Dünya Son Dakika: Türk askeri konvoyu El Bab yolunda

Son Dakika: Türk askeri konvoyu El Bab yolunda

02.03.2017 - 18:01 | Son Güncellenme:

Terör örgütü IŞİD'den temizlenen kente doğru hareket eden konvoy, Kilis Elbeyli'nin karşısında yer alan Çobanbey'de görüntülendi. Yeni hedef, YPG'nin kontrolündeki Menbic.

Son Dakika: Türk askeri konvoyu El Bab yolunda

Reuters haber ajansı, Kilis'in Elbeyli ilçesinin karşısında yer alan Suriye kenti Çobanbey'de Türk askeri konvoyunu fotoğrafladı.

Haberin Devamı

Sınırdan Suriye'ye girip El Bab'a doğru ilerleyen büyük konvoyda, çok sayıda zırhlı araç bulunuyor. Foto muhabiri Halil Ashavi'nin kadrajına girenler arasında, bir TIR da var.

Reuters, yerel ismi El Rai olan bölgeden Ocak ayında da konvoy fotoğrafları geçmişti.

24 Ağustos'un ilk saatlerinde Karkamış'tan Suriye topraklarındaki Cerablus'a girilmesiyle başlayan Fırat Kalkanı Harekâtı'nda kısa sürede Cerablus-Azez hattı IŞİD teröristlerinden temizlendi. 90 kilometrelik hat daha sonra güneye doğru genişledi ve 13 Şubat'ta El Bab'da terör örgütü IŞİD'in kökü kazındı. Operasyonda, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleriyle Türk özel kuvvetleri yer aldı.

YPG'liler çekilmezse vurulacak

Türkiye, şimdi terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG kontrolündeki Menbic'e ilerleyecek. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün yaptığı açıklamada YPG'nin Menbic'ten çekilmemesi halinde vurulacağını bir kez daha tekrarladı.

Haberin Devamı

Ankara, ABD'nin desteklediği YPG'lilerin Fırat Nehri'nin doğusuna çekilmesini istiyor. Washington'dan daha önce birçok kez yapılan 'çekilecekler' açıklamasına rağmen, son olarak ABD özel kuvvetler askerlerinin YPG'lilere Menbic'te eğitim verdiği ortaya çıktı. Ayrıca, ABD'lilerin zırhlı araçları bölgede fotoğraflandı.

Bakan Çavuşoğlu, bugün ayrıca "Operasyon henüz başlamadı. ABD askerilerinin, özel kuvvetlerinin o bölgede olduğunu biliyoruz" dedi.

Türkiye ve Rusya anlaştı

Dışişleri Bakanı, El Bab ve Menbic arasındaki yolun geçici sınır olduğunu da açıkladı:

"Rejim güçleri de biliyorsunuz doğuya doğru yönelmiştir. Biz özellikle El Bâb’ın etrafında rejim güçleriyle ılımlı muhalefetin karşı karşıya gelmemesi için bir anlaşma yaptık. Rusya ile bir anlaşma yaptık. Oradaki yolu bir geçici sınır olarak gördük. Onlar kuzeye geçmeyecek. Ilımlı muhalefet de güneye geçmeyecek."