Dünya Rus bayrağıyla zarfsız ilhak referandumu

Rus bayrağıyla zarfsız ilhak referandumu

17.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bir milyon 200 bin seçmenin bulunduğu Kırım’da Rusya’ya katılmak için oy kullananların oranı Tatar ve Ukraynalıların boykotuyla yüzde 64’te kaldı. Referandumda usulsüzlükler dikkat çekti

Rus bayrağıyla zarfsız ilhak referandumu

Kırım’da yerel meclis kararıyla gidilen referandumda dün Rusya’ya bağlanma konusunda halk oy kullandı. Referandumda halka, “Rusya’ya bağlanmaya razı mısınız?” ve “1992 yılı Kırım Anayasası’nın yeniden yürürlüğe girmesi ve Kırım’ın Ukrayna’nın bir parçası olmasına razı mısınız?” soruları yöneltildi. Sivastopol başta olmak üzere Kırım’ın başlıca yerleşim birimlerinde Rus bayrakları eşliğinde gösteri yapılırken oy pusulalarının zarfa konulmaması dikkat çekti. Etnik Rusların nüfusun yüzde 60‘ını oluşturduğu Kırım’da yüzde 12 ile azınlıkta kalan Tatarlar büyük ölçüde boykot kararlarına sadık kaldı.

Haberin Devamı

Donetsk’te baskın
Fransız haber ajansı AFP’ye bağlı muhabirler akreditasyonları bulunmasına karşılık Sivastopol ve idari başkent Akmescit’te oy verme merkezlerine alınmadı. ABD ve Avrupa ülkelerinin ‘yasadışı’ ilan ettiği halkoylamasını 23 ülkeden 135 gözlemci izledi. Referandum komitesine göre oy verme hakkına sahip 1 milyon 200 bin seçmenden yüzde 64 civarısandık başına gitti.

ABD tanımayacak
Rusya yanlısı Kırım Başbakanı Sergiy Aksyonov oy kullanırken “Bu tarihi bir an” açıklamasını yaparken Rusya yanlısı militanların silahlarla sokakta kol gezmesi üzerine Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Putin’den, AGİT gözlemcilerinin görevlendirilmesini talep ettiği öğrenildi. Kırım’da yer almamasına rağmen benzer bir referandum düzenlenmesinin istendiği Ukrayna’nın Donetsk şehrinde ise baş savcının ofisi ve emniyet teşkilatının yerel merkezi göstericiler tarafından basıldı.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’a gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde ABD’nin halkoylamasının sonuçlarını tanımayacağını tekrar vurguladı. Kerry ayrıca Rus güçlerinin de çekilmesini istedi Referandumun resmi sonucunun bugün açıklanmasıyla Moskova yönetimine karşı Batılı güçlerin de yaptırımları devreye sokması bekleniyor. Bugün toplanacak AB?Dış Bakanları toplantısından da sert kararla çıkabilir.