Dünya Son dakika... Trump Jr, eski Sovyet ajanıyla da buluştu

Son dakika... Trump Jr, eski Sovyet ajanıyla da buluştu

14.07.2017 - 15:01 | Son Güncellenme:

NBC, Rus avukat Veselnitskaya ile buluşan ABD Başkanı Trump'ın büyük oğlunun randevusuna eski bir Sovyet ajanının da katıldığını duyurdu.

Son dakika... Trump Jr, eski Sovyet ajanıyla da buluştu

Rusya bataklığından kurtulmaya çalışan ABD Başkanı Donald Trump'ı kızdıracak yeni bir haber geldi. Rus avukat Natalia Veselnitskaya ile görüştüğünü kabul eden Trump'ın oğlu Donald Trump Jr'ın, söz konusu randevuda eski bir Sovyet ajanıyla da birlikte olduğu bildiriliyor.

Haberin Devamı

Haberi Amerikan kanalı NBC duyurdu. Habere göre, Haziran 2016'daki buluşmada masada olan eski ajan, şu an Rusya ile bir bağlantısının olmadığını savundu.

NBC, eski ajanın ismine haberde yer vermedi.

Son dakika... Trump Jr, eski Sovyet ajanıyla da buluştu

Yazışmaları kendisi yayınladı

ABD'yi günlerdir çalkalayan görüşmeyi, New York Times gazetesi ortaya çıkardı. Gazetenin görüşmenin belgelerini basacağını ilan etmesiyle Trump Jr, kendisi elektronik postaları yayınladı.

Yazışmalarda Trump Jr.’ın, İngiliz menajer Rob Goldstone’un aracılığında, Hillary Clinton ile ilgili belgeler vaat eden bir kişiyle görüşmeyi kabul ettiği görülüyor. Görüşme, Rus İşadamı Aras Agalarov ve oğlu Emin tarafından ayarlanıyor. Golstone bir elektronik postada kendilerine vaat edilenin 'net bir şekilde üst düzey hassas bir bilgi ve Rusya ve hükümetinin Trump’a verdiği desteğin bir parçası olduğunu' söylüyor.

Haberin Devamı

Görüşmeyi ilk başta inkar eden Trump Jr, daha sonra Clinton hakkında bilgi aldığını "Belli ki bir kampanya sırasında rakibi hakkında bilgi almak için toplantı yapan ilk kişi benim... Toplantı bir yere varmadı ama dinlemek zorundaydım" açıklamasıyla itiraf etti.

Bitmeyen hikaye: Rusya
8 Kasım'daki tarihi seçimlerde Demokrat aday Hillary Clinton'ı sürpriz şekilde mağlup eden Donald Trump, Rusya'nın gölgesinden kurtulamıyor. Seçim kampanyasında Rusya ile iyi ilişkiler kurmak istediğini söyleyen Trump'ın kampanya müdürü Paul Manafort, Moskova adına attığı adımlar nedeniyle istifa etmek zorunda kaldı ve ilk zayiat olarak kayıtlara geçti. ABD'nin seçim sistemine siber saldırılar düzenleyen Moskova'nın Trump'a yardım ettiği istihbarat örgütleri tarafından dile getirildi, medya Trump'ın ekibiyle Moskova arasındaki ilişkileri didikledi. Trump'ın Moskova'daki güzellik yarışmasına gittiği zaman seks kasetinin çekildiği haberleri, haftalarca dünyayı çalkaladı. BBC muhabiri Paul Wood, CIA'in elinde ABD başkanlık kampanyasına Kremlin'den para gittiğini gösteren bir konuşma kaydı olduğunu yazdı. Söz konusu kayıtla başlayan süreç, gizli ABD mahkemesi FİSA'dan alınan izleme iznine kadar uzandı.
Fırtına içerisinde ikinci kurban, Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn oldu. Rusya Büyükelçisi Sergey Kislyak'la göreve başlamadan iki kez gizlice buluşan Flynn, önce bu randevuları inkar etti ardından da koltuğunu bırakmak zorunda kaldı. Bu, Trump'a ilk büyük darbe oldu. Zira, Flynn göreve başlayalı daha birkaç hafta olmuştu.
Gerisi çorap söküğü gibi geldi. Mart ayında, Adalet Bakanı Jeff Sessions'ın yine büyükelçi Kislyak'la iki kez bir araya geldiği ortaya çıktı. Kampanya döneminde Ruslarla hiçbir şekilde iletişim kurmadığını söyleyen Sessions bir anda yalancı pozisyonuna düştü, Washington'da istifa sesleri yükseldi. Yine Mart ayında, FBI Rusya bağlantılarını soruşturduğunu resmen duyurdu.
Mayıs ayına gelindiğinde ABD Başkanı sürpriz bir hamle yaptı, FBI Başkanı James Comey'i kovdu. İlk şok atlatıldıktan hemen sonra Comey'nin Rusya soruşturmasını kapatmak için kovulduğu yönünde yorumlar yapıldı. Trump ise, Comey'yi üstü örtülü tehdit ederek elinde kayıt olup olmadığına bakmasını istedi. Bu açıklamadan bir hafta sonra, ünlü tutanaklar gün yüzüne çıktı.
Rusya ile en üst düzey görüşmesini Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la yapan Başkan Trump'ın Moskova'ya çok gizli bilgiler verdiği medya tarafından duyuruldu. Beyaz Saray ve Rusya bu haberleri yalanladı ancak Trump kendisi tweet atarak bazı bilgileri paylaştığını doğruladı. Rusya lideri Vladimir Putin ise, ellerinde görüşmenin kayıtları olduğunu ve istenirse açıklayabileceklerini ilan etti. Sonuç olarak, dünya Rusya lideri Putin'in Trump'a kefil olduğu bir dönemden geçiyor.

Babasına söylemedi

Oğul Trump, "Görüşme çok önemsizdi, söyleyecek bir şey yoktu. Boşa harcanmış bir 20 dakikaydı. Bu yüzden babama da haber vermedim" dedi.

ABD lideri Trump ise, büyük oğlunu Twitter mesajlarıyla savundu ve "Oğlum Donald iyi iş çıkardı. Açık, şeffaf ve masumdu. Bu siyasi tarihteki en büyük cadı avı. Üzücü..." ifadesini kullandı.

Rus avukat Veselnitskaya ise, oğul Trump ile görüştüğünü kabul etse de Clinton ile ilgili kendisine hassas herhangi bir bilgi vermediğini ve Rus hükümetini temsil etmediğini söyledi. Sadece kendisini temsil ettiğini savunan Veselnitskaya, "Asla elimde hassas bilgiler yoktu, olamazdı" dedi.

Halihazırda Rusya'nın seçimlere müdahalesi ve Trump'ın ekibinin Moskova bağlantıları Washington'da soruşturuluyor. FBI'ın eski başkanı Robert Mueller'in özel savcı olarak atandığı soruşturmanın, Kongre'deki birkaç komite içinde de ayakları var.

Haberin Devamı

8 Kasım 2016'da tarihi bir zafer elde ederek ABD Başkanı olan Trump, neredeyse o günden bu yana Rusya'nın gölgesinde. Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'i üç hafta içinde kovmak zorunda kalan Trump, Rusya lideri Vladimir Putin'le geçen hafta ilk kez yüz yüze yaptığı görüşmede seçimlere Rusya müdahalesini konuşmuştu.

Reuters haber ajansı, Mayıs ayında Trump'ın seçim kampanyasını yöneten danışmanların en az 18 Rus yetkili ve Rus yönetimiyle yakın ilişkileri olan isimlerle ilişkileri olduğunu özel haberiyle duyurmuştu.

İlk başvuru yapıldı

Geçtiğimiz aylarda ortaya çıkan haberlerin ardından, Trump'ın başkanlık koltuğundan azledilmesi gündeme geldi.

Trump'ın görevden alınması için ilk resmi başvuru da bu hafta içinde yapıldı. Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Partili üyesi Brad Sherman, Trump'ın koltuğundan indirilmesi amacıyla bir tasarı sundu. Tasarının sonuç alması beklenmiyor, zira Cumhuriyetçiler hem Kongre'de hem de Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elinde bulunduruyor.

Haberin Devamı