Dünya Teröristler duvara çarptı! 40 canlı bomba birden yok edildi

Teröristler duvara çarptı! 40 canlı bomba birden yok edildi

15.06.2017 - 12:38 | Son Güncellenme:

Musul'da iki mahalleye sıkışıp kalan IŞİD, kuşatmayı kırmak için saldırıya geçti. Saatlerce süren çatışma sonucunda teröristler püskürtüldü, canlı bombaların tümü öldürüldü. Şehrin sokaklarında birçok IŞİD'linin cesedi var. Ateş hattından kaçmayı başaran siviller arasındaki susuz çocuklar gazeteci ve askerler tarafından kurtarıldı.

Teröristler duvara çarptı 40 canlı bomba birden yok edildi

Aylardır kuşatma altında tutulduğu Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'da yalnızca iki mahalleye sıkışan terör örgütü IŞİD, can havliyle yeni bir sürpriz saldırı denemesi yaptı.

Haberin Devamı

Kuşatmayı kırmayı amaçlayan saldırıda 40 canlı bomba Irak ordu birliklerinin üstüne doğru geldi. Saatler süren çatışmada saldırı püskürtüldü, teröristlerin tümü öldürüldü.

Sosyal medyaya yansıyan fotoğraflarda, Eski Şehir'in güneyindeki sokaklarda çok sayıda terörist cesedi görülüyor. Cesetlerin başında ise poz veren Iraklı askerler var.

Irak ordusu, Musul'da artık IŞİD'e karşı son saldırıya hazırlanıyor. Mayıs'ta yapılan açıklamada kutsal Ramazan ayı başlamadan şehrin teröristlerden tamamen temizleneceği duyurulmuştu ancak bu gerçekleşmedi.

Teröristler duvara çarptı 40 canlı bomba birden yok edildi

Eski Şehir bölgesinde haftalardır direnen terör örgütü, geçen hafta da yine bir kontra saldırı denemesinde bulunmuştu.

Haberin Devamı

Uluslararası ajansların Musul'dan geçtiği son fotoğraflarda, aylardır silah seslerinin kesilmediği kentin tamamen harabeye döndüğü görülüyor.

Siviller, çatışma bölgesinden canlarını kurtarmak için kaçıyor. Susuz kalan çocukların askerler ve gazeteciler tarafından ateş hattından kurtarılması da, yine Musul'dan servis edilen fotoğraflar arasında.

GÜN GÜN OPERASYON
- Büyük operasyon, ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonun desteğiyle 17 Ekim'de başladı.

- 1 Kasım'da IŞİD mevzilerinde ilk gedik açıldı, ordu birlikleri Musul'un doğusuna girdi. Terör örgütü lideri Ebubekir El Bağdadi, "Ölene kadar savaşın" çağrısını yaptı.

- Musul'un batısından ilerleyen güçler kuzeydeki Peşmergelerle 23 Kasım'da birleşti, tamamen kuşatılan kentin Rakka ile bağlantısı kesildi.

- 8 Ocak'ta ordu birlikleri kenti ikiye bölen Dicle Nehri'ne kadar ilerledi.

- Dicle Nehri'nin doğusunda kalan tüm mahalleler 18 Ocak'ta IŞİD'den temizlendi, terör örgütüne büyük bir darbe vuruldu.

- 19 Şubat'ta kentin batı yakasını IŞİD'den kurtarmak için ikinci operasyon başladı.

Binlerce terörist öldürüldü

17 Ekim'de başlatılan büyük Musul operasyonuna ordu birliklerinin yanı sıra Peşmerge, Şii milisler Haşdi Şabi ve Sünni aşiret güçlerinin de dahil olduğu 100 bin silahlı unsur katılıyor. ABD'nin hava saldırılarıyla destek verdiği ordu birliklerinin artık kısa sürede Musul'un kurtuluşunu ilan etmesi bekleniyor.

Bugüne kadar Irak güçleri 800'den fazla kayıp verdi, 4 bin 600 asker ise yaralandı. Öldürülen teröristlerin sayısı 16 bin 400'ü geçti. Bu rakam, başlangıçtaki tahminleri aşıyor. Zira, operasyondan önce Musul'da 6 bin kadar IŞİD'linin bulunduğu tahmin ediliyordu.

Kenti ikiye bölen Dicle Nehri'nin batısındaki mahalleler Ocak 2017'de tamamen kurtarıldı. 19 Şubat'ta başlayan batı yakası operasyonunun ilk günlerinde hızlı bir şekilde güney ve güneybatı cephelerinden ilerleyen ordu birlikleri, hayati önemdeki Musul Uluslararası Havalimanı ve El Gizlani Askeri Üssü'nü IŞİD'den geri aldı. Peşinden Musul-Telafer yolu kesildi, Mart'ın ikinci haftasında hükümet binalarının bulunduğu bölge kurtarıldı. Bu bölgede, artık tamamen enkaza dönmüş Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu binası da yer alıyordu.

Haberin Devamı

Eski Şehir'in kapısına dayanıldığında ise, ilerleme neredeyse durdu. Haftalardır El Nuri Camii kuşatma altında ve teröristler dar sokaklara kurdukları pusularla direniyor.

Bunun üzerine Mayıs ayının ilk haftasında kuzeybatı cephesi açıldı. Haziran ayına gelindiğinde ise IŞİD'lilerin kontrolünde yalnızca birkaç mahalle kalmış oldu.

5 kıta, 30'u aşkın ülke

IŞİD, son bir ayda İngiltere Manchester ve Londra, Filipinler Mindanao, Endonezya Cakarta, Fransa Paris ve İran Tahran'da saldırı düzenledi. Bugüne kadar 30'dan fazla ülkeyi hedef alan ve sayıları 200'e yaklaşan saldırıların bazıları doğrudan örgüte üye teröristler tarafından yapıldı, bazılarında ise yerel militanlar kullanıldı.

Amerikan CNN International'ın Şubat ayında yaptığı derlemeye göre, beş kıtayı kana bulayan saldırılarda 2 binden fazla insan öldü. Irak ve Suriye'deki savaşta ölenlerin sayısı ise tam bilinmiyor. Örgütün katlettiği sivil veya askerlerin on binlerce olduğu tahmin ediliyor.

Haberin Devamı