Ekonomi Sudan’daki tarım arazisi 50 yıl sonrasının önlemi

Sudan’daki tarım arazisi 50 yıl sonrasının önlemi

15.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

Sudan’daki tarım arazisi 50 yıl sonrasının önlemi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Sudan’da kiralanan tarım arazilerinin uzun vadede ihtiyaçtan kaynaklandığını belirterek “Eğer biz Türkiye olarak, Türkiye’de tarım yapacaksak ufka da bakacağız. Sudan’da bize tahsis edilen arazi tüm Türkiye’deki sulanabilir dahil arazilerimizin yüzde 10’u ve bedelsizdir. ABD, Fransa, Çin bunu kullanıyor da neden biz kullanmayalım. Şimdi belki yok ama 50 yıl sonra kıtlık, yokluk olabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Gıda ihtiyacı artacak

TBMM Genel Kurulu’nda, bakanlığının 2019 bütçesine ilişkin konuşan Pakdemirli, özel sektöre, kişilere asla mera tahsis edilmediğini, bazı özel durumlarda kamuya meraların tahsisinin mümkün olduğunu söyledi.

Tarımın, savunma sanayinden daha önemli olduğunu söyleyen Pakdemirli, MGK Genel Sekreteri’ne MGK’da sunum yapma isteğini ilettiğini ve yakın zamanda bunun gerçekleşeceğini kaydetti. Dünyanın 20 yıl içerisinde 10 milyara varan bir nüfusa, yüzde 55 kentleşmeden yüzde 70 kentleşmeye ulaşacağını belirten Pakdemirli, şunları kaydetti:

“Yüzde 50 daha fazla gıda ihtiyacı olacaktır. Bunun yanında, çölleşme ve iklim değişimi yaşanıyor. Türkiye’de de buna benzer bir tablo var. Türkiye’nin nüfusu belki 100 milyon olmayacak ama 98 milyon olacak bir nüfusumuz söz konusu. Türkiye’nin yüzde 80 kentleşme ve yüzde 50 daha fazla gıda artışına ihtiyacı var. Tabii ki stratejik ürünlerin hepsini üretmemiz lazım ama şunu unutmayın: Türkiye 17 milyar dolar ihracatıyla, 12 milyar dolar ithalatıyla net tarımsal ihracat fazlası veren bir ülke.”

Haberin Devamı

Fiyat neden pahalanıyor?

Tarladan sofraya ulaşana kadar fiyatların çok pahalılaştığına dikkat çeken Pakdemirli, şunları söyledi:

“Tarlada yüzde 10, halde yüzde 20, markette yüzde 10, evde yüzde 10 kaybediyoruz. Hal yasasını çok konuşuyoruz ama perakende yasasını da bence konuşmamız lazım. Perakende yasası diyor ki yüzde 1 yerel ürün veya coğrafi işaretli ürün satacaksın. Halbuki ben diyorum ki yüzde 20-25. Eğer ulusal market arka tarlada üretilen ürünün bir kısmını önündeki manavda satıyor ise o zaman lojistik problemlerin belki yüzde 80’ini de çözmüş olacağız. Çünkü bugün Hal Yasası toplamdaki tonajın yüzde 30’unu adresliyor, yüzde 70 bugün modern kanal dediğimiz zincir mağazalar kanalındadır. O yüzden perakende yasasını da bununla beraber yavaş yavaş ele almak lazım.”