Ekonomi SSM ile ASELSAN'dan yerli ve milli sistemler için yeni sözleşmeler imzalandı

SSM ile ASELSAN'dan yerli ve milli sistemler için yeni sözleşmeler imzalandı

05.06.2018 - 13:35 | Son Güncellenme:

SSM, ASELSAN ile Dost-Düşman Tanıma Tanıtma Sistemi ve Sayısal Haberleşme Şebekesi alanlarında yaklaşık 1.5 milyar TL bedelinde iki sözleşme imzaladı.

SSM ile ASELSANdan yerli ve milli sistemler için yeni sözleşmeler imzalandı

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), ASELSAN ile Dost-Düşman Tanıma Tanıtma Sistemi ve Sayısal Haberleşme Şebekesi alanlarında yaklaşık 1.5 milyar TL bedelinde iki sözleşme imzaladı. Sözleşmeler Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, Emniyet Genel Müdür V. Erhan Gülveren ve Aselsan Genel Müdürü Haluk Görgün’ün katıldığı bir törenle SSM’de imzalandı.

Haberin Devamı

Milli Dost Düşman Tanıma Tanıtma Sistemi

Tanıma Tanıtma Sistemleri, savaş alanında bulunan dost platformların sorgulama ve cevaplama yöntemiyle, hızlı ve doğru bir şekilde teşhis edilmesini sağlayan, askeri harekat açısından hayati öneme haiz sistemler. Milli IFF (Identification Friend and Foe / Dost Düşman Tanıma) Mod 4 sistemlerinde karşılaşılan zafiyetlerin giderilmesi amacıyla, NATO tarafından, tüm platformlarda Mod 5 sistemlerin kullanılması zorunlu tutuldu. Mod 4 anahtar dağıtımının NATO bünyesinde 2020 Haziranından sonra sonlandırılacak olması nedeniyle ülkelerin beyan ettikleri platformların takvime uygun olarak Mod 5’e geçirilmesi gerekiyor.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile ASELSAN arasında imzalanan bu sözleşme ile Hava ve Deniz kuvvetlerimizin envanterinde kullanılmakta olan tüm IFF Mod 4 Platformların, Milli olarak tasarlanıp üretilecek olan IFF Mod 5’e yükseltilmesi sağlanacak.

Haberin Devamı

Proje sayesinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullandığı tüm IFF sistemleri, imkânlarla tasarlanmış cihazlardan oluşacak. Aynı zamanda bu sistemlerimizin tüm yazılım ve donanımı milli ve yerli olacağından, ülkemiz savunma sanayiinde hayati önem taşıyan diğer savunma sistemleri ile entegrasyonu da sağlanacak ve dışa bağımlılık tümüyle ortadan kalkacak.
Türkiye olarak IFF sistemlerine yönelik faaliyetlere başlamadan önce IFF cihazlarımızın tümü başta ABD olmak üzere Avrupa’dan İtalya, Fransa, Almanya gibi ülkelerden tedarik edilmekteydi. Türkiye, NATO STANAG uyumlu IFF Mod 5/S Sistemleri’ni ürün ailesine kazandırarak, dünyada bu alanda özgün IFF ve Kripto sistemlerini geliştirebilen ve kendi kendine yetebilen sayılı 4 ülke arasında yerini alacak.

Polislerimiz için Sayısal Haberleşme Sistemi

SSM’de gerçekleştirilen törende ikinci imzalar Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Ankara ve İstanbul illerinde uçtan uca sayısal milli kriptolu telsiz haberleşmesi ihtiyacının karşılanmasına yönelik sayısal haberleşme şebekesi kurulması için atıldı.
Proje kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ihtiyaçları gözetilerek yerli ve milli imkânlarla özgün olarak geliştirilecek ve üretilecek olan telsiz sistemleri Ankara ve İstanbul illerinde kurulacak.

Haberin Devamı

ASELSAN’ın özgün olarak tasarlayıp geliştirdiği Milli Kriptolu DMR (Digital Mobile Radio / Sayısal Mobil Telsiz) Sistemi, Emniyet Genel Müdürlüğü için ilk fazda 15 ilde hizmete sunuldu. İkinci fazda 7 il için kurulumlar devam etmekte olup yılsonunda tamamlanacak. Üçüncü faz olarak Ankara ve İstanbul illerinin de tamamlanması ile ülkemiz dünyanın en büyük sayısal haberleşme altyapılarından birine sahip olacak.

Proje kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü ile iş birliği çerçevesinde ASELSAN tarafından geliştirilen “Design Turkey İyi Tasarım” ödüllü, mekanik ve elektronik standartları en küçük boyutlar içinde karşılamış sağlam, güvenilir ve kullanımı kolay bir cihaz olan 3700 modeli el telsizi de kullanılacak.