Siyaset Soylu: Bu işi kökünden temizleyeceğiz

Soylu: Bu işi kökünden temizleyeceğiz

08.12.2016 - 11:22 | Son Güncellenme:

İÇİŞLERİ Bakanı Süleyman Soylu, Van'da terörle mücadele konusunda yaptıkları çalışmaları anlattı. Soylu, "Buradaki terörü, askerimiz, polisimiz, jandarmamızın gece gündüz demeden gösterdiği fedakarlıkla, korucularımızla hem de yatırımlarımızla gençlerimize sağladığımız iş imkanlarıyla insanımızın refahını artırmakla bitireceğiz. Bu işi kökünden temizleyeceğiz" dedi.

Soylu: Bu işi kökünden temizleyeceğiz

Bakan Süleyman Soylu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler, Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan ile birlikte Van'a geldi. Havalanında Van Valisi İbrahim Taşyapan, AK Parti İl Başkanı Zahir Soğanda ve partililer tarafından karşılanan Bakan Soylu, kahvaltı ardından Cumhuriyet Caddesi'ndeki esnafı ziyaret etti. Esnafın sorularını dinleyen Bakan Soylu, bunların çözümü için ellerinden gelen yardımı yapacaklarını söyledi. Bakan Soylu ve beraberindekiler daha sonra Valiliğine geldi. Burada şeref defterini imzalayan Bakan Soylu, esnafın kendisine gösterdiği sevgiden çok mutlu ettiğini söyledi. Bakan Soylu, şöyle dedi:

Haberin Devamı

"Vatandaşımız her şeyin farkında. Ülkemizin huzurlu mutlu ve ekonomik açıdan büyümesini ve yükselmesini sağlayabilecek, bu anlayışın, nasıl gerçekleşebileceğinin farkında. Aynı zamanda kendine samimiyetle hizmet eden insanların farkında. Yine 15 Temmuz'un oluşturduğu bu büyük atmosferin devam etmesi ve bunun bu ülkenin hedeflerine ulaşmasının en önemli yolu olduğunun da farkında. Yaklaşık 1 saatlik ziyaretin bize bırakmış olduğu intiba budur. Elbetteki yapacağımız çok şey, getirilecek çok hizmet, üzerine düşmemiz gereken çok mesele var. Bunu hep beraber gerçekleştireceğiz."

Demokrasinin sadece bir seçim yöntemi olmadığını belirten Bakan Soylu, yönetime halkın, sivil toplum örgütlerinin katıldığı ölçüde, demokrasinin güçlenebileceğini söyledi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Demokrasinin güçlendiği yerde hukuk, adalet, ekonomi, zenginlik ve refah güçlenir. Uzun yıllardır ülkemizde ve son dönemde Ortadoğu coğrafyasında etkinliğini artırmaya çalışan terörün esas hedefi aslında tamda budur. Demokrasiyi etkisizleştirmek, hukuku siyaseti baskılamak ve böylece kendisini tek egemen güç olarak dayatmak. Terörün karakteristik özelleği tam budur. Terör sadece can kaybı getirmez. Terör fakirlik, geri kalmışlık, adaletsizlik ve hakların gaspını getirir. 65. hükümet olarak FETÖ, PKK, YPG, KCK, gibi bütün terör örgütlerine yönelik topyekün başlattığımız hareketlerinin bir ayağı güvenlik güçlerimizin kahramanca verdiği mücadeledir. Bakın dışarıda adım atmakta zorlanıyoruz. Ama söylemek gerekir ki bugün eksi 20-25 derecede vatanımızın evlatları huzurumuz güvenliğimiz ve esenliğimiz ve rahat adım atabilmemiz için şuanda nöbeti başındalar. Terörle mücadelededirler. Sınırlarımızı koruyorlar. Kendi bulundukları bölgelerin güvenliğini sağlamaya çalışıyorlar."

Geçen Eylül ayında Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı yatırım teşvik paketine değinen Bakan Soylu, bunun sürecin ilk meşalesi olduğunu anlatırken, "Şu anda yürüttüğümüz saha çalışması sadece terörle mücadele veya buna ait bir güvenlik çalışması değil. Terörle mücadele ile birlikte bu bölgesel ekonomik kalkınma hamlesi ve bunun bir kampanyaya dönüştürülmesi hareketidir. Hükumetimizin bu hareketi, özellikle insanımızı rahatlatacak, yarına umutla baktıracak ve bu kalkınma hamlesi ile birlikte işsizliğe ve ekonomik birçok meseleye çözüm üretecek bir harekettir."

Haberin Devamı

Terörün tasfiye edilmesi halinde işsizliğin ortadan kalkacağğını anlatan İçişleri Bakanı, gençlere şiddeti, silah, dağa çıkmayı, kardeş katlini önerenlere karşı kendilerinin iş, aş, eğitim önereceklerini ifade etti. Bakan Soylu, şöyle konuştu:

"Huzurla yaşanan altyapısı tamamlanmış modern dünyanın bütün imkanlarına sahip güvenli şehirler olacaktır. Doğu ve Güneydoğu'yu bir sorun alanı olarak tarif edenler aslında kendilerine teröre zemin hazırlamaktadır. Bu ülke mutluluğu hak ediyor. Hükümetimiz bu noktada ülkemizin her noktasında eksikliği aksaklığı gidermek kararlılığında olduğu gibi Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kardeşlerimizle olan bu münasebetimizle birlikte tüm eksiklikleri ve aksaklıkları gidermek üzere kararlıdır. Ve iradesi kuvvetlidir. Van; ekonomik kalkınma olarak hükümetlerimiz tarafından öteden beri önem verilen illerimizden biri olmuştur. Özellikle 2011 yılında meydana gelen deprem faciası sonrasında adeta yeni bir Van inşa edilmiştir. TOKİ tarafından afet yardımı kapsamında Van Edremit ve Erciş'te inşaa edilen 17 bin 489 konutun yanı sıra evini yapana yardım projesi kapsamında 16 bin 667 konut ve işyerinin yapımıda sağlanmıştır. SODES'ler dahil olmak üzere birçok projeler, spor salonları yapılmıştır. Gevaş ilçemizde Van'a çok yakışan Abalı Kayak Tesisi Projesi tamamlanmıştır. Uluslararası kış olimpiyatları, şampiyonalar, düzenlenebilecek ve bunların yapılabileceği ortam elbetteki hazır hale gelmiştir. Yine bölgemizin cazibe merkezi olma yolunda önemli gördüğüm bir yatırım Tuşba'daki fuar ve kongre markezidir. Yaklaşık 19 milyonun üzerinde bir yatırımla burada yapılmıştır. Van Organize Sanayi Bölgesi'ne devri yapılmıştır. Yine büyük bir kültür hamlesi olarak 21 milyon 839 bin yatırım tutarına sahip Urartu Müzesi'de bir gurur abidesi olarak Vanımız ile buluşmuştur. 1.5 milyon ziyaretçi kapasitesine sahip kompleks açılışa hazır ve il kütür müdürlüğüne devir işlemleri sürmektedir. Yine 6 bin 900 kişilik istihdam yaratması beklenen tekstil kent projesinin de yüzde 95 tamamlanmıştır. Aydınlatma asfaltlama çevre düzenleme işlemleri tamamlanınca kısa sürede hemen hizmete girecektir. Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen cazibe merkezleri programı kapsamında desteklenen ve yaklaşık 100 milyon liralık 5 projedir."

Haberin Devamı

"BU İŞİ KÖKÜNDEN TEMİZLEYECEĞİZ"

Haberin Devamı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van ile ilgili ciddi ve önemli bir yatırım ve kalkınma hamlesi içerisinde olduklarını, terör, deprem veya başka bir gelişmenin bu çizgide sapmaya neden olamadığını, kentin PKK terörünün yanı sıra DEAŞ, KCK ve bunlarla ilintili FETÖ/PDY yapılanmasının hedefinde olduğunu söyledi. Soylu, "Bu işi kökünden temizleyeceğiz. Artık belediyenin devlet kaynaklarını dağdaki teröristen hizmetine veren maşalardan belediyeden teröriste maaş veren belediyenin iş imkanlarını güvenlik güçlerimize vatandaşın huzuruna karşı hendek kazmak için kullanan içimize sızmış hain mihraklarıdan birer birer kurtuluyoruz. Özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kamu bürokrasisinin her noktasına sızmış FETÖ/PDY belasından sıyrıldıkça terörle mücadelemiz daha da güçlenmektedir. Dolayısıyla bu şer odaklarının akibeti yakındır. Ve akibet onlar için hayır değil şerdir" dedi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van Valiliğini ziyareti sırasında gazetecilerin, FETÖ/PDY'den hakkında soruşturma yürütülen Konya'nın Kulu Kaymakamı Hüseyin Avcı'nın, Gümüşhane Vali Yardımcılığı görevine atanmasına ilişkin sorusunu yanıtladı. Bakan Soylu:

"400'e yakın mülki idare amiri FETÖ/PDY'den görevden alınmıştır. 919 kaymakamımız var. Bunların arasında biraz önce bahsettiğimin bir bölümü kaymakam bir bölümü vali ve vali yardımıcısıdır. Bu dönemde ilçelerimizde büyük bir boşluk meydana gelmiştir. Ama devlet sürekliliği anlayışı içerisinde kimisini vekaletle kimisinin başka ilçeyi yönetmesiyle bugüne kadar götürdük. Cumhuriyet tarihinin 616 kişiyle en yüksek kaymakamlar kararnamesini geçen gün çıkardık. Sizin sorduğunuz mesele teknik bir mesele. 313 kişi mülki idareden ihraç edilmiştir. 90'ı aşkın kişi de şu anda açıktadır ve soruşturmaları devam ediyor. Bunların bir kısmı tutukludur, bir kısmı 15 Temmuz'dan sonra görevden alınmış tekrar serbest bırakılmış, bir kısmı denetimli serbestlikle serbest bırakılmış, bir kısmının herhangi bir kusuru görülmemiş. Bizim yaptığımız idari tetkiklerde 11 arkadaşımızı göreve iade etmiş bulunuyoruz. Burada problem şu, ihraç edilenler ihraç edilmiş, ama bu tetkiklerini devam ettirdiğimiz 90 kişiyle ilgili bunlar bi yerde görevliler ya bir yerde Kaymakamlar ya valiler açığa alınmışlar bunların eğer açığa alınmışlarsa başka bir göreve geçmeleri şunda mümkün değildir. Peki bulundukları yer ne olacak. Oraya da birileri gelecek çünkü açıktalar. Bu bir teknik işlemdir. Onlara başka bir boş göreve henüz bir karar vermeden görevlendirilirler, bu kişilerin açık işlemi devam eder. Bir ihraç kararı verilecekse ihraç kararı verilecek. Geri göreve döndürme kararı verilecekse bu karar verilecek. Bizim için önemli olan kaymakamlıktır. Kaymakamlık sahalarının bu açık işleminden kurtulmasıdır. Bu dönem içerisinde mutlaka bir takım idari zorluklar yaşanacaktır. 400 rakamından ve kısıtlı sayıda olan idari mülkü amirinden bahsediyorum. Oları alıp hukuk işleri gibi vali yardımcılıkları gibi açık olarak pozisyonlarını devam ettirdikleri bir pozisyona verdik. Yerlerine kaymakam atadık ve o ilçelerimizin çalışma sürdürebilirliğinin ortaya koyduk. Ama basın da haklıdır. Bu kadar teknik bir meseleyi bilme kabiliyetine sahip olamayabilirler. Burada bir teknik mesele var. Bunların açıklıkları devam ediyor. Bunların bir kısmı ihraç edilecektir bir kısmı da belki birşey olmayıp geri dönebilecekleri bakanığımızca takdir edilecektir."

Gazetecilerin Adana'daki yurt yangınında itfaiye ekiplerinin yetersiz kaldığının iddiası üzerine sorduğu soruya da Bakan Soylu, "Soruşturma devam ediyor. Sonuçları itibariyle de bu konuda gerekenin yerine getirileceğinden herkesin emin olmasını isteriz. Hepimiz bir araya gelsek bir canı imal edemeyiz. Böyle bir gücümüz yok. Ama tedbiri almak zorundayız. Tedbir almayanların da sorumluluğunu onlara devlet olarak ödetmek zorundayız" diye konuştu.