Gündem Sorular taksitli ve kısıtlı açıklanacak

Sorular taksitli ve kısıtlı açıklanacak

13.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘ÖSYM’nin YGS sorularını yayımlamakla yükümlü olduğu’na dair yüksek mahkeme kararlarına rağmen ÖSYM Başkanı Demir, soruları kısıtlı yayımlayacaklarını söyledi... Demir, YGS sorularının yüzde 20’sinin sınav bittikten sonra, tamamının ise sonuçların açıklanmasından itibaren sadece 10 gün süreyle adaylara açılacağını bildirdi...

Sorular taksitli ve kısıtlı açıklanacak


ÖSYM Başkanı Ali Demir, “şeffaflık” ilkesi gereği YGS sorularının yayımlanması gerektiğine hükmeden Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Danıştay kararlarına uyma kararı aldıklarını açıkladı. Ancak ÖSYM, buna rağmen “kısıtlılık” tutumunu sürdürdü. Demir, YGS sorularının yüzde 20’sini sınav bittikten sonra tüm telif haklarını ücretsiz devrederek yayımlayacaklarını, geriye kalan soruları ise sonuçların açıklanmasından itibaren sadece 10 gün süreyle Aday İşlemleri Sistemi’nden adayların incelemesi için erişime açacaklarını bildirdi.
‘Dershanelere yarıyor’
Demir, 2 milyon öğrencinin girdiği YGS sorularını internette ya da basılı olarak paylaşan kişilerle ilgili yasal işlem başlatılacağını da açıkladı.
Demir, pazar günü yapılacak olan YGS’ye ilişkin açıklamasında, geçen yıldan itibaren soru havuzu oluşturabilmek amacıyla soruların sadece yüzde 20’sinin açıklandığını hatırlattı. Demir, “ÖSYM’nin hiçbir kararı hak arama, bilgi edinme hürriyetine engel değildir. Bugüne kadar, soru kitapçığını görmek isteyen tüm adaylar, ÖSYM’ye geldiler ve kendi soru kitapçıklarını incelediler, sorularımız hakkında inceleme isteyen merciler, bu incelemelerini yaptılar. Dava açmak isteyenler davalarını açtılar” diye konuştu.
Soruların internet üzerinden yayınlanması ve kitaplar halinde basılarak dağıtılmasının, dershanelerin ekmeğine yağ sürdüğünü, bunları canlandırdığı ve ön plana çıktığını öne süren Demir, “Biz, bu uygulamayı engellemek adına böyle bir karar almıştık. Ama asla hak arama hürriyetine ve şeffaflığa zede vuracak bir uygulama değildi. Fakat bugün görüyoruz ki daha henüz AYM’nin gerekçeli kararı açıklanmaksızın, Danıştay bir yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bu kararı uygulayacağız” dedi. Merkezi sınavların, aynı sonucu doğurduğuna, bu nedenle de eşdeğer olması gerektiğine işaret eden Demir, her gün sınav yapıldığı ve sorular açıklandığı takdirde buna soru yetiştirecek kapasitede bir soru havuzunun bulunmadığını kaydetti.
‘Adaylar inceleyecek’
Danıştay’ın bu kararından dönmesini ümit ettiklerini de belirten Demir, şöyle devam etti:
“ÖSYM Yönetim Kurulu şu kararı verdi: Saat 13.10 itibarıyla sınav bittikten sonra, soru kitapçığının yüzde 20’sini yayımlayacağız. Öte yandan sonuçlar açıklandığı gün, her aday ÖSYM’nin aday işlemleri sistemine girerek, kendi cevap kağıdını ve kendi soru kitapçığını inceleyebilecek. Bu sayede yasal itiraz süresi, dava süresi boyunca da bu incelemeyi yapabilecek. Herhangi bir endişesi, düşüncesi varsa yasal yollarla düzeltme yoluna gidecek.”

Haberin Devamı

Paylaşan hakkında yasal işlem

ÖSYM’nin yüzde 20 dışındaki soruların hiçbirinin telif hakkını, hiç kimseye vermediğine dikkati çeken Demir, bu soruların ÖSYM’nin telif hakları kapsamında korunduğunu hatırlattı. Soruların hiçbir yerde paylaşılamayacağına dikkati çeken Demir, “Sadece adayların, Danıştay’ın iddiası doğrultusunda, haklarını aramalarına imkan sağlamak, şeffaflığı tesis etmek için açıklıyoruz. Adayların Aday İşlemleri Sistemi’ne girerek edindikleri sorular, ÖSYM’nin telif haklarıyla korunmuş sorulardır. Adayların bu soruları basılı olarak, sözlü olarak, görüntülü olarak paylaşmaları yasaktır. Telif hakları kapsamında bunları takip ederiz ve yasal işlem yaparız” dedi. Demir, 2014’teki soruların yayınlanıp yayınlanmamasına ilişkin Yönetim Kurulu’nca bir komisyon oluşturulduğunu, çalışmaların neticesinin de kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi. Demir’in açıklamasından birkaç saat sonra ÖSYM’den yapılan açıklamada ise, soruların tamamının Aday İşlemleri Sistemi’nden yalnızca 10 gün süreyle erişime açılacağı belirtildi.