Ekonomi Sudan’dan tropikal meyve de gelecek

Sudan’dan tropikal meyve de gelecek

13.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Sudan’dan tropikal meyve de gelecek

Türkiye’nin Sudan’da tarımsal üretim için kullanacağı arazinin yeri belli oldu. Kasımda teslim alınacak arazide tropikal ürünler ile pamuk, soya gibi sanayi ürünlerinin üretilmesi planlanıyor. Türkiye’nin tarım ihtalatının önemli bölümünü karşılaması beklenen anlaşma uyarınca Sudan’da ortak hayvancılık da yapılacak.

Haberin Devamı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Sudan’da Sennar eyaletinin Doba kasabasında, Türkiye’ye tahsis edilen arazileri gezdi. Pakdemirli, “En sonunda arazimize kavuşmuş olduk, şimdi içindeyiz. Bu araziyi kasım ayından itibaren tamamen Sudan hükümetinden teslim almış olacağız. Türk hükümeti olarak örnek çiftlik ve örnek üretim yapılması konusunda her türlü adımı atmış olacağız” diye konuştu.

Ananas ve pamuk...

İki ülke arasındaki işbirliği kapsamında Sudan’da 780 bin 500 hektarlık arazi 99 yıllığına kiralandı. Kiralanan arazide, hava şartları bakımından Türkiye’de üretimi zor ürünler yetiştirilecek. Bu kapsamda, avokado, ananas, mango, kanola, soya, ayçiçeği, susam, pamuk gibi ürünlerin Sudan’da yetiştirilerek daha ucuz fiyata Türkiye’ye getirilmesi hedefleniyor. Üretim, iki ülke arasında, çoğunluk hissesi Türkiye’ye ait olan şirket üzerinden yapılacak.

Haberin Devamı

Sudanlılarla sözleşmeli çalışacak olan şirket hayvansal üretim de yapacak.