Gündem Sonuca uyulmayacaksa neden seçim yapıldı?

Sonuca uyulmayacaksa neden seçim yapıldı?

04.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Prof. Dr. Ak, İstanbul Üniversitesi rektörlüğüne atanmasının kanunlara uygun olduğunu söylerken, Prof. Dr. Raşit Tükel, ‘Seçim niye yapıldı?’ diye sordu...

Sonuca uyulmayacaksa  neden seçim yapıldı

İstanbul Üniversitesi’ndeki rektörlük seçimleriyle ilgili tartışmalar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın rektörlük koltuğuna Prof. Dr. Mahmut Ak’ı atamasından sonra da dinmedi. 12 Mart’ta yapılan seçimde 1202 oy alarak birinci çıkan Prof. Dr. Raşit Tükel, atama kararına “Sonucuna bağlı kalmayacaksınız, bir seçim niye yapılır? Oy verenlerin iradesine bağlı bir karar almayacaksanız, bir atama yapmayacaksanız, seçimi niye yaparsınız? Hangi gerekçeyle sıralamayı değiştirirsiniz” diye tepki gösterdi.
Seçimde 908 oyla ikinci gelen, ancak Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) Cumhurbaşkanı’na sunduğu listede birinci sırada yer alan ve Rektör olarak atanan Prof. Dr. Mahmut Ak ise yaptığı yazılı açıklamada, “İstanbul Üniversitesi Rektörü Atanma Süreci kanunlarımızda belirtildiği şekilde gerçekleşmiş ve bu sürecin sonunda 3 Nisan 2015 tarihinde İstanbul Üniversitesi Rektörü olarak atanmış bulunuyorum” dedi. Rektör Mahmut Ak, açıklamasında, “Akademik kariyerimin her aşamasında üniversitemizin bilimsel araştırma, eğitim ve toplumsal hizmet işlevlerini en iyi şekilde yerine getirebilmesi için tüm gücümle çalıştım” dedi. Ak, çeşitliliği destekleyen yönetim felsefesinin, şeffaf, hesap veren, saygın ve özerk üniversite anlayışının da devam edeceğini kaydetti.

‘Antidemokratik yasa’
Prof. Dr. Raşit Tükel ise atama sonrasında yaptığı açıklamada YÖK’ün ve Yükseköğretim Yasası’nın anti-demokratik; üniversiteyi devletin kontrolüne almak amacıyla yapılmış; akademik özgürlükleri daraltan bir yasa olduğunu belirterek, bunun örneklerini seçim sürçlerinde gördüklerini ifade etti. YÖK’ün seçim sonuçlarını dikkate almadan, sıralamayı değiştirdiğini hatırlatan Tükel, YÖK’e gerekçelerini sorduklarını ancak cevap alamadıklarını açıkladı.
Sandığın iradesinin bir kez daha yok sayıldığını belirten Tükel, mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi ve ekledi:
“Üniversitemiz yalnız değil. Bu süreçte bunu hissettik. Bütün üniversitelerin akademik, özgür, demokratik katılımcı kurumlar olması için çalışmalarımızı her koşulda sürdürmemiz, önümüzdeki görev olarak duruyor. İkinci sırada olduğu için seçilmemiş olan bir adayın rektör olarak atanmasını meşru olarak kabul etmeyeceğimizi bir kez daha paylaşıyoruz.”

‘Söylet meşru bir rektördü’
Prof. Dr. Raşit Tükel, 2012 rektörlük seçimlerinde de aday olmuş, seçim öncesinde sandıktan ikinci çıkması durumunda çekileceğini açıklamıştı. Seçimde Prof. Dr. Yunus Söylet’in birinci gelmesi üzerine Tükel, seçimden çekilmişti. Açıklamasında Söylet ile ilgili de konuşan Prof. Dr. Tükel, şunları söyledi: “Yaptıklarına karşı olabiliriz, eleştirebiliriz ama en yüksek oyu almıştır. Meşru rektördür. Sandığın iradesi, oy verenlerin kararına saygı göstermek, demokrasinin gereğidir.”