Bursa Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Mağdur Çocukların Yanında

Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Mağdur Çocukların Yanında

23.02.2018 - 12:38 | Son Güncellenme:

.

Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Mağdur Çocukların Yanında

Bursa’nın İnegöl ilçesinde, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, çocuk tacizleri mağdurlarına sosyal ve psikolojik destek sağlıyor.
İnegöl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ekipleri ilçede 33 çocuğun yaralarını sardı. Sosyal Hizmetler Müdürü Serpil Noyan, “Ülkemizde son dönemde yaşanan ve kamuoyunun vicdanını derinden rahatsız eden çocuğa karşı cinsel istismar suçu hakkında toplumu bilgilendirmek, koruyucu-önleyici çalışmalar yürütmek için çalışıyoruz. Çocuğa gelebilecek her türlü tehlikeye gerek aileleri bilinçlendirerek, gerekse toplumun konu hakkındaki bilgi ve hassasiyetini artırıyoruz. Dikkatle üzerinde durulması gereken cinsel istismar; bir çocuğun tam olarak anlamadığı, toplumun sosyal değerlerine uymayan cinsel bir aktivite içerisinde yer alması olarak biliniyor. İstismarın birinci dereceden yakını tarafından gerçekleşmesi ise ensest olarak adlandırılır. Toplumumuz bilmelidir ki, istismarcı; yabancılardan ziyade çocuğun tanıdığı, bildiği ve aynı ortamı paylaştığı kişilerdir. Sanılanın aksine yalnızca kız çocuklarını hedef almazlar” dedi.
İnegöl Sosyal Hizmet Merkezi’nin tüm riskli aile gruplarıyla çalışarak, risk faktörlerini yerinde tespit edip önlem almak için çalışmalar yaptığını ifade eden Noyan, “Çocukların suçluluk hissi ve ebeveynlerini kaybetme korkuları sebebiyle tekrarlayan biçimde cinsel istismara maruz kaldıkları vurgulanmaktadır. Bunun için istismar suçunun tespit edilmesi zorlaşmakta çocuk durumu anlatmamaktadır. İnegöl’de ve Yenişehir ilçelerinde hizmet verdiğimiz tüm ailelere, çocuklarını dikkatle gözlemlemelerini; uyku bozukluğu, tırnak yeme, içe kapanıklık, ani ortaya çıkan fiziki yaralar, saldırganlık ve akademik olarak başarısızlık gibi bazı belirtilere dikkat etmelerini tavsiye ediyoruzm. Tüm bunların yanında istismarcılar, çocuklara ‘bu bir sır ve gizli kalmalı vb.’ diyerek çocukların sessiz kalmalarını sağlamaktadır. Bu noktada ebeveynlerin çocuklarına; kendilerine karşı sır saklamamalarını, yabancı birinin özel bölgesine dokunması durumunda ‘Hayır!’ diyerek uzaklaşmalarını öğretmelerinin bir sorumluluk olduğunu belirtirim” ifadelerini kullandı.
İnegöl’de 33 çocuk ile ilgilendiklerini belirten Müdür Noyan, “5 çocuk için bakım tedbiri, 12 çocuk için danışmanlık tedbiri ve 7 çocuk için sağlık tedbiri kararı alındı. 4 cinsel istismar vakasında ise herhangi bir tedbir kararı gerekli görülmedi. İnceleme aşamasında bulunan 9 cinsel istismar vakası bulunmaktadır. Cinsel istismar vakalarında çocuğa karşı aile, toplum ve biz Sosyal Hizmet Merkezleri sorumluluk taşır. İstismar istisna değildir” dedi.