Dünya Son dakika: Bildirgeye göre üç ülke silahların susmasını sağlayacak!

Son dakika: Bildirgeye göre üç ülke silahların susmasını sağlayacak!

24.01.2017 - 09:57 | Son Güncellenme:

Astana'daki tarihi Suriye zirvesinde garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran, günlerdir üzerinde çalışılan üçlü ateşkes mekanizması için anlaşmaya vardı. Dünyaya duyurulan ortak belgede üç ülke de iç savaşın askeri çözümle bitmeyeceği konusunda mutabık olduklarını ilan etti. Bildirgeye göre, üç ülke ateşkes ihlallerini ortak mekanizmayla izleyip silahların susmasını sağlayacak.

Son dakika: Bildirgeye göre üç ülke silahların susmasını sağlayacak

Kazakistan'ın başkenti Astana, iç savaş ülkesi Suriye'deki tarafların buluştuğu barış görüşmelerine ev sahipliği yapıyor. Türkiye, Rusya ve İran'ın günlerdir üzerinde çalışılan üçlü ateşkes mekanizması için anlaşmaya vardı.

Haberin Devamı

Sonuç bildirgesini Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov, Türkiye, İran ve Rusya adına okudu.

  • Türkiye, İran ve Rusya, ateşkesin izlenmesi amacıyla ortak mekanizma kurulmasını kararlaştırdı.
  • Üçlü mekanizmanın hedefi, ateşkesin tam olarak uygulanmasını sağlamak. Taraflar, bu konu üzerinde çalışmaya devam edecek.
  • Üç ülke, Suriye'deki iç savaşın askeri çözümle bitmeyeceği konusunda mutabık kaldı.
  • Terör örgütleri IŞİD ve Nusra’ya karşı ortak mücadele kararı alındı. İki örgüt de silahlı muhaliflerden ayrılacak.
  • Şiddet düzeyinin düşürülmesi, hızlı bir şekilde insani yardımın iletilmesi ve BMGK kararı doğrultusunda müzakerelerin başlaması konusunda taraflar uzlaştı.
  • Türkiye, Rusya ve İran, silahlı muhalif grupların BM’nin denetiminde 8 Şubat’ta Cenevre’de düzenlenecek görüşmelere katılımını destekliyor.
  • Üç ülke, ayrıca Suriye’deki siyasi sürece uluslararsı toplumun katkı sağlamasını ve BM kararlarına uyulmasını bekliyor.

MUHALEFET İMZALAMAYI DÜŞÜNMÜYOR

Muhalefetin sözcüsü Yahya el-Aridi, ikinci günün başlangıcında yaptığı açıklamada, sonuç bildirgesini imzalamayı düşünmediklerini duyurmuştu.

Muhalifler adına açıklama yapan Usame Ebu Zeyd ise, "Rusya'dan ateşkes konusunda adım atacaklarına dair taahhüt aldık. Biz yalnızca sözleri değil, uygulamaları bekliyoruz" dedi.

REJİMİN DÖRT İSTEĞİ VAR

Hizbullah ve rejime yakın Lübnan merkezli Al Mayadeen televizyonu, rejimin görüş ve önerilerini garantör ülkelere sunduğunu söyledi. Bu önerilerin 4 maddeden ibaret olduğunu ifade eden kanal, bu maddeleri şu şekilde özetledi:

  • Bir yıl sürecek ateşkes
  • Suriye’nin Türkiye sınırının kapatılması
  • Barışı kabul eden silahlı grupları diğerlerinden ayırmak
  • IŞİD ile Nusra Cephesi’ne karşı ortak bir mücadele yürütmek.

SUÇLADILAR ANCAK MASADAN KALKAN YOK

Haberin Devamı

Astana'daki zirvenin ana gündem maddesi, ateşkesin kapsamlı uygulanması ve yardımların ulaştırılmasıydı. Muhalifler, ayrıca İran'ın ülkeye soktuğu Şii milislerin ülkeyi terk etmesini ve 13 bin kadın mahkumun serbest bırakılmasını talep ediyordu.

Muhalif heyetin başındaki Muhammed Alluş, açılış konuşmasında, "Rejimin davet ettiği yabancı milislerin varlığı ve Lübnan Hizbullah'ı ve Irak Hizbullah'ı, kanın dökülmesine katkıda bulunuyor ve bir ateşkes ihtimalini engelliyor" demişti.

Rejim adına müzakerelere katılan Beşar el Caferi ise, muhalifleri provokatif ve aşağılayıcı konuşmakla suçlamıştı. Ateşkesin sürekli değil bir süreliğine uygulanmasını isteyen Şam rejiminin temsilcisi, ayrıca Türkiye'ye de ağır suçlamalar yöneltmişti.

Taraflar birbirlerine karşı suçlamalar yöneltse de, günün sonunda kimse masadan kalkmadı.

YPG: ALINACAK KARARI KABUL ETMEYECEĞİZ

Altıncı yılını doldurmak üzere olan iç savaşta 30 Aralık akşamı ilan edilen ateşkes, yer yer ihlaller olsa da ülke çapında uygulanıyor. IŞİD ve El Nusra gibi terör örgütleri ateşkesin dışında tutuluyor.

Türkiye'nin karşı çıkmasıyla terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD/YPG de Astana'ya çağrılmadı. YPG, dün akşam yaptığı açıklamayla Astana zirvesinden çıkacak bir kararı kabul etmeyeceğini duyurdu.