Gündem Sular çekildi köy göründü

Sular çekildi köy göründü

21.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Muğla’nın Bodrum ilçesi Mumcular Mahallesi’nde 1991’de yapımı tamamlanan Mumcular Barajı’ndaki su miktarı, yağışların azalmasıyla 2 milyon metreküpe kadar düştü.

Sular çekildi  köy göründü

Yaklaşık 1 milyon 500 bin metrekare yüzölçümüne sahip barajdaki su düzeyi 8 metreye kadar indi. Azalan su düzeyi nedeniyle yaklaşık 300 yıl önce Anadolu’dan göçen Yörüklerin kurduğu Çömlekçi Köyü’nün harabeleri ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Geçimini çömlekçilik ve kiremitçilikten kazanması nedeniyle Çömlekçi Köyü adı verilen eski yerleşim yerinde, sular altında kalan kiremit fabrikası, 7 yel değirmeni, han ve su kemerleri günyüzüne çıktı. Köy ilk olarak, 1955’te bölgenin gölet haline çevrilmesiyle sular altında kalmış daha sonra ise bölgeye baraj yapılmıştı.

Suların çekilmesiyle gün ışığına çıkan kalıntıların mutlaka kayıt altına alınması gerektiğini belirten Bodrum Kent Konseyi Tarih Grubu Başkanı Ayşe Temiz, “Ortaya çıkan tarihin bugüne kadar envantere ve tarih bulgularına kayıt edildiğine rastlamadık.

Bölgede inceleme yaparak gün ışığına çıkan eserlerin kayda geçirilmesini, Bodrum Kent Müzesi’nde fotoğraflarıyla yer almasını sağlayacağız. Doğa sahip olduğu değerleri yine insanla buluşturuyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tekirdağ’da da panik

Tekirdağ’ın Marmara Ereğlisi ilçesinde de deniz suyu kıyıdan 15 metre geri çekildi. Halk arasında paniğe neden deniz çekilmesiyle sahilde kum adacıkları oluştu.