Ekonomi Son fırsat!

Son fırsat!

08.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yılın son uzun tatili olan Kurban Bayramı’nın 10 gün olmasını isteyen turizmciler, taleplerinin hızla kabul edilmesiyle hem erken rezervasyona, hem de iç turizme ciddi katkı bekliyor

Son fırsat

2017 yılında pek çok resmi ve dini tatilin haftasonuna gelmesi nedeniyle hayal kırıklığı yaşayan turizmciler ve tatilciler yılın son uzun tatili olan Kurban Bayramı’nı iple çekiyor.

Haberin Devamı

1 - 4 Eylül tarihleri arasında kutlanacak Kurban Bayramı’nın 30 Ağustos Zafer Bayramı’yla birleşerek 6 gün tatil yapılacağını belirten turizmciler, tatilin 28 ve 29 Ağustos’un da katılmasıyla 10 güne çıkarılmasını istiyor.

Turizmciler bu sayede, kısa süren Ramazan Bayramı’nı da telafi etmeyi planlarken, iç turizmde de önemli bir hareket yaşanacağını vurguluyor.

Alınacak tatil kararının erken duyurulmasını talep eden turizmciler, bu sayede isteyenlerin erken rezervasyon imkanlarından yararlanabileceğini kaydediyor. Turizmciler, tesislerin, turların, tüm hizmetlerin hazır olduğuna dikkat çekiyor.

Özellikle bayram turlarının yüzde 80’inin satıldığını anlatan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, bu tatillerin genellikle 6 gün üzerinden satın alındığını söyledi. Ulusoy, öncelikle deniz tatili ve kültür turlarının tercih edildiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

TÜROFED Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, bayram tatilinin süresinin belirlenip açıklanmasının turizm sektörünün bileşenleri kadar tatil planı yapan vatandaşlar açısından da önemli olduğunu söyledi.

İşler, “Vatandaşların tatil planlarını daha rahat yapabilmesi, ekonomik ve avantajlı tatil seçenekleri değerlendirebilmesi için Kurban Bayramı tatilinin süresi bir an önce açıklanmalı” dedi. Hükümetin tatil uzatma ve birleştirme kararını hem vatandaşların hem de turizmcilerin beklediğini söyledi.

‘Geç kalıyoruz...’

Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan ise yurt dışı turlarının yüzde 90, yurt içi turlarının ise yüzde 80 doluluğa ulaştığını belirterek, son günlere kalanların ise tur bulmakta zorlanabileceğini kaydetti.

Turlarını 1 hafta ya da 5 gece 6 gün şeklinde planladıklarını anlatan Erkan, bayram tatillerinin hesaplanma işleminin yıl başında yapılması gerektiğini söyledi. Erkan, “Bizde hep 15 gün kala açıklanıyor. Oysa 2 ay önce bunun yapılması, hatta yıl başında tüm tatillerin kaç gün uygulanacağının açıklanması lazım. O durumda bizler de planlarımızı çok daha kapsamlı hayata geçiririz, tatilciler de çok daha uygun fiyatlara tatillerden faydalabilirler” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Amerika turları doldu’

Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, bayram turlarının büyük oranda tükendiğine vurgu yaparken, özellikle Amerika turlarının dolduğunu söyledi. Onaran, THY’nin yeni uçuş rotası Phuket ile Sicilya turlarına büyük ilgi olduğunu dile getirdi.

‘2.5 gün de İzin alıyorlar...’

Türkiye’nin uçak bileti sitelerinden Enuygun.com’un analizine göre tatilciler, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Kurban Bayramı tatilini 2.5 gün izin alarak 10 güne çıkarmayı tercih ediyor.

Sitede yapılan aramalarda 26 Ağustos - 4 Eylül arasında artış olduğunu belirtilirken, yurtiçinde en çok İzmir, Antalya, Dalaman, İstanbul, Ankara, Trabzon, Gaziantep şehirlerine yurtdışında ise Kiev, Odessa, Budapeşte ve Lviv’e arama yapıldığı açıklandı.

Enuygun.com’un Seyahat Analisti Tuğba Hacıbayramoğlu “Ağustos sonu ve eylül ayının ilk günlerinde ülkemizde birçok yerde deniz çok güzel oluyor. Bu dönemde aşırı sıcaklar görülmüyor. Tüm bu nedenlerle bu bayramda da Ramazan Bayramı gibi tatile çıkanların sayısında artış olacağa benziyor. Kış gelmeden yazın son tatili olarak da fırsatlar değerlendirilmeli” dedi.

Haberin Devamı

‘Çinlilere hep kapımız açık’

TÜRSAB, bu arada bir Çin atağı başlattı. Çin Halk Cumhuriyeti’yle çalışan acentelerle bir araya gelen TÜRSAB 2018 yılının Çin Halk Cumhuriyeti’nde ‘Türkiye Turizm yılı’ ilan edilmesi kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunulmak üzere yapılması planlanan etkinlikleri değerlendirdi. TÜRSAB Başkanı Ulusoy, dünyada ekonomik dengelerin Uzakdoğu ülkeleri lehine doğuya kaydığını belirterek, bu kapsamdaki tüm ülkeler için önemli çalışmalar yapacaklarını söyledi.

Ulusoy, “Uzakdoğulular gezen, alışveriş yapan turisler. Özellikle kültür turlarına ilgileri büyük. Kapadokya, İstanbul, İzmir, Karadeniz ilk tercihleri. Ama biz her yeri tanıtıyoruz, çünkü onlara her yerde kapımız sonuna kadar açık” dedi.

105 milyon yolcu uçtu

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, temmuz ayına ilişkin havayolu uçak, yolcu ve yük istatistiklerini açıkladı. Buna göre, yılın 7 ayında direkt transit dahil toplam yolcu trafiği 105 milyon 154 bin 84 olarak gerçekleşti. Temmuzda Türkiye genelinde havalimanlarından hizmet alan yolcu sayısı iç hatlarda 10 milyon 752 bin 816, dış hatlarda ise 10 milyon 175 bin 895 oldu.

Haberin Devamı

Direkt transit yolcu sayısıyla birlikte temmuzda 20 milyon 956 bin 508 yolcuya hizmet verildi. Geçen ay havalimanlarının uçak trafiği iç hatlarda 88 bin 381, dış hatlarda ise 67 bin 490 olarak kayıtlara geçti.