Dünya Son dakika... Rusya, Katar krizinde devreye giriyor

Son dakika... Rusya, Katar krizinde devreye giriyor

10.06.2017 - 16:49 | Son Güncellenme:

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Katar'la Körfez ülkeleri arasında tırmanan krizin aşılması için her şeyi yapacaklarını söyledi.

Son dakika... Rusya, Katar krizinde devreye giriyor

Suudi Arabistan'ın başını çektiği ülkelerin Katar'la ilişkilerini kesmesiyle başlayan gerilimde, Rusya devreye giriyor. Katarlı mevkidaşı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman El Tani ile Moskova'da görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, tansiyonun düşürülmesi için yardım mesajı verdi.

Haberin Devamı

Lavrov, "Rusya, krizin çözülmesi adına ilgili tarafların onayıyla elinden gelen her şeyi yapacaktır" dedi.

Tüm anlaşmazlıkların diyalog yolu ile müzakere masasında çözülmesi gerektiğini söyleyen Lavrov, "Siyaseten başka ülkelerin ikili ilişkilerine karışmayız. Ancak ortaklarımız arasındaki ilişkilerin kötüleşmesi bizi memnun etmez. Rusya her türlü anlaşmazlığın müzakere masasında çözülmesinden yana. Taraflar doğrudan diyalog yoluyla birbirlerinin kaygılarını anlayabilir ve endişelerini gidermek için yollar arayabilir" değerlendirmesini yaptı.

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Sani ise, diyalog çağrısı yaptı ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi'ni işaret etti. El Sani, "Katar'ın tutumu tüm anlaşmazlıkların diyalog yoluyla çözülmesi şeklinde. Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi böyle bir diyalog için en uygun format" dedi.

Haberin Devamı

Krizin patlak vermesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin telefonda görüşmüştü. Türkiye, halihazırda Katar'ın yanında olan ülkeler arasında öne çıkıyor.

ABD'nin ablukayı esnetme çağrısına cevap yok

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın Katar'a yönelik ablukanın gevşetilmesi çağrısına ise Körfez ülkelerinden bir cevap gelmedi. Tillerson, insani sonuçlar doğurduğu gerekçesiyle ablukanın esnetilmesini istemişti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Katar'ı bir kez daha 'terör'ü desteklemekle suçlaması ise memnuniyet yarattı.

Birleşik Arap Emirlikleri, Trump'ın açıklamasından memnuniyet duyduklarını ilan etti. Suudi Arabistan'dan ise, "Terörle mücadele artık bir seçim değil, bir zorunluluk. Bu çerçevede teröre olan mali yardımın kesilmesi için acil olarak harekete geçilmesi gerekiyor" açıklaması geldi.

Suudi Arabistan ve Mısır'ın başını çektiği irili ufaklı 10 ülke, hafta başından bu yana Katar'ı tecrit etmiş durumda. Diplomatik ilişkileri tamamen koparan ülkelerden bazıları hava sahalarını da kapatmış durumda.