Ankara Srebrenitsa Soykırımının 22. Yılı

Srebrenitsa Soykırımının 22. Yılı

11.07.2017 - 19:22 | Son Güncellenme:

Bosna Hersek Arşivler Direktörü Prof. Dr. Jerkoviç: "Sadece Boşnak adını taşıdıkları için 5 günde 8 bin 372 kişi öldü. Rakamlar hala değişmekte. Koca bir şehir yok oldu. Onun için Srebrenitsa'da olanlar çok ağırdı"

Srebrenitsa Soykırımının 22. Yılı

BALIKESİR (AA) - Bosna Hersek Arşivler Direktörü Prof. Dr. Adamir Jerkoviç, Srebrenitsa soykırımına ilişkin, "Sadece Boşnak adını taşıdıkları için 5 günde 8 bin 372 kişi öldü. Rakamlar hala değişmekte. Koca bir şehir yok oldu. Onun için Srebrenitsa'da olanlar çok ağırdı." dedi.

Haberin Devamı

Balıkesir Salih Tozan Kültür ve Sanat Merkezi'nde "Aliya İzzetbegoviç'i Yeniden Tanımak" başlıklı konferansta konuşan Jerkoviç, Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum İzzetbegoviç'in sıcakkanlı, basit ve mütevazı bir yapıya sahip olduğunu söyledi.

Jerkoviç, "Onun başdanışmanı olarak ruhunda taşıdıklarının ne kadar zor olduğunu anlayabiliyordum." ifadesini kullandı.

"Bilge Kral"ın, Boşnaklar olarak savaş sırasında verdikleri her can için kendini sorumlu tuttuğunu vurgulayan Jerkoviç, şunları kaydetti:

"Sadece Boşnak adını taşıdıkları için 5 günde 8 bin 372 kişi öldü. Rakamlar hala değişmekte. Koca bir şehir yok oldu. Onun için Srebrenitsa'da olanlar çok ağırdı. Hayatta kalanlara hep arkadaş gibi davranıyordu. Eğer bir Srebrenitsalı, Başkan ile görüşmek isterse bekleme yapmadan görüşebiliyordu. Aliya İzzetbegoviç bir İspanyol dergisine verdiği röportajda, 'Bütün Bosna'da olanlar içinde Srebrenitsa katliamı en ağır olanıydı. O günler insanoğlundan nefret etmeye başladığım günlerdi' demişti."

Haberin Devamı

Jerkoviç konuşmasında, Aliya İzzetbegoviç'in Srebrenitsa'daki katliamı anlatırken kullandığı bazı ifadelere de atıfta bulundu.

Prof. Dr. Adamir Jerkoviç, İzzetbegoviç'in, "İstihbaratımız çok kuvvetlidir. Bütün dünya burada katliam olacağını biliyordu hatta uydu çekimleri de vardı. Hatırlıyorum ki katliamdan sonra iki Sırp askerinin telefon görüşmelerine şahit oldum. Şöyle bir diyalog geçiyordu; 'Dün onları hallettik değil mi?', 'Kaç tanesini hallettik, 30 mu?', 'Hayır 30'a iki sıfır ekle' diyordu. Sırpların amacı Bosna'yı Müslüman halkından temizlemekti ama bunu yapamadılar ve yapamayacaklar." dediğini aktardı.

Konferansa, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ile Avrupa Birliği Politikaları Enstitüsü Başkanı Hasan Soygüzel ve vatandaşlar katıldı.