Siyaset Sözcü Kalın’dan ‘hediye uçak’ açıklaması: Polemiğe gerek yok 1 lira bile ödenmedi

Sözcü Kalın’dan ‘hediye uçak’ açıklaması: Polemiğe gerek yok 1 lira bile ödenmedi

22.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sözcü Kalın’dan ‘hediye uçak’ açıklaması: Polemiğe gerek yok 1 lira bile ödenmedi

Kalın, şunları söyledi:

Haberin Devamı

ŞAHSİ MAL DEĞİL: (Katar’dan hediye uçak) Türkiye Cumhuriyeti devletinin bütçesinden çıkan bir lira bile söz konusu değil. Alınan uçak kimsenin şahsi malı değil. Türkiye Cumhuriyeti’nin uçak filosu envanterine konmuş bir uçaktır. Türkiye ve Katar arasındaki iyi ilişkilerin bir göstergesi olarak değerlendirilmesi gereken bir durumdur. Bunun üzerinden siyasi polemikler üretmeye gerek yok. Bahçeli’nin görüşünü saygıyla karşılıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti envanterine girmiş bir uçaktır. Devletin envanterindeki diğer unsurlar nasıl hizmet ediyorsa o da hizmet edecektir.

TERÖRDEN ARINDIRMAK ÖNCELİKLİ HEDEF: (İdlib’deki gelişmeler) Türkiye hiçbir zaman ne sınırında ne de sınırının güneyinde veya bir başka noktasında herhangi bir terör yapılanmasına müsaade etmez. Biz bunu Afrin’de gösterdik, Cerablus ve El Bab bölgesinde gösterdik, İdlib bölgesinde gösterdik. Aynı tavrımız, bizim için Suriye’nin Türkiye ile olan diğer sınır bölgelerinde de aynen geçerlidir. Burada kastettiğim özellikle PYD ve YPG kontrolü altında bulunan bölgeler. Biz bunu bir bütün olarak görüyoruz. Yani bütün bu bölgenin terör unsurlarından arındırılması öncelikli hedefimizdir.

Haberin Devamı

MÜŞTEREK DEVRİY: (ABD ile varılan Menbiç mutabakatı) Şu ana kadar 48 devriye çalışması yapıldı. Ortak devriye, müşterek devriye için çalışmalar tamamlanmak üzere. Bunu Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Amerikalı mevkidaşlarıyla sahada koordine ediyorlar. Ve çok yakın bir zamanda da hem müşterek eğitim hem de müşterek devriye faaliyetleri başlayacak. Faaliyetlere mani bir durum şu an söz konusu değil.

YPG’YE DESTEK KABUL EDİLEMEZ: Menbiç yol haritası önemli bir anlaşma, biz buna sadığız. Eş zamanlı olarak Amerikan yönetiminin YPG ve PYD ile angajmanının devam ediyor olması, bizim için ciddi bir endişe kaynağıdır. Bir tarafta Menbiç yol haritasını uygularken öbür tarafta YPG ve PYD’ye her tür silah desteğinin, finans desteğinin, siyasi desteğin, medya desteğinin verilmeye devam edilmesi kabul edilemez.

ERDOĞAN TRUMP İLE GÖRÜŞECEK Mİ?: (Erdoğan’ın ABD ziyareti) Cumhurbaşkanımız BM Genel Kurulu’na ilk gün hitap edecek. O konuşmasını son derece önemsiyoruz. Özellikle Türkiye’nin izlediği bölgesel diplomasi, küresel barış diplomasisi ve diğer alanlarla ilgili önemli mesajlar verecek. (Trump ile görüşme) Çeşitli devlet başkanları ile görüşmeleri olacak, çeşitli programlara katılacak. Programın akışı netleştikçe paylaşırız. Kesinleşenler, kesinleşmeyenler var.

Haberin Devamı

Erdoğan ile Bahçeli her an görüşebilir

(MHP ile ittifak) Bahçeli’nin dün yaptığı açıklama memnuniyet verici. İttifakın ruhuna sadık bir şekilde seçimlere doğru planlar yaptıklarını göstermesi açısından bu açıklamayı biz memnuniyetle karşılıyoruz. Cumhurbaşkanımızın Sayın Bahçeli ile görüşmesi her an olabilir.