Ekonomi Stratejik dev yatırıma 20 yıl vergi tatili

Stratejik dev yatırıma 20 yıl vergi tatili

09.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Stratejik sektörlerde büyük yatırımlar için ‘ne gerekiyorsa’ yapılacağını belirten Zeybekci, “Arazi istiyorsa vereceğiz. Elektrikte istiyorsa 20 yıllık fiyat vereceğiz. Vergilerini, 10-20 yıl tatil mi istiyor, yapacağız” dedi

Stratejik dev yatırıma 20 yıl vergi tatili

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası’nın son 2 aydır gerçekleştirdiği 50’şer baz puanlık indirimlerin devamının makul olduğunu belirtirken, Türkiye’nin stratejik olarak belirlediği yatırımlar için 20 yıla kadar vergi tatili ve sektöre girişlerde koruma dahil ne gerekiyorsa yapılacağını söyledi.

Reuters ile bir söyleşi gerçekleştiren Zeybekci, “Türkiye’de enflasyonun bu seviyede olduğu ortamda faizlerin gidebileceği alan çok güçlü değil. Merkez Bankası’nın son 2 toplantıdaki 50 baz puanlık indirim yönündeki tavrını destekliyoruz” dedi.
Avrupa tarafına bakınca paranın gidebileceği güvenli ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çeken Zeybekci faiz indirimlerinin aynı şekilde devam etmesini beklediğini, 50’şer baz puan indirimin iyi bir oran olduğunu söyledi.

Zeybekci, “Türkiye Fed’den (ABD Merkez Bankası) çok ECB’den (Avrupa Merkez Bankası) etkileniyor. Dolayısıyla faizle ilgili endişe yaşanmasına yer yok” dedi.

Bundan sonra reel sektörün istediği faiz oranlarına doğru kararlı bir duruş olacağını kaydeden Zeybekci, şunu söyledi:
“Daha çok üretmek için yatırım yapan, istihdam sağlayan, ihracatı artıran, ihracata dayalı büyümeyi yeniden büyümenin ana lokomotifi haline getiren bir Türkiye olarak, bu modeli ortaya koyduğunuz zaman bizim faizle kalıcı şekilde mücadele etmemiz gerekiyor.”

150 milyar $ ihracat
Önümüzdeki dönemde ihracat teşvikleriyle ilgili bütün sistemi yeniden gözden geçireceklerini açıklayan Zeybekci, ikinci yarıda Türkiye’de ihracatın daha pozitif yönlü seyir izleyeceğini belirterek, “Yılın ilk yarısında ihracatta 6 milyar dolar düşüş yaşadık; OVP’deki 155.5 milyar doların altında ama 150 milyar dolar civarında yılı tamamlarız” dedi.

Zeybekci, önümüzdeki dönemde stratejik olarak belirlenen sektörlerde büyük yatırımların gerçekleştirilebilmesi için “ne gerekiyorsa” yapılacağını da söyledi.

Zeybekci, “Dünyanın yaptığı gibi, kendi devlerimizi yaratmak, hammadde ve enerji geleceğimizi garanti altına almak, ara malı ve üretimle ilgili stratejik alanlardaki yatırımları teşvik etmek için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi. Zeybekci, demir-çelik sektörünü örnek göstererek, şunları söyledi:

“Örneğin Türkiye’nin bu alandaki ihtiyacını karşılayacak yatırımlar için beş-altı firmayı seçeceğiz; ne istiyorsun diye soracağız. Arazi istiyorsa arazi vereceğiz; liman, yol, demiryolu istiyorsa yapacağız. Elektrikte istiyorsa 20 yıllık fiyat vereceğiz; bütün vergilerini 10-20 yıl tatil mi istiyor, yapacağız. Bunları tüm kamuoyunun da huzurunda yapacağız.”

İsteyene ‘koruma’
Aynı uygulamayı metalürji grubunda petrokimyada, elektronik ürünlerinde, elektrikli cihazlarda da düşündüklerini belirterek, “Türkiye önümüzdeki 10 yılda yaklaşık 25.000 - 30.000 megavat rüzgâr santrali yapacak. Aynı şey yüzde 100 yerli olmak kaydıyla burada da geçerli olur” dedi ve şöyle devam etti:

“Koruma mı istiyorsunuz? Türkiye’ye başkalarının girişiyle ilgili koruma vereceğiz. Taşıma ile ilgili lastik mi, elektrik mi, arazi mi istiyorsun kazancının tamamının 10 yıl boyunca vergi tatili mi istiyorsun hepsini vereceğiz. Yeter ki Türkiye’de yapılsın.”

Haberin Devamı

İran’la yatırım işbirliği

İran ile ticari ilişkilerde çok başarılı olduklarını, İran’ı gelecekle ilgili potansiyeli en yüksek güçlü pazarlardan biri olarak gördüklerini belirten Zeybekci, “Ticaret, ortak yatırımlar devam edecek; birlikte yatırımlar, üçüncü ülkelerde işbirliği yapabiliriz. Enerji ve petrokimya sektörleri ön plana çıkacaktır” dedi.

Zeybekci ayrıca, Gümrük Birliği revizyonu için Avrupa’nın çalışmalarını yaptığını, son çeyrekte teknik görüşmelerin başlayacağını belirterek, “Ülkelerin kasıtlı siyasi hareketleri olmazsa 2017’de karar ortaya çıkar, 2017’de bunu hallederiz” diye konuştu.

Kurda yüzde 10 civarı köpük var

Bakan Zeybekci, siyasi toplumsal istikrar devam ettiği sürece TL’de ani hareketler olmaması gerektiğini dile getirdi. Bunun bir gerekçesi de olmayacağını belirten Zeybekci şöyle konuştu:

“Önümüzdeki dönemde TL’nin dolar karşısında dolar endeksine uygun, dolar endeksini oluşturan para birimleriyle eşdeğer hareket edeceğini düşünüyorum. TL’de bir anda (2015) Haziran seçimine ilişkin yüzde 40’lık anketler ortaya çıkmaya başlayınca piyasalarda tedirginlik yaşandı. Dolar karşısında ekstra yüzde 10-11 civarında kayıp yaşadık. TL dolar endeksinin para birimlerinin seyrine doğru tekrar toparlayacaktır. Dolar endeksini oluşturan para birimlerinin dolar kaybının üzerinde TL’nin ekstra yaşadığı kayıp benim için köpüktür. Şu anda köpük var. Yüzde 10’dan biraz daha az olsa da var.”

Büyüme beklentisi
Önümüzdeki dönemde büyümede iç tüketimin etkisinin daha fazla hissedileceğini, ihracatın pozitif katkısının yavaş yavaş da olsa görülmeye başlanacağını belirten Zeybekci, “Son çeyrekteki etkinin birinci çeyrekte de devam edeceğini düşünüyorum. Bu yılının birinci çeyreğinde büyümenin geçen yılın son çeyreğine hemen hemen o yönde bir hareket yapmasını bekliyorum. Beklentilerin (yüzde 4-4.5) oldukça üzerinde gelir” dedi. Zeybekci, enflasyonda yılsonu hedefi olan yüzde 7.5’in ulaşılabilir bir hedef olduğunu da söyledi.