Dünya Son Dakika: Muhalifler Suriye'nin orta kesimlerindeki Hama ilinde

Son Dakika: Muhalifler Suriye'nin orta kesimlerindeki Hama ilinde

22.03.2017 - 15:24 | Son Güncellenme:

Suriyeli muhalifler başkent Şam'dan sonra Hama ilinin merkezine ilerliyor. ÖSO ve diğer rejim karşıtı gruplar, Hama ilinde rejim ve yabancı terörist gruplara karşı birlikte hareket ediyor. Nusra cephesi başka gruplarla birleşerek oluşturduğu 'Tahrir Şam Heyeti' olarak çatışmalarda yer alıyor. Aynı zamanda Beşar Esad için kritik öneme sahip olan Hama'ya Suriye ordusunun yeniden askeri kuvvet gönderdiği belirtiliyor.

Son Dakika: Muhalifler Suriyenin orta kesimlerindeki Hama ilinde

Türkiye ve Rusya'nın öncülüğünde 30 Aralık'ta ilan edilen Suriye ateşkesinde sona gelinmiş gibi görünüyor. Muhalifler dün başkent Şam'ın banliyö mahallerinde başlattıkları ağır saldırıların ardından bugün de ülkenin ortasındaki Hama'ya ilerliyor.

Haberin Devamı

Anadolu Ajansı'nın haberinde yer alan bilgiye göre Suriye'nin orta kesimlerindeki Hama ilinde, Özgür Suriye Ordusu ve diğer rejim karşıtı gruplar, Beşar Esad rejimi güçlerine karşı büyük bir saldırı başlatarak, merkezin 6 kilometre ve askeri havaalanının da bir kaç kilometre yakınına ulaştı.

Reuters haber ajansının geçtiği bilgiye göre ise Beşar Esad’ın 6 yıldır hakimiyetini yitirdiği Suriye’de Esad’ı devirmeye çalışan muhaliflere karşı, uzun süren çatışmalarda ülkenin batısında başlatılan son saldırılardaki hedef bölge Hama…

Askeri bir kaynak muhaliflerin, Soran kasabası dahil Hama’nın yaklaşık 20 kilometre çevresini hedef alan bir saldırı için seferber olduğunu açıkladı.

"ŞAM'DAKİ MUHALİFLERİN YÜKÜNÜ AZALTMAK İÇİN CEPHEYİ AÇTIK"

Haberin Devamı

Muhaliflerin, başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesine saldırı hazırlığı içindeki rejim güçlerini engellemek için Cobar-Kabun hattında 4 gün önce başlattığı operasyona, Hama ilinden destek geldi.

Hama'da dün gece büyük bir saldırı başlatan gruplar adına açıklama yapan Zafer Ordusu yetkilileri, "Şam'daki muhaliflerin yükünü azaltmak için bu cepheyi açtık" ifadelerini kullandı.

Özgür Suriye Ordusu bileşenlerinden Zafer Ordusu öncülüğündeki muhalifler, ilin kuzeyinde rejim güçlerine karşı başlattıkları saldırılarda bir belde, üç köy ile çok sayıda kontrol noktası ele geçirdi.

Muhalifler, Hama’nın kuzey kırsalındaki Soran beldesini, Hattab köyü ve mühimmat depolarını, Şiir ve Subin köyünü ile Sufah kontrol noktasını aldı.

NUSRA CEPHESİ 'TAHRİR ŞAM HEYETİ' OLARAK SALDIRILARA KATILIYOR

Aljazeera'da yer alan haberde ise Hama'nın kuzey kırsalında rejime karşı saldırı başlattıklarını söyleyen muhalifler Hattap, Maardas, Suran ve Tsubin yerleşim alanlarını ele geçirdiklerini açıkladı. Adını Şam’ın Fethi Cephesi olarak değiştiren Nusra Cephesi’nin başka gruplarla birleşerek oluşturduğu Tahrir Şam Heyeti (TŞH) de saldırılara katılıyor.

TŞH, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada saldırıyı iki bomba yüklü aracı patlatarak başlattıklarını duyurdu.

ŞAM'DAKİ SALDIRILAR DEVAM EDİYOR

Haberin Devamı

TŞH’nin içinde yer alan gruplar, geçen yıl Hama’nın kuzey kırsalında saldırı başlatmıştı. O saldırı sonuncunda muhalifler Suran bölgesini ele geçirmişti. Ancak rejim Ekim 2016’da tekrar orayı geri almıştı.

TŞH’nin de aralarında olduğu muhalif gruplar, Pazar günü Şam’da da saldırı başlatmıştı. Muhalifler kent merkezinden 4 kilometre mesafede olan Kabun bölgesindeki rejimin kuşatmasını kırmıştı ve denetimlerindeki Cobar bölgesiyle birleştirmişlerdi. Muhalifler ile rejim güçleri arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Rejim medyası Cobar mahallesindeki saldırıda muhaliflerin püskürtüldüğünü aktarıyor.

Muhaliflerin sonraki hedefinin ise Hama'nın kuzey batısında yer alan stratejik konumdaki "Zeynel Abidin Dağı" olduğu tahmin ediliyor.