Dünya Son dakika... Yunanistan duyurdu, Türkiye'yi şaşırtan karar

Son dakika... Yunanistan duyurdu, Türkiye'yi şaşırtan karar

26.01.2017 - 16:08 | Son Güncellenme:

Yunan yüksek mahkemesi, 15 Temmuz'dan sonra helikopterle kaçan ve sığınma talep eden darbeci askerlerin Türkiye'ye iade edilmemesine hükmetti. Yunanistan'da bu karar verilirken Türkiye'den karşı hamle geldi ve 8 kaçak darbeci asker hakkında tutuklama kararı çıkarıldı.

Son dakika... Yunanistan duyurdu, Türkiyeyi şaşırtan karar

Yunanistan'da aylarca süren yargı süreci sona erdi, Türkiye'nin beklediği karar çıkmadı.Yunan Yüksek Mahkemesi, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'den helikopterle kaçan darbeci askerlerle ilgili nihai kararını açıkladı. Mahkeme, askerlerin Türkiye'ye iade edilmemesine hükmetti.

Haberin Devamı

Darbeci subaylar, Yunan polisi eşliğinde birbirlerine kelepçeli olarak mahkemeye getirildi. Yüksek mahkeme hakimleri, askerleri gruplar halinde salona çağırarak haklarındaki kararları yüzlerine okudu.

Yunanistan Adalet Bakanı Stavros Kondonis, kararın ilan edilmesinden dakikalar önce "Hükümet, Yüksek Mahkeme'nin kararlarına saygı duyacak" dedi.

Yargı sürecinde bazı askerlerin iadesine karar verilmiş ve dosya temyiz mahkemesine götürülmüştü.İsimleri Abdullah Yetik, Feridun Çoban, Bilal Kurgun, Uğur Can, Ahmet Güzel, Süleyman Büyük, Gencay Koyun ve Mesut Kiraz olan darbeci subayların iade edilmesini isteyen Türkiye'nin resmi talebi, Ağustos ayında Atina'ya ulaşmıştı.

Söz konusu askerlerin rütbeleri ve yaşları şöyle: İkisi 40, biri de 36 yaşında üç binbaşı, ikisi 37 ve biri 35 yaşında üç yüzbaşı ve 38 ile 42 yaşlarında iki astsubay.Yaz mevsiminde Dedeağaç mahkemesi tarafından ülkeye yasa dışı yollardan girme suçundan ikişer ay tecilli hapis cezasına çarptırılan darbeciler, gözaltında tutuldukları Ferecik Hapishanesi'nden güvenlik gerekçesiyle önce Kavala’ya sonra Atina yakınlarındaki bir kampa nakledilmişti.Darbeci askerler Sikorsky tipi helikopter ile, 16 Temmuz günü sabah saatlerinde Yunanistan'a kaçmıştı.

Haberin Devamı

TÜRKİYEDEN KARŞI HAMLE GELDİ: KIRMIZI BÜLTEN ÇIKARILDI

FETÖ'nün darbe girişimi sonrası kaçtıkları Yunanistan tarafından iade edilmemelerine karar verilen darbeci askerler binbaşılar Ahmet Güzel ve Gencay Büyük, yüzbaşılar Abdullah Yetik, Süleyman Özkaynakçı, Uğur Uçan ve Feridun Çoban ile astsubaylar Mesut Fırat ve Bilal Kurugül hakkında yokluklarında tutuklama kararı çıkarıldı. Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili soruşturma yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, darbe girişiminin ardından Yunanistan'a kaçan ve bu ülkenin yüksek mahkemesince Türkiye'ye iade edilmemelerine karar verilen firari 8 subayla ilgili, tutuklama kararı verilmesi amacıyla nöbetçi İstanbul 12. Sulh Ceza Hakimliğine başvurdu. Talebi değerlendiren nöbetçi hakimlik, daha önce haklarında yakalama kararı çıkarılan şüpheli subaylarla ilgili bu kez yokluklarında tutuklama kararı çıkarılmasına hükmetti. Hakimlik ayrıca, şüpheli askerlerle ilgili İnterpol'de kırmızı bülten çıkarılması için ilgili makama yazı yazılmasını da karara bağladı.