bin.

Ülkede IŞİD'in ortaya çıkmasından bu yana evini terk etmek zorunda kalanların sayısı ise 4 milyonu buldu. Göç ve Göçmenler Bakanlığı'nın resmi açıklamasına göre, şimdiye kadar 1 milyon 700 bin kişi yeniden evlerine döndü.

GÜN GÜN OPERASYON
- Büyük operasyon, ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonun desteğiyle 17 Ekim'de başladı.
- 1 Kasım'da IŞİD mevzilerinde ilk gedik açıldı, Ordu birlikleri Musul'un doğusuna girdi. Terör örgütü lideri Ebubekir El Bağdadi, "Ölene kadar savaşın" çağrısını yaptı.
- Musul'un batısından ilerleyen güçler kuzeydeki Peşmergelerle 23 Kasım'da birleşti, tamamen kuşatılan kentin Rakka ile bağlantısı kesildi.
- 8 Ocak'ta ordu birlikleri kenti ikiye bölen Dicle Nehri'ne kadar ilerledi.
- Dicle Nehri'nin doğusunda kalan tüm mahalleler 18 Ocak'ta IŞİD'den temizlendi, terör örgütüne büyük bir darbe vuruldu.
- 19 Şubat'ta kentin batı yakasını IŞİD'den kurtarmak için ikinci operasyon başladı.

İbadi: Musul yakında kurtulacak

Dün Musul'u ziyaret eden Irak Başbakanı Haydar el İbadi, bugün Süleymaniye'de yaptığı açıklamada IŞİD'in ülkeye verdiği zararın 35 milyar dolardan fazla olduğunu söyledi. İbadi, "Musul, tüm Iraklıların çabasıyla yakında kurtarılacak. Güvenlik güçlerimiz kurtarma operasyonu için kendi aralarında yarışa girmiş durumda. Operasyonlar sona erdiğinde Musul halkı Musul'u, Süleymaniye halkı Süleymaniye'yi ve Basra halkı da Basra'yı yönetecek. Federal yönetimler, vilayetlerde hakimiyet sürmemeli" dedi.

Haberin Devamı

Adım adım siliniyorlar

Musul'da dün hükümet binalarının kurtarılması, operasyon için bir dönüm noktası teşkil ediyor. Geri alınan bölgede artık tamamen enkaza dönmüş Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu binası da yer alıyordu.

Kentin içinden geçen Dicle Nehri üstünde bulunan Hürriyet Köprüsü de önceki gün IŞİD'den temizlenmişti.

Üçüncü haftasına giren batı yakası operasyonunda geçen hafta Musul-Telafer yolu kesilerek örgütün ana ikmal güzergahı kapatılmıştı. Terör örgütü, kendisi için hayati önemdeki Musul Uluslararası Havalimanı ve El Gizlani Askeri Üssü'nü de operasyonun ilk günlerinde kaybetmişti.

Musul'un merkezinde şu an 3 bin kadar IŞİD teröristinin olduğu tahmin ediliyor.

IŞİD, Irak'taki topraklarının yüzde 63'ünü kaybetti

Haberin Devamı

Musul, terör örgütü IŞİD'in elinde tuttuğu en büyük kent. Terör örgütü, şu anda Musul'un yanı sıra Rakka'da da kuşatma altında tutuluyor. Örgütün batıdaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı ve ilçe çevresindeki kasabalardan da teröristler temizlendi.

IŞİD, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. 2014'ten bu yana Irak'ta kaybettiği alan ise yüzde 63. Irak'ta Felluce, ve Libya’da Sirte gibi kentlerden temizlenen kanlı örgüt, Musul'u da kaybetmesi halinde yalnızca Rakka'ya sıkışacak.