Dünya Son dakika... Venezuela'da yine kan aktı!

Son dakika... Venezuela'da yine kan aktı!

27.07.2017 - 15:23 | Son Güncellenme:

Genel grevin ikinci gününde kıyasıya çatışmalara sahne olan başkent Caracas'ta, üç muhalif gösterici hayatını kaybetti. Venezuela genelinde çok sayıda sokak barikatlarla kapatılmış durumda.

Son dakika... Venezuelada yine kan aktı

Güney Amerika ülkesi Venezeula'da muhalefetin ilan ettiği genel grevin ikinci gününde şiddetli çatışmalar var. Başkent Caracas'ta polisle karşı karşıya gelen göstericilerden üçünün öldüğü bildiriliyor.

Haberin Devamı

Reuters ve AP'nın servis ettiği fotoğraflarda, kıyasıya çatışma net olarak görülüyor. Polis sokaklarda biber gazı ve plastik mermi kullanıyor, muhalifler ise taş ve molotofkokteyli atarak karşılık veriyor. Bazı sokaklarda ise çuvallardan oluşan barikatlar göze çarpıyor. Ülkede genelinde çok sayıda sokak barikatlarla kapatılmış durumda.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya baskıyı artırmak isteyen yer alan muhalif liderler, dün çalışmayı durdurarak genel grev başlatmıştı. Grevin ilk gününde de 30 yaşındaki bir protestocu Merida eyaletinde yaşamını yitirmişti.

Mart ayı sonunda Anayasa Mahkemesi'ni devre dışı bırakan düzenlemeyle gösterilerin başladığı ülkede, can kaybı 106 oldu.

Maduro yönetimi, Pazar günü yeni anayasayı hazırlayacak parlamento için referanduma gidiyor. Muhalifler ise, referandumun iptal edilmesini istiyor.

Haberin Devamı

Başkan Maduro, başta ABD olmak üzere Fransa, İspanya, Avrupa Birliği ve İspanya'den gelen referandumun iptal edilmesi çağrılarını reddetti.

Çalkantının aylardır dinmediği ülkeyi uyaran ABD, Maduro'yu hedefleyen yeni yaptırımlara hazırlanıyor. Trump yönetimi, geçen hafta muhaliflerin düzenlediği sembolik referanduma da açık destek vermişti.

Enflasyon yüzde 1600

Enflasyon oranının yüzde 1600'e çıktığı Venezuela'da, halk gıda, ilaç, süt gibi temel ihtiyaç ürünlerine ulaşmakta büyük güçlük çekiyor.

Hugo Chavez'in yerine geçen Nicolas Maduro'nun Mart ayı sonunda parlamentoyu devre dışı bırakan adımı atması, ülkedeki gösterilerin fitilini ateşledi. Karar daha sonra geri çekilse de kalabalıkların öfkesi dinmiş değil.

Mayıs ayı sonunda yaptığı açıklamada "Bundan daha fazla demokrasi imkansız" diyen Maduro, son olarak tüm dünyada liste başı olan Despacito şarkısını kullanarak propaganda yaptı.