Dünya Sputnik'ten AB'ye çağrı:  Devlet sansürüne izin vermeyin!

Sputnik'ten AB'ye çağrı:  Devlet sansürüne izin vermeyin!

23.11.2016 - 16:55 | Son Güncellenme:

Sputnik Uluslararası Haber Ajansı ve Radyo, AP'nin, Rusya'nın AB'ye karşı propagadansını yürüttüğü iddiasıyla Sputnik ve Russia Today'in de aralarında bulunduğu basın kuruluşlarına yönelik tedbir alınmasını öngören kararı onaylamasının ardından bir açıklama yaptı.

Sputnikten ABye çağrı:  Devlet sansürüne izin vermeyin

Açıklamada, Russia Today (RT) ve Sputnik'e karşı koyulması için politika geliştirilmesini öngören ve Avrupa Parlamentosu tarafından 23 Kasım 2016 tarihinde onaylanan kararın basın özgürlüğü ve insan haklarının doğrudan ihlali anlamına geldiği vurgulandı ve AB'ye, Rus basın kuruluşlarına karşı devlet sansürü uygulanmasına izin verilmemesi çağrısı yapıldı. Sputnik ve RT Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, AP’nin onayladığı ve Rus medya kuruluşlarına yönelik kısıtlamalar getirilmesini öngören karar taslağına yönelik bir adım atılması için BM, UNESCO ve Avrupa Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatı’na (AGİT) mektup yazdıklarını belirtti.

Haberin Devamı

İlgili mektubu imzalayan Simonyan "Söz konusu karar Sputnik’in de aralarında bulunduğu çok sayıda etkin medya kuruluşuna doğrudan darbe vurmayı ve bu kuruluşların faaliyetlerini engellemeyi amaçlıyor. Üstelik bu karar AB'nin Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi’nin 19. maddesi, AB Temel Halklar Bildirgesi’nin 11. maddesi ve 11 Aralık 2012 tarihli AB’nin dış politikada dijital özgürlük stratejisi geliştirilmesi kararı gibi insan hakları ve basın özgürlüğüne yönelik normlarını doğrudan ihlal ediyor” ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili Sputnik Basın Servisi’nden yapılan açıklamada, "Karar tasarısıyla ilgili olarak BM, UNESCO, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü gibi uluslararası kuruluşlarla çok sayıda medya kuruluşu ve sendikaya bizlerle dayanışma içinde olmaları; ayrımcılığa ve sansüre karşı çıkmaları için başvuruda bulunduk. Sputnik'in de üyesi olduğu uluslararası medya topluluğunu AP kararı hakkındaki fikirlerini dile getirmeleri ve demokrasinin değerlerini korumaları için yanımızda yer almaya çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

Rusya'yla mücadelenin IŞİD'e karşı gösterilecek direniş ile aynı sınıfa konulan karar metninde, AB üyesi ülkelere karşı propaganda projelerine finansman bulmaları için çağrı yapılıyor. Sputnik küresel medya markası ve saygın haber kaynağı olarak AP’nin karar metninde yer alan bu karşılaştırmayı anlamsız ve absürd buluyor. Fransız milletvekili Jean-Luc Schaffhauser AP’nin kararını değerlendirerek şunları söyledi: "Bu karar metnini yazanlar Rusya ve IŞİD’i aynı kefeye koydukları için utanmalılar. Rusya bir hukuk devleti, oysa IŞİD bir terör örgütüdür. Onların kesinlikle mukayese edilebilecek hiç bir tarafı yoktur’.

Konuya ilişkin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) onaylanan RT ve Sputnik karşıtı karara ilişkin olarak, "RT ve Sputnik'te çalışan gazetecileri sonuç getiren çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum" dedi.