Dünya Son dakika... Utanç kamplarına isyan büyüyor! Restoranda baskın yedi, kaçtı...

Son dakika... Utanç kamplarına isyan büyüyor! Restoranda baskın yedi, kaçtı...

20.06.2018 - 09:59 | Son Güncellenme:

ABD'de Trump yönetiminin göçmenlerin çocuklarını ailelerinden ayırıp toplama kamplarına yerleştirmesi kıyameti kopardı, uygulamayı savunan İç Güvenlik Bakanı Nielsen bir Meksika restoranında hiç beklemediği bir protestoya uğradı. Başkan Trump ise Temsilciler Meclisi koridorlarında bir stajyerden küfür yedi.

Son dakika... Utanç kamplarına isyan büyüyor Restoranda baskın yedi, kaçtı...

ABD'de Meksika sınırını geçen ailelerden zorla alınıp kamplarda tutulan çocuklar infial yarattı ancak Trump yönetimi zorba uygulamanın arkasında duruyor.

Haberin Devamı

'Sınırda sıfır tolerans' adını verdiği utanç verici uygulamayı hayata geçiren Başkan Donald Trump, son yaptığı açıklamada "Anne babaları yargılamamız için çocukları ayırmamız gerekiyor" dedi.

Trump, Temsilciler Meclisi'nde hiç beklemediği bir protestoya uğradı. Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan'la birlikte ofisine doğru yürüyen Trump'a bir kadın "Sayın Başkan, F... you" diye bağırdı. Sarı saçlı kadının Kongre'de stajyer olduğu belirtiliyor.

İç Güvenlik Bakanı Kirstjen Nielsen ise bir restorandan kaçmak zorunda kaldı. Başkent Washington'da Beyaz Saray'ın yanındaki bir Meksika restoranına giden Nielsen, uğradığı protesto üzerine apar topar mekandan ayrıldı.

Restorana gelen göstericiler, "Eğer çocuklar huzur içinde yemek yiyemiyorsa, sen de yiyemezsin" diye bağırdı.

Haberin Devamı

'ÖZÜR DİLEMEYECEĞİZ' DEMİŞTİ

Canlı yayında uygulama için özür dilemeyeceklerini söyleyen Nielsen, daha da ileri gidip ailelerin yanındaki çocukların belki de kendi çocukları olmadığını savundu.

Son dakika... Utanç kamplarına isyan büyüyor Restoranda baskın yedi, kaçtı...

Bakan Nielsen ayrıca bir ayda 2 bin 300 çocuğu ailelerinden zorla koparan uygulamayı değiştirme görevinin sadece Kongre'ye ait olduğunu iddia etti. Ancak hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat siyasetçiler, Beyaz Saray'ın istediği takdirde söz konusu utanç adımını bitirme yetkisi olduğunu söylüyor.

Washington Post gazetesi, durumun Trump ve kabinesi için bir ahlak sınavı haline geldiğini ancak Başkan'ın uygulamadan, gerçeği yansıtmamasına rağmen Demokrat Parti'yi sorumlu tutmaya devam ettiğini aktarıyor.

Habere göre Trump, Amerika-Meksika sınırını çocuklarıyla beraber geçen anne babaların 'katil, hırsız ya da başka türlü suçlular' olabileceğini, kayıtsız göçmenlerin Amerika'ya çete şiddetini ve kültürel bazı değişiklikleri taşıyabileceğini savunuyor. Trump, "Avrupa'ya bakın neler oluyor, aynısının Amerika'da yaşanmasına izin veremeyiz, ben varken buna izin vermem" ifadesini kullandı.

Washington Post'a göre Trump yalnızca toplum veya basının değil aynı zamanda siyasetçilerin de hedefinde. Uygulamanın Amerikan değerlerine, insani değerlere ve ahlaka aykırı olduğunu savunan çok sayıda siyasetçi, Trump yönetimini şiddetle kınayan açıklamalar yaptı. Gazete, Beyaz Saray'ın bir yandan uygulamadan taviz vermez bir tavır takındığını, diğer yandansa toplumdan aldığı tepkiler karşısında uygulamayı savunmakta zorlandığını yazıyor.

Haberin Devamı

SES KAYDI ŞOKE ETTİ

Ailelerinden alınan çocukların ortaya çıkan ses kaydı ise ABD ve dünyayı şoke etti.

Küçük çocukların ağlama ve yalvarmalarının yer aldığı ses kaydında özellikle 6 yaşındaki bir kız çocuğunun sözleri yürek dağladı. El Salvadorlu kız çocuğu, teyzesinin kendisini toplama merkezinden alıp götürmesi için yalvarıyor.

Son dakika... Utanç kamplarına isyan büyüyor Restoranda baskın yedi, kaçtı...

ARŞİVDEN ÇIKAN UTANÇ FOTOĞRAFLARI

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, eski First Lady Laura Bush'un gündeme getirdiği ABD'de yaşayan Japonların tutulduğu kampların fotoğraflarını servis etti. Laura Bush, halihazırda kurulan kampları II. Dünya Savaşı'ndaki kamplara benzetip "Bu görüntüler, İkinci Dünya Savaşı'nda Japon asıllı Amerikan vatandaşlarının toplandığı kampları akıllara getiriyor, ki o dönem, Amerikan tarihinin en utanç verici sayfalarından biriydi" demişti.

Haberin Devamı

AP'nin geçtiği karelerden biri, 1942 yılına ait. Fotoğraflardan birinde, savaş boyunca alı konulan Japon çocuklar, San Francisco'da bağlılık yemini ederken görülüyor.