Gündem Sudan’da ölüm getiren doğum

Sudan’da ölüm getiren doğum

28.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sudan’da din değiştirince idama mahkûm olan ancak hamile olduğu için cezası ertelenen kadın hapiste doğurdu. Kadın mahkûmun önce kırbaçlanacağı, ardından asılacağı açıklandı.

Sudan’da ölüm getiren doğum

Sudan’da dinini değiştirdiği için idama mahkûm edilen Meryem İbrahim (27) bir kız bebek dünyaya getirdi. Bebeğin dünyaya gelmesi, doğum için ertelenen idamın yakında gerçekleşeceği anlamına geliyor.
Hapsedilmeden önce doktorluk yapan İbrahim cezayı Hıristiyan eşi Daniel Wani ile evlenip din değiştirdiği için aldı. Bir ihbar sonucunda yakalanan İbrahim, Müslüman olmayı kabul etmediği için 100 kırbaç ve idam cezasına mahkûm edildi. “Müslüman olacağıma ölürüm” diyen genç kadın, önümüzdeki iki yıl içerisinde idam edilecek.

Prangalı doğum yaptı
Genç kadının avukatı İbrahim’in beş gün önce doğum yaptığını söyledi. Hastaneye bile götürülmeyen ve hapishanenin kliniğinde doğum yapan kadın bebeğine Maya ismini verdi. İbrahim doğum yapana kadar da hücresinde ayak bileklerinde zincirlerle bağlı halde yerde yatırılıyordu. 2.5 yaşındaki oğlu Martin ile 8 aydır hücrede tutulan İbrahim’in kızı da doğumda Müslüman ilan edildi. Çocukları, Hıristiyan olduğu için babalarına vermeyeceklerini açıklayan Sudanlı yetkililer İbrahim’in idamının ardından bebekleri alacak. Eşi Wani, hapishanenin dışında nöbet tuttuğunu ancak henüz ziyaret izni verilmediğini söyledi.
15 Mayıs tarihinde idama mahkûm edilen İbrahim, Müslüman olmayı reddetmesinin sebebi olarak Hıristiyan bir ailede yetişmesini gösteriyor. Genç kadın ayrıca, “Ailemi geride bırakacağımı biliyorum ama kendime yalan söyleyemem. Ben Müslüman değilim” diyor. Sudan’da din değiştirmek idamla cezalandırılıyor. Mahkeme İbrahim ve Wani’nin 2011 yılındaki evliliklerini de geçersiz sayıyor.

Yazarlar