Dünya Son dakika... IŞİD'in gizli hapis odaları ortaya çıktı!

Son dakika... IŞİD'in gizli hapis odaları ortaya çıktı!

10.05.2017 - 11:41 | Son Güncellenme:

Musul'un kuzeybatısından saldırıya geçen ordu birlikleri, iki mahalleyi geri alıp en az 250 terörist öldürdü. Sokaklarda yatan onlarca terörist cesedinin üstünde sinekler uçuyor. Yerel kaynaklar, Musul operasyonuna katılan komutanların tümüne kent merkezinde tapulu arsa verileceğini bildiriyor. Kuzeybatı cephesinde geri alınan bazı binalarda kapıları kilitli IŞİD'in gizli hapis odaları ortaya çıktı.

Son dakika... IŞİDin gizli hapis odaları ortaya çıktı

Terör örgütü IŞİD'e karşı yeni cephenin açıldığı Irak'ın Musul kentinde, büyük operasyon bir hafta sonra yedinci ayını dolduracak. Kuzeybatıdaki mevzilerini hızla yitiren terör örgütü, artık çok dar bir alana sıkışmış durumda ve elinde sekiz mahalle kaldı. Tüm kaçış yolları tıkanan örgüt, son olarak stratejik 17 Temmuz mahallesini de kaybetti.

Haberin Devamı

Patlayıcı yüklü araçlarla direnmeye çalışan teröristler, yoğun çatışma sonucu geri çekilmek zorunda kaldı ve Harmat mahallesi de ordunun eline geçti. Reuters haber ajansı, kuzeybatı cephesinde gün boyu savaş uçakları ve helikopterlerin IŞİD mevzilerini bombaladığını bildiriyor. Keskin nişancı ile top atışları da gün boyunca susmadı.

Son dakika... IŞİDin gizli hapis odaları ortaya çıktı

Reuters ayrıca, geri alınan sokaklarda onlarca terörist cesedinin bulunduğunu ve sineklerin yerde yatan cesetlerin üstünde uçtuğunu bildiriyor. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde enkaza dönmüş binalarda çürümeye başlamış terörist cesetleri vardı.

Reuters'a açıklama yapan ordu sözcüsü, son beş günde Harmat'ta 250 militanın öldürüldüğünü söyledi.

Son dakika... IŞİDin gizli hapis odaları ortaya çıktı

Kapıları kilitli gizli hapishaneler

Haberin Devamı

Geri alınan bazı binalarda ise IŞİD'in gizli hapis odaları ortaya çıktı. Kapıları kilitli odalarda esir tutulan siviller ordu birliklerinin operasyonuyla kurtarıldı.

Komutanların adına tapu verilecek

Ordu birliklerinin yanı sıra Peşmerge, Şii milisler Haşdi Şabi ve aşiret unsurlarının da yer aldığı operasyonda, yaklaşık 100 bin silahlı güç aylardır IŞİD'le savaşıyor.

Yerel kaynaklar, Musul'u kurtarma operasyonunda cephede savaşan komutanlara kent merkezinde arsa verileceğini bildiriyor. Arsa hediyesi, ordu ve Peşmerge komutanlarının tümünü kapsıyor.

GÜN GÜN OPERASYON
- Büyük operasyon, ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonun desteğiyle 17 Ekim'de başladı.
- 1 Kasım'da IŞİD mevzilerinde ilk gedik açıldı, ordu birlikleri Musul'un doğusuna girdi. Terör örgütü lideri Ebubekir El Bağdadi, "Ölene kadar savaşın" çağrısını yaptı.
- Musul'un batısından ilerleyen güçler kuzeydeki Peşmergelerle 23 Kasım'da birleşti, tamamen kuşatılan kentin Rakka ile bağlantısı kesildi.
- 8 Ocak'ta ordu birlikleri kenti ikiye bölen Dicle Nehri'ne kadar ilerledi.
- Dicle Nehri'nin doğusunda kalan tüm mahalleler 18 Ocak'ta IŞİD'den temizlendi, terör örgütüne büyük bir darbe vuruldu.
- 19 Şubat'ta kentin batı yakasını IŞİD'den kurtarmak için ikinci operasyon başladı.

Artık binden az terörist var

Irak'taki koalisyon güçlerinin ABD'li sözcüsü Albay John Dorian, Musul'da binden az IŞİD teröristinin kaldığına inanıyor. Operasyon başlamadan önce kentte 6 bin kadar militan olduğu tahmin ediliyordu.

17 Ekim 2016'da başlayan büyük Musul operasyonunda kenti ikiye bölen Dicle Nehri'nin doğusundaki mahalleler Ocak ayında IŞİD'den temizlendi. Şubat ayında ise batı yakası için operasyon başlatıldı.

İlk günlerde hızlı bir şekilde güney ve güneybatı cephelerinden ilerleyen ordu birlikleri, hayati önemdeki Musul Uluslararası Havalimanı ve El Gizlani Askeri Üssü'nü IŞİD'den geri aldı. Peşinden Musul-Telafer yolu kesildi, Mart'ın ikinci haftasında hükümet binalarının bulunduğu bölge kurtarıldı. Bu bölgede, artık tamamen enkaza dönmüş Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu binası da yer alıyordu.

Haberin Devamı

Eski Şehir'in kapısına dayanıldığında ise, ilerleme neredeyse durdu. Haftalardır IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'nin Haziran 2014'te kendisini halife ilan ettiği El Nuri Camii kuşatma altında ve teröristler dar sokaklara kurdukları pusularla direniyor.

Bunun üzerine Mayıs ayının ilk haftasında kuzeybatı cephesi açıldı.

500 bine yakın insan evlerini terk etti

Aylardır bitmeyen çatışmalar nedeniyle Musul'dan 500 bine yakın insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Çatışmalardan kaçanların çoğu Musul çevresindeki kamplara yerleştirilirken, bazıları da civar şehirlerdeki akrabalarının yanına sığındı.

Uluslararası gözlemciler, terör örgütünün kentte halen on binlerce sivili rehin tuttuğunu bildiriyor.

Topraklarının üçte ikisini kaybetti

Musul, terör örgütü IŞİD'in elinde tuttuğu en büyük kent. Terör örgütü, şu anda Musul'un yanı sıra Rakka'da da kuşatma altında tutuluyor. Örgütün batıdaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı.

Haberin Devamı

IŞİD, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. 2014'ten bu yana Irak'ta kaybettiği alan ise yüzde 65. Irak'ta Felluce ve Libya’da Sirte gibi kentlerden temizlenen kanlı örgüt, Musul'u da kaybetmesi halinde yalnızca Rakka'ya sıkışacak.