Dünya Son dakika: Trump'a tepkiler büyüyor! Ünlü yıldızlar kürsüden haykırdı

Son dakika: Trump'a tepkiler büyüyor! Ünlü yıldızlar kürsüden haykırdı

30.01.2017 - 08:54 | Son Güncellenme:

Müslüman nüfusun çoğunlukla yaşadığı yedi ülkeye vize sınırlaması getirilmesi ABD'yi sarsıyor. Los Angeles'taki Sinema Oyuncuları Birliği (SAG) ödül töreninde sahneye çıkan yıldızlar, Trump'a öfke doluydu. Julia Louis-Dreyfus, "Hepinizin bilmesini isterim ki, ben bir göçmenin kızıyım. Babam Nazi işgali altındaki Fransa'dan, dini cezalandırmadan kaçtı" dedi. Binlerce gösterici havalimanlarında Trump'ı protesto etti, 'Hristiyandım, şimdi Müslümanım' pankartları dikkat çekiyor. Eylemcilerin elinde Bodrum kıyılarına cansız bedeni vuran Suriyeli bebek Aylan Kürdi'nin fotoğrafı da var. Birçok yolcunun havalimanlarında gözaltına alınmasına neden olan kararın ardında duran Başkan Trump'a, kendi partisi ve seçmenleri de tepkili. New York'taki JFK Havalimanı'nda nöbet tutan avukat Elizabeth Hall, "On aylık bir çocuğu alıkoyamazsınız. Şeker hastalığı olan kişilere, hasta insanlara bu tür muameleler yapamazsınız. Trump’a oy verdim. Tüm politikalarına karşı değilim ama göçmenlere ve mültecilere yapılan bu haksızlığa karşıyım. Buna tepki göstermek için buraya geldim" diyor.

Son dakika: Trumpa tepkiler büyüyor Ünlü yıldızlar kürsüden haykırdı

ABD Başkanı Donald Trump'ın yedi ülkeye vize sınırlaması getirmesi ve birçok insanın havaalanlarında gözaltına alınması, Cumhuriyetçi Parti içinde de depreme yol açtı. Yaptığı uzun açıklamayla uygulamanın arkasında duran Trump'a, partisinden yoğun eleştiri var ve seçmenleri de yüz çevirmeye başladı.

Haberin Devamı

New York'taki JFK Havalimanı'nda Müslüman göçmenlere yardım için nöbet tutan onlarca gönüllü avukat arasında, Trump'a oy vermiş Elizabeth Hall da var.

Uzun yıllar kadın ve çocuk hakları için çaba gösteren Hall, yedi ülkeye getirilen yasağı kabul edilemez buluyor. Amerika'nın Sesi'ne konuşan Hall, "Dün gece olduğu gibi on aylık bir çocuğu alıkoyamazsınız. Şeker hastalığı olan kişilere, hasta insanlara bu tür muameleler yapamazsınız. Trump’a oy verdim. Tüm politikalarına karşı değilim ama göçmenlere ve mültecilere yapılan bu haksızlığa karşıyım. Buna tepki göstermek için buraya geldim" dedi.

Havalimanında bir restoranı kapatan onlarca gönüllü avukat, gözaltına alınan göçmenlere ve yakınlarına danışmanlık yapıyor.

Haberin Devamı

Son dakika: Trumpa tepkiler büyüyor Ünlü yıldızlar kürsüden haykırdı

'UTAN' VE 'IRKÇI TRUMP' PANKARTLARI

ABD'yi sarsan gözaltıların ardından binlerce kişi ülke genelindeki havalimanlarında gösteri yaptı.

Portland'daki havaalanında binlerce kişi ellerinde pankartlarla 'Trump benim başkanım değil' sloganı attı.

Detroit, San Francisco, Seattle, Sacramento, Las Vegas ve Los Angeles'taki uluslararası havalimanlarında da binlerce protestocu toplandı. Los Angeles havalimanında bir gösterici 'Utan' yazılı bir pankart taşıdı.

Washington'daki Beyaz Saray ve New York'taki Trump Towers'ın önünde toplanan kalabalıklar da 'Irkçı Trump' diye bağırdı.

Boston'daki gösteriye on binlerin katıldığı bildiriliyor.

Son dakika: Trumpa tepkiler büyüyor Ünlü yıldızlar kürsüden haykırdı

Atlanta'daki gösteride bir protestocunun elindeki pankartta Bodrum'da cansız bedeni kıyıya vuran Suriyeli bebek Aylan Kürdi'nin fotoğrafı yer aldı. Pankartta yazan yazı ise, 'Bir daha asla.'
Son dakika: Trumpa tepkiler büyüyor Ünlü yıldızlar kürsüden haykırdı

ÖDÜL TÖRENİNE DAMGA VURAN TEPKİ

Protestolar yalnızca sokaklar veya havalimanlarıyla sınırlı değil. Sinema Oyuncuları Birliği (SAG) ödül törenine de Trump'a öfke damgasını vurdu.

Ödül almak için sahneye çıkan Julia Louis-Dreyfus, kürsüden "Hepinizin bilmesini isterim ki, ben bir göçmenin kızıyım. Babam Nazi işgali altındaki Fransa'dan, dini cezalandırmadan kaçtı. Amerikalı bir vatanseverim. Bu ülkeyi seviyorum ve bu nedenle Trump'ın hataları beni dehşete düşürüyor. Göçmen yasaığı kara bir leke ve Amerikan değerlerine uymuyor" sözleriyle isyan etti. Veep dizisinde oynayan Louis-Dreyfus, gecede komedi dalında ödül aldı.

Son dakika: Trumpa tepkiler büyüyor Ünlü yıldızlar kürsüden haykırdı

Person of Interest dizisiyle hatırı sayılır bir hayran kitlesine sahip olan Taraji P. Henson da, ödül aldığı Hidden Figures filmini "Bu hikaye farklılıklarımızı bir kenara bırakabildiğimizde başarabildiklerimizi gösteriyor. İnsanlık olarak bir araya gelince, biz kazanırız. Her zaman sevgi kazanır" cümlelerini kurdu.

Haberin Devamı

Stranger Things dizisinden David Harbour'un "Evi olmayan kimsesizleri ve çatlakları korumaya devam edeceğiz. Yalanlara boş verip canavarları yakalayacağız" sözleri salondan büyük alkış aldı.

Mülteci ve vize kararnamesi
Göçmen kabul programı dört aylığına günlüğüne askıya alındı.
Kayda değer bir değişim olana kadar Suriyeli mültecilerin ABD'ye girişi yasaklandı.
Irak, Suriye, İran, Libya, Sudan, Somali ve Yemen vatandaşlarına üç ay vize verilmeyecek.
Kabul edilecek göçmen sayısı 110 binden 50 bine düşürüldü. Kendi ülkesinde dini azınlık olanlara kabulde öncelik sunulacak.

BAŞSAVCILAR: ANAYASAYA AYKIRI

Federal Mahkeme, Trump'ın imza attığı kararı iptal etmişti. Gönüllü avukatlar, hukuki olarak ABD vatandaşı olmasalar bile göçmenlerin geri gönderilemeyeceğini, gözaltına alınamayacağını söylüyor.

Haberin Devamı

16 eyaletin başsavcısı da Suriye, Irak, İran, Libya, Somali, Yemen ve Sudan'dan gelenleri engelleyen karara karşı. Başsavcılar, kararnamenin anayasaya aykırı olduğunu açıkladı.

Uygulamayla ayrıca, elinde ABD vizesi olan çok sayıda kişi bulundukları ülkelerden kalkacak ABD uçaklarına binemedi.

CUMHURİYETÇİ PARTİ'DEN TEPKİ

Cumhuriyetçi Parti'den de Başkan Trump'a tepki var. Senatörler John McCain ve Lindsey Graham, ortak açıklamayla kararın terör örgütlerinin eleman bulmasını kolaylaştıracağını savundu. McCain ve Graham'a göre, Irak gibi ülkelerde terör örgütleri Trump'ın kararı üzerinden propaganda yapacak. Açıklamada, söz konusu kararnamenin terörle mücadeleye darbe vuracağı da belirtildi.

CNN: TÜM İNTERNET VE CEP TELEFONU BİLGİLERİ İSTENECEK

CNN International televizyonuna göre, Trump yönetimi ayrıca ABD'ye gelen turistlerden ziyaret ettikleri internet sayfaları ile sosyal medya sitelerini göstermelerini istemeye hazırlanıyor. Kanalın özel haberine göre, yeni dönemde turistler cep telefonundaki tüm irtibatlarını da ABD'li yetkililerle paylaşacak. Online bilgilerini paylaşmayanların ABD'ye alınmaması gündemde.

Son dakika: Trumpa tepkiler büyüyor Ünlü yıldızlar kürsüden haykırdı

TRUMP MEDYAYI SUÇLADI

Haberin Devamı

ABD çapında büyük protestolara neden olan vize sınırlamasına karşı, Donald Trump savunmaya geçti. Benzer bir kararın Obama döneminde Iraklılara uygulandığını belirten Trump, Facebook sayfası üzerinden uzun bir açıklama yaptı.Başkan Trump, 'Sıkı kontrol getiren başkanlık yönergesine ilişkin açıklama' başlıklı metinde medyayı suçladı: "Biz yönetim olarak, Amerika'nın hür ve güvenli olmaya devam etmesini sağlamak istiyoruz ama medya bunu bildiği halde söylemiyor. İmzaladığım başkanlık yönergesi, 2011 yılında Başkan Obama'nın imzaladığı ve Iraklı göçmenlere 6 ay vize yasağı getiren kararın bir benzeri. Başkanlık yönergesinde adı geçen yedi ülke daha önce Obama yönetimi tarafından da 'terör kaynağı' olarak gösterilmişti. Doğrsunu söylemek gerekirse, bu medyanın söylediği gibi bir Müslüman yasağı değil."

DÜNYADAN TEPKİLER: IRAK ÖFKELİ

ABD Başkanı Trump, dünyadan da tepkiler alıyor.

Irak Dışişleri Bakanlığı, Amerikan büyükelçisinin bakanlığa çağrılacağını duyurdu.

ABD karşıtı açıklamalarıyla bilinen Şii lider Mukteda Es Sadr ise, ülkedeki Amerikalıların derhal Irak'ı terk etmesini istedi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, "Müslümanların ABD topraklarına girmelerinin engellenmesi aşırılık yanlıları için bir hediyedir" dedi.

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, ''Çok kötü bir karar. Çok kötü planlanmış bir uygulama. Söz konusu yedi ülkenin İsveç pasaportu taşıyan vatandaşları şu anda ABD'ye giriş yapamıyor. Bu konuda ABD Dışişleri tarafından tam bir karar tarafımıza iletilmedi. ABD'den uygulanmanın nasıl olacağı hakkında resmi bir karar bekliyoruz" dedi.

Danimarka Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen'e göre ise, karar mantıksız. Samuelsen, "Kişileri bağlı bulundukları din ve topluluklara göre yargılamak yanlış. ABD’nin, şimdiye kadar yaptığı gibi insanları birey olarak değerlendirmesi gerek" ifadesini kullandı.