Dünya Soruşturma Trump’a uzanabilir

Soruşturma Trump’a uzanabilir

03.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Flynn’in itirafçı olarak işbirliğine gitmesinin, soruşturmanın geleceğini ne yönde etkileyeceği merak konusu. Uzmanlar soruşturmanın ABD Başkanı Trump’a kadar uzanacağı görüşünde

Soruşturma  Trump’a  uzanabilir

ABD’de Federal Soruşturma Bürosu’na (FBI) yalan söylemekle suçlanan eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in hakkındaki suçlamayı kabul etmesiyle yarattığı şok dalgası devam ediyor. Flynn, önceki gün yaptığı itirafında “ihanet” ile suçlanmasının çok acı verici olduğunu, bu suçlamaların inandığı her şeye ters olduğunu söylemişti. “Yaptıklarımın yanlış olduğunu biliyorum ve bunu düzeltmeye çalışacağım” diyen Flynn, işbirliği yapma kararının ülkesi ve ailesi için en iyisi olduğunu vurguladı. Flynn’in, Trump’ın seçim kampanyası sırasında Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak ile yaptığı görüşmelerin içeriği hakkında, yetkilileri yanlış bilgilendirdiği anlaşılmıştı.
Trump aleyhine konuşacak
Flynn’in ‘FBI’a yalan beyanatte bulunma’ suçlamasını kabul etmesi ise, kendisine yöneltilen çok daha ağır suçlamalara karşı yetkililerle işbirliğine gittiğini gösteriyor. Bu durumda Flynn’in hangi konularda ne gibi bilgiler sağlayacağı ise merak konusu. ABD basınında yer alan haberlere göre, Flynn, Trump’ın göreve gelmeden önce Rusya ile iletişime geçmesi için kendisine talimat verdiğini itiraf etti ve “Rus yetkililerle görüşmemi Trump’ın geçiş dönemi yetkilileri ayarladı” dedi. ABD basınına göre Flynn, özel yetkili savcı Robert Mueller’in yürüttüğü soruşturmada Trump aleyhine tanıklık yapacak. Bu durumda ‘Rusya’nın ABD başkanlık seçimlerine müdahalesi’ konusuyla açılan soruşturmanın ABD Başkanı Donald Trump’a kadar uzanabileceği ve bu skandalın Trump’ın azledilmesiyle son bulabileceği iddialar arasında. Uzmanlar Trump’ın bu durum gerçekleşmeden istifa kararı alabileceğini de iddia ediyor.
Beyaz Saray sıkıntıda
ABD yönetimi ise son gelişmelerin ardından Flynn’i Beyaz Saray ve Trump’tan tamamen soyutlamaya çalışıyor. Beyaz Saray avukatlarından Ty Cobb, eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in Rusya soruşturması kapsamında FBI yetkililerine yalan söylediğini kabul etmesinin, ABD Başkanı Trump’la ilgisinin olmadığını savundu. Cobb, konuyla ilgili yazılı açıklama yaparak, Flynn’in Rus yetkililerle görüşme talimatını Trump’tan almış olabileceği şeklindeki iddiaları reddetti. Açıklamasında, Flynn’i “Trump yönetiminde sadece 25 gün görev yapmış” ve “Barack Obama döneminin eski çalışanı” ifadeleriyle tanımlayan Cobb, Flynn’in FBI yetkililerine yalan söylediğini kabul ettiğini belirtti. Flynn’in yalan ifade verdiğini itiraf etmesi, Trump safının güvenilirliğini zedeledi. Muhalefetteki Demokratlarsa Moskova ile Trump arasında gizli işbirliğine dair kanıtların yeterli olduğu görüşünde. Mahkeme kayıtlarını inceleyen uzmanlara göre, dosyaya ilerleyen günlerde yeni isimlerin eklenmesi kuvvetle muhtemel. Bu isimlerden ilkinin Trump’ın damadı ve danışmanı olan Jared Kushner olduğu ifade ediliyor.
Türkiye’yi ilgilendiriyor
Flynn’in belgelerde “Yabancı hükümetlerle iletişimdeki diğer yanlış beyanlar” başlığı altında Türkiye ile ilgili suçlamaları da kabul ettiği görüldü. Flynn, ‘Türkiye projesi’ ile ilgili Türkiye Cumhuriyeti’nin ne kadar müdahil olduğunu bilmediği yönünde yalan beyan verdiğini açıklarken, 8 Kasım 2016’da Türkiye ile ilgili kaleme aldığı makalenin kendi inisiyatifiyle yazıldığı şeklindeki ifadesinin de yalan olduğunu belirtti.
Flynn, Rusya soruşturmasında resmen suçlanan dördüncü kişi oldu. Trump’ın eski kampanya menajeri Paul Manafort ve iş ortağı Rick Gates ile kampanyanın eski dış politika danışmanı George Papadopoulos da Rusya soruşturmasında suçlanan isimlerdi.

Flynn kimdir

1958 doğumlu Michael Thomas Flynn, uzun yıllar ABD ordusunda hizmet verdi ve general rütbesine yükseldi. ABD’nin terörle mücadele stratejisini şekillendirmede, Afganistan ve Irak’taki isyancı ağların sökülmesinde anahtar rol oynayan Flynn, ordudan ayrıldıktan sonra ABD eski Başkanı Barack Obama tarafından Savunma İstihbarat Teşkilatı’nın müdürü olarak atandı. ABD Başkanı Donald Trump’ın 20 Ocak’ta görevi başlaması sonrası Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atadığı Michael Flynn, sadece 24 gün sonra istifa etmek zorunda kalmıştı. Flynn, Başkan Yardımcısı Mike Pence’e Rusya bağlantıları konusunda yalan söylediği gerekçesiyle 13 Şubat’ta görevinden ayrıldı. Flynn’in ayrıca soruşturmaya dahil edilen Flynn Intel isimli bir şirketi bulunuyordu.