Siyaset Soylu’dan metruk ev talimatı: Yıkın, geçin

Soylu’dan metruk ev talimatı: Yıkın, geçin

14.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Uyuşturucuyla mücadelenin kararlılıkla sürdüğünü belirten Bakan Soylu, uyuşturucunun genellikle metruk binalarda kullanıldığına dikkat çekerek valilere, kaymakamlara ‘Sahipsiz metruk evleri yıkın’ dedi

Soylu’dan metruk ev talimatı: Yıkın, geçin

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, uyuşturucu kullanımına dair saha araştırması yaptıklarını belirterek, “Uyuşturucu kullanıcıları maddeyi yüzde 40.7 oranında kendi evlerinde, ikinci olarak da yüzde 24.6 oranında metruk binalarda kullanıyor. Metruk binaların yüzde 67’sini yıktık, 21 bin metruk bina daha yıkılacak” dedi. Soylu, “PKK’nın iki şah damarı var. Birisi sömürdüğü belediyelerdi, ikincisi de uyuşturucu ticareti. Birincisini tamamen kestik, ikincisine de sürekli darbe üstüne darbe vuruyoruz” ifadelerini kullandı. Bağımlılık ile Mücadele İl Koordinasyon Kurulu toplantısında konuşan Soylu, son dönemde gerçekleştirilen sekiz ayrı operasyonda, 13 ton 280 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildiğini söyledi.

Haberin Devamı

10 milyon kök kenevir

Soylu, “Dünyadaki zehir kartellerinin, uyuşturucu çetelerinin, terör örgütlerinin bu işe yaptıkları yatırım giderek artmaktadır. Örneğin, İstanbul’da yakalanan 260 kilo sentetik maddeden 260 ton bonzai üretilmesi mümkün olabilecekti” dedi. Uyuşturucuya bağlı ölüm sayılarını neredeyse yarı yarıya azalttıklarını kaydeden Soylu, 2016’dan 2018’e kadar operasyon sayılarının yüzde 70,3, gözaltı sayılarının ise yüzde 56,7 oranında arttığını vurguladı. Aynı şekilde alınan önlemler sayesinde yasa dışı kenevir ekim miktarının da azaldığına işaret eden Soylu, “Yasa dışı kenevir ekiminde 2016’da 81 milyon kök alınıyordu. İki yılda bunu 8’de bire düşürdük. 2018 sonu itibarıyla 10 milyon yasa dışı kök kenevir ele geçirdik” diye konuştu.

Haberin Devamı

Soylu, 2018’de 19 bin 923 sokak satıcısının tutuklandığını, uyuşturucu suçundan toplam tutuklu sayısının ise 21 bin 134 olduğunu belirterek, 2019 yıl başından bugüne kadar ise çoğunluğu sokak satıcıları olmak üzere, 2 bin 436 kişinin tutuklandığını kaydetti.

Önemli bir çalışma ve sıkı bir takip içinde bulundukları bir diğer konunun ise metruk binalar olduğuna işaret eden Bakan Soylu, şunları söyledi:

“Uyuşturucu kullanıcılarının, maddeyi yüzde 40.7 oranında kendi evlerinde, yüzde 24.6 oranında da metruk binalarda kullandıklarını tespit ettik. Bunun üzerine metruk bina konusuna yoğunlaştık. Tespiti yapılan metruk bina sayısı olarak 59 bin 367 rakamına ulaştık. Yüzde 67’sini yıktık. Tespiti yapılıp yıkılmayan metruk bina sayısı 21 bin 359. Bunların 8 bin 46’sının da yıkım kararı alınmış durumdadır. Yıkılamayanların bazıları sit, bazıları kentsel dönüşüm alanında, bazılarının da sahipleri belli değil. Sahipleri belli olmayan binaları yıkıp geçin. Onun için valilerimize, kaymakamlarımıza, belediye başkanlarımıza dozerleriniz boş durmasın.”

‘Terörist aileleri ikna ediliyor’

Soylu, uyuşturucunun terörün en önemli finansman kaynaklarından biri olduğunu ve PKK’nın uyuşturucudan yılda 1,5 milyar dolar kaynak sağladığını söyledi. Türkiye’de bine yakın teröristin ailesiyle yetkililerin görüştüğünü belirten Soylu, “2017’de 135, 2018’de 165, 2019’da toplam 32 kişi teslim oldu bunun 20’si ikna metoduyla oldu. Aileler ikna ediliyor” dedi.