Dünya Rusya'daki patlama anı kameralara böyle yansıdı

Rusya'daki patlama anı kameralara böyle yansıdı

03.04.2017 - 15:01 | Son Güncellenme:

Rusya'nın St. Petersburg kentindeki bir metro istasyonunda şiddetli bir patlama meydana geldi. Patlamada 10 kişi hayatını kaybetti, 47 kişi yaralandı. Tüm metro istasyonlarının kapatıldığı şehirde, patlamaya parça tesirli bombanın yol açtığı bildiriliyor. Rusya Başsavcılığı patlamanın bir terör saldırısı olduğunu açıkladı. Rusya’da metroda yaşanan saldırının güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı. Patlamanın şiddeti ve yaşanan panik kameralara yansıyor.

Rusyadaki patlama anı kameralara böyle yansıdı

Rusya'nın St. Petersburg kentinde Sennaya Ploschad ile Tekhnologichesky Institut metro durakları arasında patlama meydana geldi. Bombanın vagona el çantasıyla bırakıldığı bildiriliyor.

Haberin Devamı

Yapılan ilk resmi açıklamaya göre patlamada 10 kişi hayatını kaybetti, 47 kişi yaralandı.

Rusya Başbakanı Dimitry Medvedev, patlamanın 'terör' saldırısı olduğunu duyurdu. Üç günlük ilan Rusya lideri Vladimir Putin, "İstihbarat kurumlarının başkanlarıyla ve FSB Başkanı ile görüştüm. Güvenlik güçleri ve özel birimler çalışıyor, olayı açıklığa kavuşturmak için ellerinden geleni yapacaklar" dedi.

PATLAMA ANI KAMERADA

BİR BAŞKA BOMBA BULUNDU

Patlamaların meydana geldiği istasyonların yakınında yer alan Plosjad Vosstania durağında patlamamış bomba bulundu. Bomba yetkililer tarafından etkisiz hale getirildi. Etkisiz hale getirilen bombanın görüntüleri ise soyal medyadan paylaşıldı.

Rusyadaki patlama anı kameralara böyle yansıdı

IŞİD RUSYA'YI TEHDİT ETTİ

Haberin Devamı

İki hafta önce yayınlanan bir afişte, terör örgütü IŞİD'in Rusya'yı tehdit ettiği bildiriliyor. Söz konusu afişte, 'Rusya'yı yakacağız' yazıyordu.

KAMERA GÖRÜNTÜLERİNDE BİR ŞÜPHELİ VAR

Güvenlik kameralarına yansıyan patlama görüntüsü sosyal medyaya düştü. Görüntülerde şapka takmış bir şüpheli yer alıyor.

Rusyadaki patlama anı kameralara böyle yansıdı


PARÇA TESİRLİ BOMBA

Sennaya Ploschad ve devamındaki Tekhnologichesky Institut istasyonlarından büyük bir siyah duman yükseldi. Sputnik'e konuşan bir görgü tanığı, "Metrodan taşınan insanları gördüm. Bu dehşet vericiydi" dedi.

Interfax ajansı, patlamalara vagona yerleştirilen parça tesirli bombanın yol açtığını duyurdu. Patlamaların yerel saatle 14.30'da gerçekleştiği belirtiliyor.

PUTİN: ÖZEL SERVİS ELİNDEN GELENİ YAPACAK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, patlamada hayatını kaybedenlerin ve yaralananların ailelerine taziyelerini iletti.

Putin, "İstihbarat kurumlarının başkanlarıyla ve FSB Başkanı ile görüştüm. Güvenlik güçleri ve özel birimler çalışıyor, olayı açıklığa kavuşturmak için ellerinden geleni yapacaklar" dedi.

HELİKOPTERLER CESETLER İÇİN İNDİ

BBC'ye konuşan Geoff Edwards, patlamanın meydana geldiği Tekhnologishesky Institut istasyonunu her gün kullandığını belirtti: "Şu anda gökyüzünde helikopterler uçuyor, ben penceremden seslerini duyabiliyorum. İş arkadaşlarım cesetler için istasyon yakınına helikopterlerin indiğini söyledi. Saldırı hayli ürkütücü." İngiltere Liverpool'dan olan Edwards, halihazırda St.Petersburg'da yaşıyor.

Haberin Devamı

Sputnik'te yer alan bilgiye göre ise kentteki tüm metro istasyonları kapatıldı ve yolcular tahliye edildi.

İŞTE İLK GÖRÜNTÜLER

İLK GÖRÜNTÜLER FECİ

Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarda metro kapısının paramparça olduğu, çok sayıda insanın kanlar içinde yerde yattığı görülüyor. Ayrıca dumanla kaplı istasyondan kalabalığın panikle kaçıştığı yer alıyor.

#PrayForSaintpetersburg TREND TOPIC

Sosyal medya saldırıya anında tepki gösterdi. Kısa sürede #PrayForSaintpetersburg etiketi dünya çapında trend topic oldu, yüz binlerce kullanıcı attıkları mesajlarla St. Petersburg'un yanında olduğunu gösterdi.

TÜRKİYE'DEN KINAMA VE BAŞSAĞLIĞI

Başbakan Binali Yıldırım, Rus mevkidaşı Medvedev'e başsağlığı mesajı gönderdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter hesabından "St. Petersburg'da birçok kişinin ölümüne sebep olan hain saldırıyı kınıyorum. Rusya halkına başsağlığı diliyorum" diye yazdı.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı'nın resmi açıklamasında ise, "Rusya'nın St. Petersburg kentinde metroda meydana gelen patlama neticesinde çok sayıda can kaybı yaşandığı üzüntüyle öğrenilmiştir. Terörün her türlüsüne karşı olduğunu defaatle açıklamış bir ülke olarak bu alçak terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Hadisede hayatlarını kaybedenlerin kederli yakınlarına, Rus yönetimine ve dost Rus halkına en içten taziyelerimizi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz" denildi.

BATILI ÜLKELERDEN PEŞ PEŞE MESAJLAR

ABD, Moskova Büyükelçiliği aracılığıyla patlamada hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

AB Dış İlişkiler Temsilcisi Federica Mogherini, yaptığı ilk açıklamada Rusyayla dayanışma içinde olduklarını vurguladı. "Tüm AB dışişleri bakanlarıyla birlikte Saint Petersburg'dan gelen haberleri takip ediyoruz. Düşüncelerimiz Rusya halkıyla birlikte" dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, patlamadan etkilenenlerin acısını paylaştığını belirtti.

Haberin Devamı

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ise, Twitter hesabından bir başsağlığı mesajı paylaştı, ölenlerin ailelerine taziyelerini iletti.

SON METRO SALDIRISI YEDİ YIL ÖNCE

Rusya'da daha önce de metro istasyonları saldırıya hedef olmuştu. 2010 yılında Moskova metrosunun yoğun olduğu dakikalarda gerçekleşen patlamada, 39 insan can vermişti.

Ülkedeki son büyük terör saldırıları ise, Aralık 2013'te Volgograd kentinde gerçekleşmişti. İntihar bombacıları bir otobüs ve tren istasyonunda kendilerini havaya uçurmuş, saldırılarda 35 kişi yaşamını yitirmişti.