Son Trend: Alışveriş yapmamak!

Bir süredir eşimin işi gereği başka bir şehirde geçici olarak ikamet ediyoruz. Giderken hiç bir eşya götürmedik. Burası bir lojman evi ve sadece gerekli olacak eşyalar alındı. İşte dolap, yatak, koltuk, çamaşır makinesi, buzdolabı, televizyon ve küçük bir ocakla mutfak gereçleri. Otel odasından hallice :)

Yerleşik bir düzene alışkın benim için farklı bir deneyim oldu açıkçası.. Bu süreçte bir şeyin farkına vardım ki, evlerimizi doldurduğumuz eşyaların hizmetçisiymişiz. Sade hayat oh ne rahatmış!

Aklıma yıllar evvel okuduğum bir makale geldi.

Haberin Devamı

Her şey San Diego da yaşayan Dave Michael Brono'nun bir sabah kalktığında birçok insanın istediği çok şeye sahip olduğu halde ne kadar mutsuz olduğunu fark etmesiyle başlıyor. Ve diyor ki "hayatımda köklü bir değişim yapacağım!"

"Az Çoktur" felsefesenine dayanan "100 Thing Challenge" projesini hayata geçirmeye karar veriyor. Hedefi şuydu. 100 eşya ile bir sene yaşayıp yaşayamayacağını test edecekti, yani koltuktan, diş fırçasına, elbiseden, televizyona artık ne seçtiyseniz toplamı 100 olacak.

Yılsonuna doğru gördü ki 100 eşya bile bir insanın ihtiyacı için fazla! Ve onların bu girişimi birçok insana ilham verdi. Başta Amerika olmak üzere pek çok ülkeden bu projeye destek verip katılan insanlar oldu. Ve bunun heyecan ve huzur verici bir deneyim olduğu konusunda hemfikirler!

Güzel ülkemde buna benzer bir kampanya Daruşşafaka tarafından yapılmıştı.

Olmasa da olur!

Kampanyanın verdiği mesaj şuydu: Hayatta bazı şeyler olmasa da olur ama eğitim olmazsa olmaz!

Okuduğumda bende yapabilir miyim acaba demiştim-ki şu an gördüm yapılabiliyormuş. Hem de çok şahane oluyormuş.

O zamanlar 100 eşya ile yaşama projesini hayata geçirememiş olsam da bende kendi çapımda şöyle bir karar almıştım sekiz sene önce. Alışveriş rejimi. Bu karara göre bir sene boyunca her alışverişe çıktığımda kendime şu soruyu soracaktım: Buna gerçekten ihtiyacım var mı? Almasam da olur mu? Ve bunu gerçekten yaptım. Özellikle kıyafetler konusunda!

Diyeceğim o ki yıllar içerisinde biriktirdiğimiz ve ihtiyacımızdan fazlası olan çoğu eşya aslında birer yük.

Haberin Devamı

Hayatımızda gereksiz fazlalıklar ruhumuzu yorar. Evinizde bir gün lazım olur düşüncesiyle biriktirdiğimiz hiiiç kullanmadığımız eşyalardan tutun da, telefon rehberinize, hatta manevi olarak bize yük olan düşüncelere kadar zaman zaman dip köşe temizlik yapmak gerekir.

Ne kadar basit yaşam o kadar huzur. Gerçekten! Huzur mu istiyorsun az eşya az insan...

Çok severim şu sözü

"Az şeye sahip olanın köleliği de az olur, yaşasın asil yoksulluğum. " (Frederich Nietzsche)