Ekonomi Stratejik teşvik yerine öncelikli yatırım çıktı

Stratejik teşvik yerine öncelikli yatırım çıktı

04.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kritik görüşmesi öncesi, Rusların bir süredir stratejik teşvik beklediği Akkuyu nükleer santrali için de karar çıktı.

Stratejik teşvik yerine  öncelikli yatırım çıktı

Bakanlar Kurulu, Türkiye’deki nükleer santral yatırımlarını, “öncelikli yatırım” statüsünde 5. bölge teşviği kapsamına aldı.

Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, 5. bölge teşviklerine, lisanslı depoculukla birlikte nükleer santral yatırımları da eklendi.

Kararla, “öncelikli yatırım” sayılan deniz taşımacılığı, demiryolu yatırımları, otomotiv, uzay veya savunma sanayine yönelik test merkezleri, turizm konaklama yatırımları, fuar yatırımları, ilaç, savunma, havacılık, uzay, maden, okul ve Ar-Ge sektörlerine uygulanan teşviklerden, nükleer santral yatırımları da yararlanacak.

Öncelikli yatırımlar; Adıyaman, Aksaray, Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli, Yozgat illerine sağlanan 5. bölge teşviklerinden yararlanıyor. Bu kapsamda yatırımcılara gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, vergi indirimi, sigorta primi desteği, yatırım yeri tahsisi ve faiz desteği sağlanıyor.

İndirim ve destek

Stratejik teşvik yerine  öncelikli yatırım çıktı


Erdoğan, geçen yıl ağustosta Vladimir Putin’le görüşmesinden sonra, Akkuyu’ya stratejik yatırım statüsü verileceğini açıklamıştı. Bundan sonra proje için stratejik teşvik belgesi beklemeye başlayan Ruslar, bu şekilde 3 milyar dolar avantaj sağlamayı bekliyordu.

Stratejik yatırımlar için de “öncelikli yatırım” statüsünde olduğu gibi KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi desteği, arazi tahsisi, kredi faizi desteği, stopaj desteği ve bazı şartlarda KDV iadesi sağlanıyor. Bu kapsamda yüzde 90 vergi indirimi almak mümkün.