Siyaset Son sınıfa kadar matematik zorunlu

Son sınıfa kadar matematik zorunlu

21.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ortaöğretimde matematiğin seçmeli olduğu konusunda doğru olmayan içerikler dolaştığını belirterek, “Hiçbir öğrencinin matematik dersi almadan bir üst sınıfa geçmesi mümkün değil” dedi.

Son sınıfa kadar matematik zorunlu

Yeni ortaöğretim modelinin açıklanmasının ardından gündeme gelen “matematiğin seçmeli ders olacağı” yönündeki iddia üzerine Milli Eğitim Bakanlığı’ndan açıklama yapıldı.

Haberin Devamı

Açıklamada, “Açıkladığımız Ortaöğretim Tasarımımızda matematik dersi 9., 10. ve 11. sınıflarda ortak ders grubundadır. Yani her öğrencinin almak zorunda olduğu bir derstir. 12. sınıfta ise matematik, disiplinler üstü kariyer dersi olarak yapılandırılmış ve matematik ağırlıklı dersler grubu başlığı açılmıştır. Aynı zamanda öğrencimiz hangi alandan ders seçerse seçsin matematik bilgisini kullanmak durumunda kalacaktır. Sosyal bilimler ve fen bilimleri alanından da matemetikle ilgili entegre birçok alan bulunmaktadır. 12. sınıfta öğrencilerimize matematik, fen ve sosyal bilimlerde kendi alanlarında derinleşme imkânı sunuyor ve onları hayata hazırlıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

‘İddialar doğru değil’

Haberin Devamı

Bakanlık açıklamasına göre; zorunlu ders sayısı 9. sınıfta 8, 10. sınıfta 10, 11. sınıfta 10, 12. sınıfta 7 olacak. 9. sınıfta seçmeli ders grubundan 1 ve 2’den birer ders seçilecek. 10. ve 11. sınıfta 3 ders zorunlu tercih grubundan veya ilgiye bağlı seçmeli derslerden alınabilecek.

12. sınıfta disiplinler üstü kariyer dersleri olan yabancı dil grubu, matematik ağırlıklı dersler grubu, fen ve teknoloji ağırlıklı derslik grubu, sosyal ve beşeri bilimler ağırlıklı dersler grubu, sanat ve teknoloji ağırlıklı dersler grubundan 4 ders seçilebilecek. Milli Eğitim Bakanı Selçuk da, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Ortaöğretimde matematiğin seçmeli olduğu konusunda doğru olmayan içerikler dolaşıyor. Hiçbir öğrencinin matematik dersi almadan bir üst sınıfa geçmesi mümkün değildir. Bu kadar net. Buna rağmen aksini iddia varsa, nedenlerini konuşmaya gerek yok” dedi.

‘YKS’de değişiklik en erken 2024’

MEB’den Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) 2024’ten önce değişiklik olabileceği yönündeki bazı haberler üzerine bilgilendirme yapıldı. Bilgilendirmede, “Bakanımız Ziya Selçuk, Ortaöğretim Tasarım Tanıtım Toplantısı’ndaki açıklamasında, YKS’ye ilişkin değişimin en erken 2024’te ortaöğretim tasarımıyla uyumlu olarak ele alınabileceği açıkça vurgulanmış olup bu tarihten önce üniversite sınavında değişiklik olacağına dair bir ifade kullanılmamıştır” denildi.