Dünya Son dakika: Trump, Kudüs kararını resmen açıkladı! Dünya ayakta...

Son dakika: Trump, Kudüs kararını resmen açıkladı! Dünya ayakta...

06.12.2017 - 20:56 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump, tüm dünya genelinde canlı yayınlanan ve büyük tepkilere neden olan Kudüs kararını resmen açıkladı. Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak resmen tanıdıklarını açıkladı ve ABD bu kararı tanıyan ilk ülke oldu. İsrailliler kararı kutlamaya başladı. Kudüs'teki Eski Şehir'in tarihi duvarlarına ABD ve İsrail bayrakları yansıtılıyor. Türkiye'de Ankara ve İstanbul'da kalabalıklar Trump'ın kararını İsrail temsilcilikleri önünde protesto ediyor.

Son dakika: Trump, Kudüs kararını resmen açıkladı Dünya ayakta...

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, günlerdir beklenen açıklamasını yapıyor. Dünyadaki tüm televizyonların canlı yayınladığı konuşmada Trump, Kudüsİsrail'in başkenti olarak tanıdıklarını resmen açıkladı ve kararnameyi de kameralar önünde imzaladı. Filistinliler, Ortadoğu için tarihi kararı televizyonlardan anbean takip etti.

Haberin Devamı

ABD'nin Ortadoğu'daki barış sürecine derinden bağlı olduğunu savunan Donald Trump, 22 yıl boyunca tüm ABD başkanlarının söz konusu Kudüs kararını ertelediğini hatırlattı.

Trump, "Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımanın vakti gelmiştir, bugün Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak
tanıyoruz. Sorunlarımızı başarısız olmuş stratejileri yineleyerek aşamayız" dedi.





ABD lideri, Tel Aviv'deki büyükelçilik binasının Kudüs'e taşınması talimatını verdiğini de konuşmasında aktardı. Kudüs'te yeni bir elçilik binası inşa edecek Washington yönetiminin taşınmayı üç veya dört yılda tamamlaması bekleniyor.

Ortadoğu'da barış için elinden geleni yapacağı sözünü veren Trump, bunun nasıl gerçekleşeceği konusuna ise değinmedi.

Haberin Devamı

Trajikomik bir şekilde taraf olmadığını belirten ABD lideri, bölgeyi harika bir geleceğin beklediğini söyledi!

İSRAİL'DE BAYRAM, FİLİSTİN VE TÜRKİYE'DE ÖFKE

İsrailliler kararı kutlamaya başladı. Kudüs'teki Eski Şehir'in tarihi duvarlarına ABD ve İsrail bayrakları yansıtılıyor.

Son dakika: Trump, Kudüs kararını resmen açıkladı Dünya ayakta...

Dünyayı ayağa kaldıran karar, Filistin'de öfke patlamasına yol açtı. Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da düzenlenen gösterilerde ABD ve İsrail bayrakları yakıldı.

Son dakika: Trump, Kudüs kararını resmen açıkladı Dünya ayakta...

Türkiye genelinde de protestolar akşam da sürdü. Başkent Ankara'daki İsrail Büyükelçiliği önünde toplanan kalabalık, sloganlar atarak kararı protesto etti. İstanbul'daki İsrail Konsolosluğu önünde toplananlar da Filistin bayrakları taşıdı.
Son dakika: Trump, Kudüs kararını resmen açıkladı Dünya ayakta...

Ankara ve İstanbul'daki gösterilerin fotoğraflarını uluslararası haber ajansı Reuters dünyaya servis etti.

ABD'NİN İSTANBUL BAŞKONSOLOSLUĞU ÖNÜNDE PROTESTO

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdıkları yönündeki açıklaması, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto edildi.

Son dakika: Trump, Kudüs kararını resmen açıkladı Dünya ayakta...

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) öncülüğünde çeşitli sivil toplum örgütlerine üye vatandaşlar, İstinye'deki başkonsolosluk binası önünde toplandı.

Gruptakiler, "Avrupa değil İslam birliği", "Katil ABD Orta Doğu'dan defol", "Trump şaşırma, sabrımızı taşırma" şeklinde sloganlar attı ve "Kudüs İslamdır" yazılı pankart taşıdı.

Haberin Devamı

Grup adına konuşan AGD İstanbul Şube Başkanı Ali Uğur Bulut, ABD ve İsrail'in kanlı ortaklığı ve işgal planlarının devam ettiğini belirterek, siyonizmin yeni kuklası Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacakları ve Amerikan Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıyacakları açıklamasını kınadıklarını söyledi.

NEDEN ŞİMDİ?

BBC Washington muhabiri Anthony Zurcher, Trump'ın Kudüs kararını neden şimdi verdiğini aktarıyor:

"Trump Kudüs'ü başkent olarak tanıma konusunu seçim kampanyası sırasında sıkça dile getiriyordu. Bu adımın daha da erken atılmasını bekleyenler vardı. Neden bugün bu adım atılıyor? Beyaz Saray etrafında dolaşan pek çok olumsuz haber var. Trump gündemi farklı bir noktaya taşımak istiyor olabilir. Ya da ABD Başkanı seçim kampanyasında verilen bir sözü yerine getirmek için hareket etmiş olabilir.

Trump, 'gecikmiş bir adım' diyor. Ancak herkes kabul edecektir ki aynı zamanda son derece tartışmalı bir adım atılıyor ve bunun ABD ve Orta Doğu açısından sonuçları da olacaktır."

Haberin Devamı

Beyaz Saray'ın Trump'ın kararı açıklayacağını duyurmasıyla gün içinde Avrupa Birliği, Rusya, Çin, İngiltere, İran gibi birçok ülke söz konusu hamlenin bölgeyi yangın yerine çevireceği uyarısını yaptı.

ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçilik binasını Kudüs'e taşıma kararı, 1997 yılında Kongre'de onaylandı. Bugüne kadar 22 yıl boyunca her altı ayda bir ertelenen adım, Başkan Trump'ın seçim vaatleri arasındaydı.