Dünya Son dakika... Balkanlar'dan Türkiye'ye destek mesajı!

Son dakika... Balkanlar'dan Türkiye'ye destek mesajı!

19.08.2018 - 12:24 | Son Güncellenme:

Bakan Çavuşoğlu ile görüşen Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Dacic, "Sırbistan hiçbir zaman Türkiye'ye karşı çalışacak bir koalisyonun içinde yer almayacaktır" dedi.

Son dakika... Balkanlardan Türkiyeye destek mesajı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Sırbistan'ın Antalya Fahri Konsolosluğu'nun açılışı için Türkiye'ye gelen Sırp mevkidaşı Dışişleri Bakanı Ivica Dacic, açılışın ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

ABD'ye tepki gösteren Çavuşoğlu, F-35 savaş uçaklarının Türkiye'ye teslimatının geçici olarak durdurulmasının fiiliyatta bir kısıtlama getirmediğini de açıklık getirerek, "Zaten biz F-35 konusunda, bunun bir ortağıyız. Çok taraflı bir proje ve biz bu çok taraflı projenin ortağıyız. Türkiye'de de üretim yapılıyor. 'Ben istedim olmadı' veya 'Türkiye çıksın' gibi bir tarafın vazgeçebileceği bir süreç değil. Türkiye de durup dururken bir anda 'Ben çıkacağım' diyebilir ama bu o kadar kolay değil. Herkesin ortak olduğu bir proje, bu da devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin, ABD ile sorunların çözülmesi konusunda diplomasi yolunu tercih ettiğini ancak ABD'nin daha çok tehdit dilini seçtiğini vurgulayan Çavuşoğlu, Türkiye'nin, "dayatma anlayışının" karşısında olduğunun altını çizdi.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, Tüm sorunların tehdit diliyle değil, Türkiye'nin ve ABD'nin taraf olduğu uluslararası hukuk ve sözleşmelerin yanı sıra iç hukuk ve kanunlar ışığında çözülebileceğine işaret ederek, "Ben kendilerine de söyledim; 'Siz bu sorunları çözmek istemiyorsunuz, kendi iç siyasi kaygılarınıza alet ediyorsunuz ve kendi seçimlerinizde bunu malzeme yapmak istiyorsunuz. Bunu seçime kadar uzatmak istiyorsunuz. Çünkü bu kadar yapıcı yaklaşım karşısında sergilenen tutumu izah etmek mümkün değil'" dedi.

ABD'de kurumlar arasında aynı konuya farklı tutum ve yaklaşımların sergilendiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, "Öyle görülüyor ki ABD bu sorunları çözmek istemiyor. Seçimlerde bu konuları malzeme yapmak istiyor. Ama bizim ABD halkıyla da bir problemimiz yok. ABD halkı da bu gerçekleri görmeye başladı. Bunun cevabını da ABD halkının vermesi lazım. Bizim değil" değerlendirmesinde bulundu.

"Süreç aksamadan ilerliyor, ortak devriye dönemine geçiliyor"

Bakan Çavuşoğlu, ABD ile şu ana kadar askeri alanda sürdürülen çalışmalarda herhangi bir aksaklık olmadığına vurgu yaparak, Münbiç yol haritasının öncelikle Münbiç'ten PKK/YPG'nin çekilmesini, daha sonra da buranın istikrara kavuşturulmasını öngördüğünü hatırlattı.

Haberin Devamı

Bu konularda Türkiye ve ABD'nin birlikte çalışıp karar vereceğinin altını çizen Çavuşoğlu, "Bugüne kadar ayrı ayrı devriyeler gezildi. Bu süreçte de eğitim çalışmaları yapıldı. Ne için? Birlikte devriye gezilmesi ve daha sonra YPG'nin çekilmesi ve Münbiç'in güvenliği konusunda ortak tedbirlerin alınması, bunlar yapılırken de yerel halkın hem Münbiç'in güvenliğini tesis edecek kişileri, hem de bu bölgeyi yönetecek kişileri belirlemesi konusunda da birlikte çalışılması." diye konuştu.

Çavuşoğlu, mutabakatın, Münbiç'in ardından, planın Fırat'ın doğusundaki diğer bölgelere yönelik de işletilmesi olduğuna dikkati çekerek, "Şu ana kadar birkaç günlük takvimde gecikmeler olsa da süreç aksamadan ilerliyor. Şimdi ortak devriye dönemine geçiliyor." ifadelerini kullandı.

"Hiçbir zaman Türkiye'ye karşı bir koalisyonun içinde yer almayacağız"

Sırbistan'ın Türkiye'ye zor zamanlardaki desteğine işaret eden Dacic, "Bildiğiniz gibi 15 Temmuz darbe girişiminde biz (Recep Tayyip) Erdoğan'a ne olacak diye beklemedik, darbeyi hemen kınadık. Bir kez daha söylemek istiyorum. Sırbistan hiçbir zaman Türkiye'ye karşı çalışacak bir koalisyonun içinde yer almayacaktır" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Dacic, Türkiye ve Sırbistan arasında son zamanlarda sıkça ziyaretler düzenlendiğini hatırlatarak, "Geçen sene ekim ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sırbistan'ı ziyareti sırasında yeni bir döneme başlandı" diye konuştu.

"İki ülke ilişkileri çok iyi bir ivme yakaladı." diyen Dacic, ekonomik olarak da ilişkilerin yolunda gittiğini ve iki ülkenin de bundan memnun olduğunu kaydetti.

Dacic, Türkiye ile bütün alanlarda ilişkileri geliştirmek istediklerini belirterek, ekonominin yanı sıra kültürel ilişkiler, eğitim ve spor alanında da gelişme kaydetmek istediklerini bildirdi.

"Bütün konsolosluklardan daha değerli"

Sırbistan Dışişleri Bakanı Dacic, açılan konsolosluğun iki ülke ilişkilerini daha da geliştireceğini vurgulayarak, "Seneye diplomatik ilişkilerin 140. yılını kutlayacağız. Biz bu dostane ilişkilerimizi daha da geliştirmek istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Antalya'da Fahri Konsolosluğun açılmasından duyduğu memnuniyeti belirten Sırp Bakan Dacic, "Sırp turistler için Antalya çok önemli bir bölge ve bizim için konsolosluğun burada açılması son derece önemliydi" değerlendirmesini yaptı.

Dacic, "Bu konsolosluk belki de Sırbistan'ın değişik ülkelerde bulunan diğer bütün konsolosluklarından daha değerli olacaktır" ifadesini kullandı.

Her iki ülkenin ortak çıkarlarını gözettiklerini de dile getiren Dacic, hem Türkiye'de yaşayan Balkan halkları hem de Sırbistan'daki Müslüman halkların çıkarları için çalışacaklarını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Çavuşoğlu, Dacic'e, 23 Ağustos'ta Avrupa liginde Sırbistan takımı Partizan ile karşı karşıya gelecek Beşiktaş kulubünün formasını hediye etti.

Sırbistan'ın Antalya Fahri Konsolosluğu açıldı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Dacic, Sırbistan'ın Antalya Fahri Konsolosluğunun açılışını yaptı.

Resmi açılışa Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç, Sırbistan'ın Ankara Büyükelçisi Zoran Markovic ve Dışişleri Bakanlığı Antalya Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Aksoy, Antalya Valisi Münir Karaloğlu ve Antalya'da yaşayan Sırp vatandaşlar katıldı.

Sırbistan'ın Antalya Fahri Konsolosu Belek Turizm Yatırımcıları Ortak Girişim AŞ (BETUYAB) Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk oldu.

Çavuşoğlu, Öztürk'e Konsolosluğun buyrultu belgesinin yanı sıra anı tabağı ve gümüş kaftan hediye etti.