Gündem Sosyal medyada ‘basın suçu’ olur mu?

Sosyal medyada ‘basın suçu’ olur mu?

14.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Twitter’daki suç unsuru yazıların İstanbul 11. Sulh Ceza Mahkemesi’nce ‘basın yoluyla işlenen suç’ kapsamında değerlendirilmesi hukukçuları ikiye böldü...

Sosyal medyada ‘basın suçu’ olur mu

Kararı destekleyenler de var eleştirenler de İstanbul 11. Sulh Ceza Mahkemesi’nin twitter üzerinden manken Nilay Dorsay’a hakaret ettiği iddiasıyla yargıladığı Tolga Çam’ın suçunu basın yoluyla işlediğine yönelik değerlendirmesi tartışma yarattı. Twitter’da paylaşılan suç unsuru ifade ve yorumların ‘basın suçu’ olup olmadığına ilişkin hukukçular farklı görüşler bildirdi. İşte o görüşler;

Avukat Fikret İlkiz: “Türk Ceza Kanunu (TCK)’nın 6. maddesinin g bendi; basın yayın denildiğinde ne anlaşılması gerektiğini söyler. Bu maddede ‘Basın ve yayın yolu ile; her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim aracıyla yapılan yayınlar anlaşılır’ deniliyor. Yani elektronik ortamda yapılan yayınlar da basın ve yayın olarak kabul edilir. Hakaret ve benzeri suçlar için bu şekilde dava açılabilir”
Avukat Kazım Yiğit Akalın: “Twiter özel bir ortam değil, yani yapılan yorumlara herkes ulaşabilir. Bu durum ağırlaştırma nedeni olarak görülüyor. Yazılanlar direk mesaj yoluyla atılmış olsaydı uygulama farklı olurdu. Bu alanda yazılanların bir gazetede yazılan röpörtaj ya da haberden farkı yok”

Avukat Hüseyin Ersöz: “Bu suç basın yayın yoluyla işlenen suçlara ilişkin hazırlanan kanun kapsamında değerlendirilemez. Basının işlevi basın kanunda çok açık şekilde iletilmiş durumda. Basın mensubu olmayan bir kişinin bu suçu işlemesi mümkün değil. Bu ‘tweet’in haber vermek amacıyla atılmadığı çok açık. Suçun unsurlarının incelenmesi gerekmektedir. Tweet’i atan kişinin de gazeteci olup olmadığına bakılmalı. Bunların dışında eğer yazılan kişilerin mesleki onurlarını ve kişisel özelliklerini hedef alıyorsa hangi kanaldan bu fikirler açıklanmış olursa olsun ceza soruşturmasıyla karşılaşması mümkün”

Avukat Serkan Günel: “Twitter ortamı için basın-yayın tanımlaması yapamayız. Kanunda suçun aleni işlenmesi hususu var. Kaldı ki belli bir takipçinin altında olan insana da aleniyetlik kapmasına girdi denilemez. Hesap kişiye ait olsa dahi “bu mesajı ben atmadım” diyebilir.”