Gündem Son saniyeye kadar onunlayız

Son saniyeye kadar onunlayız

01.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Davutoğlu, koalisyon süreciyle ilgili ‘Cumhurbaşkanımızı tartışma konusu yapacak hiçbir müzakerenin içinde olmayız’ dedi; Meclis Başkan adayı Yılmaz’a ise sonuna kadar desteğini açıkladı

Son saniyeye  kadar onunlayız

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Meclis Başkanlığı seçiminde son turun son saniyesine kadar sadece kendi adaylarını destekleyeceklerini vurgulayarak, “bizde gizli hesap olmaz” dedi. Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tartışma konusu yapılmayacağını da belirtti. Ak Parti’nin 25. parlamento dönemindeki ilk Meclis grubu toplantısında konuşan Davutoğlu, özetle şunları söyledi:
PARMAK KALDIRMA MAKİNESİ DEĞİL: Kurucu başkanımızın kullandığı ifadeyi aynen söylüyorum. Hiçbir milletvekilimiz parmak kaldırma makinesi değildir.
MİLLETE GİDERİZ: Koalisyon görüşmelerinde en iyi niyetli tavrı sürdürürüz. Ama ilkelerimizden taviz vermeyiz, dayatmalara izin vermeyiz. Bütün bu çabalar inşallah iyi bir netice verir. Ama vermezse, milletimizin huzuruna gider onun kararı neyse gereğini yaparız.
ONA GÖRE BİZİMLE KONUŞUN: CHP, günlerdir başka partilerin ne yapması gerektiğini incelemekle meşgul. Kendilerinin yüzde 25 aldığı gerçeğini unutup, yüzde 41’in hiçe sayıldığı bir koalisyon nasıl oluştururuz ile meşgul. Yüzde 60’lık bir blok açıklaması yapıyor. Yüzde 60 nereden çıkıyor? Parlamento dışındaki partilerin oylarını da oraya koyuyor, bizden de yüzde biri kendi tarafına alıyor. Bunlarla blok yapıyor. Kılıçdaroğlu, bu kutuplaştırıcı dili zihninden gönlünden çıkarsın da ondan sonra bizimle konuşsun, ya da biz geldiğimizde ona göre bizimle konuşsun. Biz Mevlana’nın felsefesiyle ‘gel’ diyerek yola çıktık.
YENİ TUTUM TAVSİYESİ: MHP, daha ilk geceden tam bir öfkeyle, bütün diğer partilere yönelik bir dil. Arkasından o günden bugüne retçi bir tavır. İşte koalisyon görüşmeleri öncesinde, MHP ile bir değerlendirme yaparak, muhasebeci bir tutum, ülke geleceğiyle ilgili kritik ortamda, gelecekle ilgili atılması gereken adımları ele alacak bir tutum benimsemesini tavsiye ediyoruz.
TERÖRE AÇIK TAVIR: HDP’ye baktığınızda seçim kampanyasında dillerinden, Batı’da barış, Doğu’da şiddet söylemi çıktı. Şimdi işte sınama vaktidir. Bu ülkenin siyasetinde yer edineceklerse, önce her türlü teröre açık tavır sergilemek zorunda.
NE KULİS NE HİZİPLEŞME: Sayın İsmet Yılmaz’ı aday gösterirken de bütün kurullarımızda, sizlerden aldığımız değerlendirmeleri birlikte ele alarak bu sonuca ulaştık. En büyük onayı almış iki arkadaşımızı davet ettim, Sayın Nabi Avcı ve Sayın İsmet Yılmaz. Önce her biriyle ayrı ayrı konuştum. İkisi de ‘diğer arkadaşım bu göreve daha layıktır’ dedi. Yarabbi dedim bu ne güzel bir topluluk. Bu toplulukla tarihe ebediyete yürünür. Ben biliyordum isimleri geçen çok sayıda arkadaşımız da bunu hak ediyordu. Ama ne bir kulis, ne bir hizipleşme oldu.
SON TURA KADAR: Net olarak ifade ediyorum ki, bizim bir tane Meclis Başkanı adayımız var, son turun son saniyesine kadar da sadece onu destekleyeceğiz. Erdemli davranış, herhangi bir dava arkadaşını pazarlık meselesi yapmayı ahlaksızlık olarak görür. Biz Sayın İsmet Yılmaz’ı aday gösterdiysek, kazansa da kazanmasa da son ana kadar 258 desteğin arkasında olmasını talep ediyorum. İkinci hususu da vurgulayayım. Bir senaryo gündeme getiriliyor. Üçüncü turda bizim bazı arkadaşlarımızın bazı arkadaşlara yöneleceği, iki adayın kalmasını sağlayacağı. Bizde hızlı hesap olmaz. Bizde siyasetin ahlakına aykırı tek bir davranış olmadı olmayacak.
MÜZAKERE İÇİNDE OLMAYIZ: İnşallah Meclis Başkanı seçildikten sonra Cumhurbaşkanımızdan görevi alacağız. Burada nasıl Meclis Başkanlığı koalisyon ile irtibatlı değilse, Cumhurbaşkanlığı makamı da koalisyon görüşmelerinin parçası değildir olmayacaktır. Cumhurbaşkanlığı makamını rencide edecek, Cumhurbaşkanımızı tartışma konusu yapacak hiçbir müzakerenin içinde olmayız. Anayasal çerçeveden bahsedenlerin Başbakanlık görevlendirmesinin cumhurbaşkanı makamı tarafından yapıldığını unutmamaları lazım.