Gündem ‘Şort giymek yaşam tarzı tercihidir’

‘Şort giymek yaşam tarzı tercihidir’

03.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Çekmeköy’de 12 Eylül 2016’da Abdullah Çakıroğlu, şort giydiği gerekçesiyle hemşire Ayşegül Terzi’ye tekme atarak saldırmıştı.

‘Şort giymek yaşam tarzı tercihidir’

Saldırgan 7 Eylül 2017’de ‘yaralama, hakaret ve yaşam tarzına müdahale’ suçlarından 3 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Anadolu 40. Asliye Ceza Mahkemesi, cezanın gerekçesini şöyle açıkladı: “Mahkememiz tarafından bireyin yaşam tarzı tercihleri düşünce, kanaat ve inanç özgürlüğü kapsamında değerlendirilmiştir. ‘Eşitlik’ ilkesini gözeten bir toplumda, hiç kimse bir diğerinin kıyafetine, yani giyim tarzına, davranışına, günlük hayat tercihlerine müdahale edemez.”

Haberin Devamı

Barışa tekme atıldı

Özel hayatın anayasa güvencesinde olduğu hatırlatılan gerekçeli kararda şöyle denildi: “Mağdurenin şort giyip gezmesi, kişinin kendisini ifade edebilme hürriyeti, düşünce, kanaat açıklaması ve özel yaşam alanına girdiği gibi, Türk Ceza Kanunu’nun 115. maddesinde belirtilen inanç ve düşünce kanaatlerinden kaynaklanan yaşam tarzına ilişkin tercihleri kapsamındadır.” Gerekçeli kararda, tekme atmanın basit bir eylem olarak değerlendirilmediği vurgulanırken, eylemin toplumun farklı kesimleri arasında düşmanlığa sebebiyet verecek şekilde kamu barışını tehdit ettiği belirtildi. Bu saldırıdan sonra benzerlerinin peş peşe olduğuna dikkati çekildi. Gerekçeli kararda, sanığın hemşireye kıyafeti nedeniyle tekme atmasının TCK’nın 115. maddesindeki inanç düşünce ve kanaatlerden kaynaklanan yaşam tarzı tercihlerine müdahale suçunu oluşturduğu anımsatıldı.

Haberin Devamı